Σάββατο , 29 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Η τοποθέτηση της Μ.Τζούφη ,βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, στη Συνεδρίαση για την παρουσίαση του έργου της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Η τοποθέτηση της Μ.Τζούφη ,βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, στη Συνεδρίαση για την παρουσίαση του έργου της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

mtzoufiΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Το έργο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην οποία αποκρυσταλλώθηκαν οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της Βιολογίας και της Γενετικής ως συνάρτηση του κοινωνικού τους αντίκτυπου. Στη συνεδρίαση έδωσε το παρόν ο κ. Ι. Μπασκόζος, Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, οι κ.κ. Ν. Ανάγνου και Εμ. Καναβάκης, μέλη της Επιτροπής και Ομ. Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Π. Βιδάλης, επιστημονικός συνεργάτης της Επιτροπής Βιοηθικής.

Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ), αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη Βιολογία, τη Γενετική, τη Βιοτεχνολογία και τη Βιοϊατρικη σε επίπεδο διαγνωστικών πρωτοκόλλων, θεραπειών και ανάπτυξης εξατομικευμένων φαρμάκων, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι εφαρμογές αυτές σε μεγάλη κλίμακας επεμβάσεις μπορεί να επιφέρουν κινδύνους καταστροφικών, μόνιμων βλαβών.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής της υπογράμμισε πως η Πολιτεία καλείται να ρυθμίσει ζητήματα όπως ο προσδιορισμός των Αρχών που πρέπει να διέπουν τη χρήση της γενετικής πληροφορίας και τις περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται η συλλογή τέτοιων πληροφοριών. Επίσης τόνισε πως πρέπει να καλυφθεί το κενό νομικής ρύθμισης που αφορά στις υπηρεσίες γενετικής συμβουλευτικής και γενετικών εξετάσεων, ενώ πρέπει να αναγνωριστεί η ειδικότητα του Ιατρού Γενετιστή και του Εργαστηριακού Γενετιστή. Τέλος, ανέφερε πως σημαντικό βήμα αποτελεί η υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης για τα Γενετικά Δεδομένατου Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Α.Αγγέλης -Είναι πολύ σημαντικό να σου αναγνωρίζουν την προσπάθεια, τους κόπους και τις θυσίες που έχεις κάνει  όλα αυτά τα χρόνια.

  Από: Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—-  “Η τιμητική βράβευση ήταν για μένα κάτι πολύ περισσότερο από ένα  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments