Παρασκευή , 17 Ιουνίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Υεμένη: Μαχητές κατέλαβαν σταθμό φυσικό αερίου

Υεμένη: Μαχητές κατέλαβαν σταθμό φυσικό αερίου

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες  στον Κόλπο του Άντεν για τον έλεγχο κοιτασμάτων φυσικού αερίου

yemen-clashes
Μαχητές των φυλών κατέλαβαν πριν λίγες ώρες  τον μοναδικό τερματικό σταθμό αερίου της Υεμένης, που βρίσκεται στο Μπέλχαφ, στον Κόλπο του Άντεν, έπειτα από την παράδοση της μονάδας του στρατού, που ήταν επιφορτισμένη με την προστασία του, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Η εταιρία που εκμεταλλεύεται την εγκατάσταση, η Yemen LNG, η οποία ανήκει εν μέρει στη γαλλική Total, είχε προηγουμένως ανακοινώσει την αναστολή όλων των λειτουργιών παραγωγής και εξαγωγής στο τερματικό λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης.

Εξαιτίας μίας «νέας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας γύρω από την Μπέλχαφ, η Yemen LMG «αποφάσισε να σταματήσει όλες τις λειτουργίες παραγωγής και εξαγωγής και να απομακρύνει το προσωπικό της», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρίας.

Η Μπέλχαφ βρίσκεται στον Κόλπο του Άντεν, στην επαρχία Σάμπουα, θέατρο βίαιων συγκρούσεων στις οποίες αντιπαρατίθενται οπαδοί του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και σίιτες αντάρτες Χούτι που έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Σαναά.

Η εταιρία διευκρίνισε πως έχει ενημερώσει τους μετόχους και τους πελάτες της για την παύση των λειτουργιών της για λόγους «ανωτέρας βίας». Διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της κατάστασης και δήλωσε πως έθεσε τον τερματικό σταθμό «υπό καθεστώς προστασίας», χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Η γαλλική εταιρία Total κατέχει σχεδόν το 40% του πακέτου μετοχών της Yemen LMG, η οποία άρχισε να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Υεμένη το 2009.

Το 2005, η Yemen LMG συνήψε συμφωνίες με τη νοτιοκορεατική Kogas, την GDF-Suez και Total Gas, και την Power Ltd, για την εξαγωγή αερίου προς την αμερικανική, την ασιατική και την ευρωπαϊκή αγορά για μία περίοδο 20 ετών

Ενόψει της προώθησης των Χούτι, που συνδέονται με το σιτικό Ιράν, η σουνιτική Σαουδική Αραβία τέθηκε επικεφαλής ενός συνασπισμού εννέα αραβικών κρατών και εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών. Ο πρόεδρος Χάντι διέφυγε από την Υεμένη και κατέφυγε στο Ριάντ.

2

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments