Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Κατατέθηκε η πρόταση για το ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Ένα έργο που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη της παλιάς αγοράς των Ιωαννίνων

Κατατέθηκε η πρόταση για το ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Ένα έργο που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη της παλιάς αγοράς των Ιωαννίνων

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία) για ένα έργο που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη της παλιάς αγοράς της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας με αφορμή την επιτυχή κατάθεση της πρότασης στο πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» ανέφερε ότι: «Η τόνωση της τοπικής αγοράς και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, αποτελεί  βασικό στόχο της Δημοτικής Αρχής και σε αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε  πρόταση για δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου  στο ιστορικό-εμπορικό κέντρο της πόλης. Η συνεργασία του Δήμου με το Επιμελητήριο και ιδιαίτερα με τις επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινό «αγώνα» για να είναι βιώσιμες, δημιουργεί απαιτήσεις και προσδοκίες ώστε ο Δήμος να πρωταγωνιστεί και να είναι πάντα συμμέτοχος σε προσπάθειες που ισχυροποιούν την πόλη και τους ανθρώπους της».

Η περιοχή στην οποία σχεδιάστηκαν παρεμβάσεις (περιοχή παρέμβασης) στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, οριοθετείται από τις οδούς: οδός Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζωής Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Παρ. Ευαγγελίδη. Συγκεκριμένα, η περιοχή παρέμβασης έχει συνολική έκταση 11.726,82 τ.μ. και συνολικό μήκος 1.725,60 μ.

Πρόκειται για μία πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των πολιτιστικών πόρων της περιοχής που θα δώσει την ευκαιρία να επενδυθούν περίπου 1,8εκ. ευρώ στα Ιωάννινα, με μηδενική χρήση ίδιων κεφαλαίων του Δήμου ή των ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων, ώστε να αναδειχτεί η παλιά αγορά του κέντρου δίνοντας μια μοναδική ταυτότητα, η οποία θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής και την εμπορικότητα της.

Για την ολοκλήρωση της πρότασης, εκτός από το Δήμο και το Επιμελητήριο, κινητοποιήθηκαν και οργανώσεις πολιτών, οι οποίοι ενημέρωσαν τους επαγγελματίες της περιοχής, συγκέντρωσαν υπογραφές συμμετοχής και συμμετείχαν ενεργά σε συναντήσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της πρότασης. Επιπροσθέτως, η κατάθεση της πρότασης δε θα ήταν δυνατή χωρίς την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.

Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή ήταν η συγκέντρωση ικανού αριθμού συμμετεχόντων επιχειρήσεων-ωφελούμενων. Στην περιοχή παρέμβασης, υπέγραψαν για τη συμμετοχή τους συνολικά 114 επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας την μέγιστη βαθμολογία και προσδίδοντας την απαραίτητη δυναμική.

     Σε όλους όσους συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της πρότασης αξίζουν συγχαρητήρια.

Οι ενέργειες που σχεδιάστηκαν στην περιοχή παρέμβασης εμπίπτουν στις παρακάτω Κατηγορίες:

  1. «Αναβάθμιση Δημόσιου Χώρου»
  2. «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης»
  3. «Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής»
  4. «Προβολή και προώθηση περιοχής παρέμβασης».

Ο Δήμος Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 1,5 εκ € θα ολοκληρώσει παρεμβάσεις υποδομών της περιοχής δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας και σε αστικές αναπλάσεις και συγκεκριμένα στην ανάπλαση πλατείας Αγ. Νικολάου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα. Ταυτόχρονα, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων ενώ θα αναβαθμιστεί και ο φωτισμός των οδών με την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων οικονομίας.

Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, θα αναλάβει τις δράσεις «Ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής» που στοχεύει στην αντιμετώπιση των ακόλουθων αναγκών:

Στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων λιανικού (κυρίως) και χονδρικού εμπορίου σε μια περιοχή με ισχυρή παράδοση εμπορικής δραστηριοποίησης.

  • Στην αποτροπή της αστικής υποβάθμισης και βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης μέσω των προβλεπόμενων αστικών αναπλάσεων.
  • Στη δημιουργία ενός ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου στο ιστορικό κέντρο της πόλης που θα αποτελέσει σημείο έλξης εμπορικών δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, ή αναβάθμιση θα αφορά σε δράσεις:

  1. Αναβάθμισης των προσόψεων των καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης με στόχο την απόκτηση μια ομοιόμορφης αισθητικής ταυτότητας των εμπορικών επιχειρήσεων
  2. Ανάπτυξης ασύρματου δικτύου «wifi», το οποίο θα παρέχεται δωρεάν σε πολίτες, επισκέπτες και επιχειρήσεις.
  3. Δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων, των προϊόντων τους και των προσφορών τους στο πλαίσιο μιας «έξυπνης» και «δυναμικής» εμπειρίας επικοινωνίας με τους επισκέπτες της περιοχής.
  4. Διοργάνωσης καλλιτεχνικών δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Η πρόταση σχεδιάστηκε σε απόλυτη συνέργεια με τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, καλούμενη να συμπληρώσει στρατηγικά ένα σύνολο παρεμβάσεων, το οποίο αποσκοπεί στη σύνδεση της λίμνης με την πόλη μέσα από το πλέγμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν αστικές αναπλάσεις, ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της πόλης και ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού με ταυτόχρονη η ενίσχυση της νεανικής και της καινοτόμας επιχειρηματικότητας.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments