Τετάρτη , 19 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Ιωαννιτών: Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων

Δήμος Ιωαννιτών: Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων

Αντιμέτωπη με τα σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων θα παραμείνει η πόλη των Ιωαννίνων και με τον κίνδυνο πλήρους αδυναμίας αποκομιδής οι Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας καθώς η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ενέκρινε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να χρησιμοποιηθεί ιδιώτης για χρονικό διάστημα ενός έτους και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.

Η συνεδρίαση υπήρξε μαραθώνια και χαρακτηρίστηκε από πολλές στιγμές έντασης καθώς παραβρέθηκαν συνδικαλιστές της ΠΟΕ- ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων όπως και εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας του Δήμου.

Χαρακτηρίστηκε επίσης από το κοινό μέτωπο που δημιούργησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης  οι οποίες ταυτίστηκαν σε διαφορετική πρόταση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, όπως αυτή κατατέθηκε από την παράταξη του Θωμά Μπέγκα.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την δέσμευση πίστωσης ώστε να χρησιμοποιηθεί ιδιώτης στις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής και Περάματος για διάστημα ενός έτους έλαβε 21 ψήφους ενώ 24 δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Ενότητας Πολιτών.

Η απόφαση θα κριθεί ως προς τη νομιμότητά της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς όπως ανέλυσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου η πρόταση της παράταξης του Θωμά Μπέγκα δεν συνοδευόταν από αιτιολογική έκθεση της υπηρεσίας του Δήμου. Επί της ουσίας αφορούσε στην κατάργηση των κωδικών για την ανάθεση της αποκομιδής των δημοτικών ενοτήτων σε ιδιώτη και την ενίσχυση του κωδικού για την μεταφορά του εργοταξίου του Δήμου.

Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι να μην δρομολογείται άμεση λύση για την βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και να κινδυνεύουν με πλήρη αδυναμία αποκομιδής απορριμμάτων οι Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας καθώς σε έναν μήνα περίπου λήγουν οι συμβάσεις με ιδιωτική εταιρία που κάνει την αποκομιδή εδώ και χρόνια.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας ισχυρίστηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων της προκήρυξης 3Κ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες και υποστήριξε ότι το οξύ πρόβλημα στην πόλη παρουσιάζεται με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Υπεραμύνθηκε δε της απόφασης της δικής του δημοτικής αρχής να δρομολογήσει την μεταφορά του εργοταξίου και την διατήρηση των δεσμευμένων χρημάτων στον συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη ισχυρίστηκε ότι η Δημοτική Αρχή με την πρότασή της ενδιαφέρεται να διαιωνίσει ένα αποτυχημένο μοντέλο ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία αποσπασματική λύση που θα μετακυλήσει το κόστος στους δημότες.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης μίλησε για οπισθοδρομική αντίληψη της Δημοτικής Αρχής και πρότεινε να δημιουργηθεί μέτωπο με άλλους δήμους ώστε να απαιτηθεί από την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού.

Η επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη ανέφερε ότι οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής οδηγούν σε πλήρη διάλυση την υπηρεσία της καθαριότητας.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας είπε ότι οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση μία σημαντική κοινωνική υπηρεσία.

Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, ανέφερε ότι η πόλη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, προβλήματα που δεν ήταν λυμένα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. «Πρωταρχικός στόχος όλων μας είναι να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για καθαρή πόλη με το μικρότερο κόστος» υπογράμμισε και σχολίασε σκωπτικά την συμπόρευση των παρατάξεων Μπέγκα και Καλογιάννη από διαφορετικές αφετηρίες.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας σημείωσε ότι με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής δεν θίγεται κανένας από τους εργαζόμενους του Δήμου. «Τάσσομαι υπέρ του δημότη που θέλει καθαρή πόλη» είπε και συμπλήρωσε ότι η ανάγκη για καθαριότητα είναι άμεση.

Ο Φίλιππος Ευαγγέλου, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα 2023» διαφοροποιήθηκε καταθέτοντας πρόταση έξι σημείων και αναφέροντας ότι σημεία του προγράμματος της παράταξής του στηριζόταν στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.

Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας, από τους 47 εργαζομένους που θα ενίσχυαν την υπηρεσία από την 3Κ έχουν προσληφθεί οι 29. Απ’ αυτούς οι 13 εργαζόταν ήδη με συμβάσεις. Από τους 16 ουσιαστικά νέους, οι πέντε είναι ΑμΕΑ, ένας πήρε απόσπαση και ορισμένοι άλλοι μακροχρόνια άδεια ανατροφής τέκνων. Επί της ουσίας μόλις τρεις μπήκαν ως πληρώματα σε απορριμματοφόρα.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απάντησε ένα προς ένα όλα τα θέματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών σωματείων τονίζοντας το τεράστιο πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η πόλη.

«Το πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να διασφαλίσει την καθαριότητα. Οι πολίτες πληρώνουν γι’ αυτό και μάλιστα πληρώνουν ακριβά. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Μας κατηγορήσατε ότι έχουμε κρυφή ατζέντα. Αν οι πολίτες μας καταλογίζουν κάτι αυτό είναι η αναποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Ήλπιζα ότι με το νέο προσωπικό θα υπήρχε βελτίωση στην καθαριότητα.. Αν’ αυτού η καθαριότητα βούλιαξε. Την δεύτερη που αναλάβαμε πήγα στην υπηρεσία, μίλησα με τους εργαζόμενους.. Με τις νέες προσλήψεις μόνο τρία άτομα πήγαν στα απορριμματοφόρα. Κάνουμε πως δεν βλέπουμε και πιστεύουμε ότι η εικόνα της πόλης είναι καλή; Μα όποιος περπατά στους δρόμους βλέπει ότι η πόλη είναι βομβαρδισμένη… Πως λοιπόν να πείσεις τον πολίτη να συμβάλλει όταν η υπηρεσία που του παρέχεις δεν είναι καλή; Δεν επαρκεί το προσωπικό, δεν υπάρχουν απορριμματοφόρα», τόνισε στην τοποθέτησή του.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας διασφαλίζεται όπως και όλες οι θέσεις των εργαζομένων.

Με την πρόταση για την ανάθεση σε ιδιώτη δύο επιπλέον Δημοτικών Ενοτήτων, θα δοθεί χρόνος στη Δημοτική Αρχή, για να αναδιοργανώσει την υπηρεσία, να εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο και να ενημερώσει τους πολίτες με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει τόσο για την ανακύκλωση όσο και για την συμβολή τους ώστε να διατηρηθεί η πόλη καθαρή.

«Δεν έχω ιδεοληψίες με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου χρειαστεί θα τον χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι πανάκεια αλλά μέσο για να λύσουμε προβλήματα», υπογράμμισε αναδεικνύοντας παράλληλα το μείζον πρόβλημα που θα ανακύψει για τις δημοτικές ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας καθώς οι συμβάσεις λήγουν άμεσα.

Η συνεδρίαση διακόπηκε αρκετές φορές από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων οι οποίοι για αρκετά λεπτά κράτησαν ανοιχτό πανό μπροστά στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον δήμαρχο.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments