Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “H τροπολογία επικίνδυνη για την υγεία του λαού”- ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΒΟΡ.ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΖΙΤΣΑΣ,ΠΩΓΩΝΙΟΥ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ

“H τροπολογία επικίνδυνη για την υγεία του λαού”- ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΒΟΡ.ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΖΙΤΣΑΣ,ΠΩΓΩΝΙΟΥ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ

λαικηΑπό:Γιώργος Γκόντζος– Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΒΟΡ.ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΖΙΤΣΑΣ,ΠΩΓΩΝΙΟΥ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ

H τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο Νόμου “Μέτρα για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού έργου και άλλες Διατάξεις” του υπουργείου Υγείας είναι επικίνδυνη για την υγεία του λαού.

Με το άρθρο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε οργανισμούς τοπικής Διοίκησης Α και Β βαθμού, καθώς και στα νομικά πρόσωπα αυτών, μέσω των κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, να καλύπτουν απαραίτητες ανάγκες δημοσίων φορέων Υγείας που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.

Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους Δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Μόνο στα νοσοκομεία, τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, χιλιάδες θέσεις είναι ακάλυπτες, με αποτέλεσμα οι παροχές υγείας στο λαό συνεχώς να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην Ιδιωτική Υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη του.

                Αντικειμενικά, οι ΟΤΑ, επειδή τα οικονομικά τους είναι ισχνά, δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τον τομέα Υγείας και σε πρωτοβάθμιο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Αρα, θα γίνουν ο μοχλός παραπέρα επέκτασης της λειτουργίας των μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα βάλουν υπέρογκα τέλη για τη λειτουργία των μονάδων Υγείας. Και θα πληρώνει πάλι ο λαός.

Κομμάτια του ίδιου «παζλ» αποτελούν η τροπολογία για τη «δυνατότητα» του προσωπικού των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος να οδηγούν τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας της περιοχής, όταν το προσωπικό τους δεν επαρκεί ή δεν υπάρχει, αλλά και η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Σαντορίνης- το οποιο μετατρέπεται από ΝΠΔΔ, που ανήκει στο υπουργείο Υγείας, σε ανώνυμη εταιρεία- μέσω του δήμου.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τι σημαίνει για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τους προκατόχους της – τη  ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ -το αυτοδιοίκητο των Δήμων και των Περιφερειών: να ξεφορτώνεται η Κεντρική Εξουσία ευθύνες και δαπάνες, όπως αυτές που έχουν απομείνει στην υγεία -ή στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς παλιότερα- για να τις φορτώνονται, μέσω των φορέων Τοπικής Διοίκησης, τα λαϊκά στρώματα.

Με αυτό τον τρόπο θα περισσέψει ζεστό χρήμα για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα, όπως απαιτεί η Ε.Ε και οι μηχανισμοί του κεφαλαίου.

Ανοίγει ο δρόμος να περάσει αποκλειστικά η λειτουργία των Νοσοκομείων, των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε Δήμου ή Περιφέρειας, στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Σήμερα αρχίζουν με το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, η προμήθεια υλικών και φαρμάκων κλπ.

Τόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας οσο και η τοπική Περιφερειακή Ένωση Δήμων  Ηπείρου, που συνεδρίασαν, ζητούν ομόφωνα την καταδίκη της διαδικασίας, αλλά δε θίγουν καθόλου την ουσία της πολιτικής και τα δεινά που αυτή θα επιφέρει στα λαϊκά στρώματα της χώρας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανοίξει ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Ο λαός πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά – αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

                Η ανάπτυξη υπηρεσιών και μονάδων Υγείας θα πρέπει να σχεδιάζεται σε κεντρικό επίπεδο από το κράτος, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν και όχι σύμφωνα με το …κομπόδεμα του κάθε δήμου. Τα νοσοκομεία, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το υγειονομικό προσωπικό που τις στελεχώνουν θα πρέπει να κατανέμονται στη χώρα με βάση τις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία, τις συνολικές ανάγκες του πληθυσμού, αλλά και με βάση τις ιδιαιτερότητες (γεωγραφικές, πληθυσμιακές, κ.ά.) της κάθε περιοχής. Θα πρέπει να είναι δημόσιες υπηρεσίες, υψηλού επιπέδου και να παρέχονται σε όλους δωρεάν. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο το αν ένα χωριό θα έχει γιατρό, ένας δήμος ασθενοφόρο, ένα Κέντρο Υγείας εξοπλισμό, ένα νοσοκομείο υγειονομικό υλικό, να εξαρτάται από την οικονομική «ευρωστία» της Τοπικής Διοίκησης, από τη φορομπηχτική πολιτική μέσω δημοτικών τελών, από δωρεές, φιλανθρωπίες κ.ά.

 

Τάκης Τασιούλας

Δημήτρης Τζίμας

Τασία Κίτσου

Ιωάννης Λεοντάρης

Λεωνίδας Λεοντάρης

Πανος Καραγιάννης

Δημήτρης Σδούκος

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments