Τετάρτη , 19 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Ενημέρωση για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου

Ενημέρωση για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου

περιφ-ηπειρου4

 

Για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την διαδικασία του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει τα εξής :

Για την διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας, προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα (με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών), που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους και  τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές.

 • Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την Β’ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30 Απριλίου 2015.
 • Θα χρησιμοποιηθούν επίσης και οι ειδικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών). καθώς και κρατουμένων στις Φυλακές, σύμφωνα με ισχύουσα  την εκλογική νομοθεσία.
 • Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 00 και θα τελειώσει στις 19.00.
 • Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (μεταβολές που έγιναν μέχρι 30/04/2015) και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
 • Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης, ή του ατομικού  βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
 • Τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, από χαρτί λευκού χρώματος, σχήματος ορθογωνίου και ίδια για όλες τις περιφέρειες. Επί του εντύπου ψηφοδελτίου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος και παραπλεύρως οι απαντήσεις που δηλώνουν την βούληση των εκλογέων, όπως αυτές διατυπώνονται με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα.
 • Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει.
 • Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν σταυρό λογίζονται ως λευκά.
 • Εκλογείς, οι οποίο δεν έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος και δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στα Δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων του οποίου είναι γραμμένοι, προσκομίζοντας το σχετικό πιστοποιητικό εγγραφής στο Δημοτολόγιο ή Μητρώο Αρρένων.
 • ετεροδημότες στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και όχι σε ειδικά εκλογικά τμήματα. Δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Απλά θα πρέπει να μάθουν για το εκλογικό τμήμα όπου θα ψηφίσουν.
 • Πληκτρολογώντας το “μάθε που ψηφίζεις” και στην φόρμα που εμφανίζεται δίνεις τα στοιχεία και βρίσκεις το εκλογικό τμήμα που ψηφίζεις.

 

Από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου και σε όλες τις Π.Ε. έγιναν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται με βάση τις σχετικές εγκυκλίους της εκλογικής νομοθεσίας.

 

Η ενημέρωση για την διαμόρφωση του αποτελέσματος θα γίνεται από την σχετική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

 

Αρχείο με τα αναλυτικά στοιχεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος θα είναι στην διάθεση των ενδιαφερόμενων μετά το πέρας της διαδικασίας.

 

 

 

           

                                

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments