Πέμπτη , 16 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για τη Διεθνή Έκθεση ΑNUGA, τους Φορείς Διαχείρισης και την αεροπορική σύνδεση Ιωαννίνων- Κολωνίας

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για τη Διεθνή Έκθεση ΑNUGA, τους Φορείς Διαχείρισης και την αεροπορική σύνδεση Ιωαννίνων- Κολωνίας

Στη συμμετοχή της Ηπείρου στην Διεθνή Έκθεση ANUGA, στην προοπτική αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με την Κολωνία Γερμανίας και στις προτάσεις του για περιβαλλοντικά ζητήματα, αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Αναλυτικά:

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «άψογη και χρήσιμη» την παρουσία της Περιφέρειας και των επιχειρήσεών της Ηπείρου που έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε η Ήπειρος είχε το καλύτερο περίπτερο και συνεχάρη τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτή, «ανοίγοντας ορίζοντες στην Περιφέρεια Ηπείρου στην εξωστρέφεια και στα ποιοτικά προϊόντα».
Παράλληλα μετέφερε τον προβληματισμό των επιχειρήσεων που παράγουν φέτα Π.Ο.Π. Όπως είπε διαπίστωσε σε όλους ένα τεράστιο άγχος, καθώς περιμένουν να υλοποιηθούν όσα έχει ο Πρωθυπουργός για την προστασία του προϊόντος και τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών. Πρόσθεσε ακόμη ότι και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι τα ισοζύγια θα τηρηθούν, ο ελεγκτικός μηχανισμός -που σήμερα είναι ανύπαρκτος – θα γίνει και τα πρόστιμα – που τώρα είναι «χάδια»- θα αναμορφωθούν.

«Έδωσαν το δικαίωμα – ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης- διαχρονικά οι κυβερνήσεις σε κάποιους να κάνουν τη δουλειά τους και μη ωφελημένοι να είναι οι σωστοί τυροκόμοι και ειδικά ο κτηνοτροφικός κόσμος που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το θέμα εδώ και τώρα πρέπει να τελειώνει. Να γίνει αυτό που πρέπει και να αισθάνονται όλοι όσοι παράγουν ποιοτικά προϊόντα, είτε αυτό είναι λάδι, είτε μέλι, είτε γαλακτοκομικά».

Αεροπορική σύνδεση Ιωάννινα- Κολωνία
Από την παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στη Διεθνή Έπειρο, μέσω των αεροδρομίων Ιωαννίνων και Κολωνίας.

Το θέμα αυτό ήταν το κύριο που συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε με τον Ηπειρωτικής καταγωγής (από τους Λογγάδες Ιωαννίνων) δήμαρχο του Σβέρτε Δημήτρη Αξούργο, παρουσία και της Ελληνίδας Προξένου στο Ντίσελντορφ Μαρίας Παπακωνσταντίνου.

«Ο κ. Δ. Αξούργος έδειξε άμεσο ενδιαφέρον σύνδεσης της ευρύτερης (Γερμανικής) περιοχής με τα Ιωάννινα. Είχα άμεσα επικοινωνία με τον αερολιμενάρχη Ιωαννίνων (Δ. Μητσιμάρη) και με το Δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ. Συνεννοηθήκαμε και ζητάμε η πρωτοβουλία που θα πάρει ο κ. Αξούργος για την αεροπορική σύνδεση μέσω ενός μικρότερου γερμανικού αεροδρομίου και με γερμανική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους που αναζητείται, να τη στηρίξει ο κόσμος που έχει συγγενείς στη Γερμανία και τα τουριστικά γραφεία, ώστε όταν τελειώσουν οι διαδικασίες να διατηρηθεί η σύνδεση στο διηνεκές».

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και η προοπτική συνεργασίας της Ηπείρου με το Δήμο Σβέρτε, το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για τη διοργάνωση φεστιβάλ με Ηπειρωτικά προϊόντα και τη διερεύνηση ενδιαφέροντος επιχειρήσεων που θα θέλουν να αναπτύξουν συνεργασία για αγορά και προώθηση αγροτικών προϊόντων.
Φορείς διαχείρισης

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη χθεσινή του παρουσία – ως εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος- στη Διαβούλευση που είχε οργανώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης στην Αθήνα.
Ανάδειξε διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα που διαπιστώνονται στην Ήπειρο, στην οποία – όπως είπε- το 50% του εδάφους της είναι ενταγμένο σε καθεστώς προστασίας NATURA, ενώ στα όρια της δραστηριοποιούνται πέντε Φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος.

«Μέχρι σήμερα- πρόσθεσε- πολλές φορές επιτυχώς, άλλες φορές ανεπιτυχώς είχαμε συνεργασία με τις διοικήσεις των φορέων», επισημαίνοντας και το γεγονός πως φέτος για πρώτη φορά η λίμνη Παμβώτιδα δεν εμφάνισε πλαγκτόν.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης- μεταφέροντας και τη θέση της Ένωσης Περιφερειών- πρότεινε οι Φορείς να τεθούν υπό την εποπτεία των Περιφερειών, διατηρώντας τη διοικητική τους αυτοτέλεια.
«Οι Φορείς – εξήγησε- δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες και το προσωπικό έχει τεράστια ανασφάλεια. Θεωρώ ότι αν το κράτος θέλει να κάνει τομές, τότε πρέπει να φτιάξει τους φορείς να έχουν άμεση συνεργασία με τις Περιφέρειες. Το προσωπικό να υπάγεται στις Περιφέρειες και έτσι να βοηθάνε στο γίγνεσθαι της περιοχής χωρίς ακρότητες. Πρέπει να καταλαβαινόμαστε Τα ήμερα συνυπάρχουν με τα άγρια, έτσι τα έχει ορίσει η φύση. Και να είμαστε λογικοί και να ψάχνουμε σωστά την αειφορία και όχι με αυτά που μας έχουν περάσει στο μυαλό μας».

Μεταξύ των θεμάτων που ανέπτυξε και έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ήταν:
• η αναγκαιότητα παράτασης για τις ενστάσεις στους Δασικούς χάρτες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται στις δηλώσεις που γίνονται στο Κτηματολόγιο,
• η ρίψη της εμπορεύσιμης μαύρης πεύκης μόνο στο τρίμηνο Νοεμβρίου- Ιανουαρίου,
• η ενεργειακή αυτοτέλεια των ΤΟΕΒ,
• ως επίσης και η επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν από Δασαρχεία για έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments