Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μ.Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ)- Ερώτηση για δράσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας

Μ.Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ)- Ερώτηση για δράσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας

hqdefaultΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Σε ερώτηση της Μερόπης Τζούφη, η οποία συνυπογράφεται από 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Απόδοση μισθού & εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος & προστασία εργαζομένων από την ανασφάλιστη αδήλωτη εργασία», απάντησε πρόσφατα η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Ευτυχία Αχτσιόγλου.Σε δελτίο τύπου του Γραφείου της Μ.Τζούφη αναφέρονται τα εξής:

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει αρχικά τιςπρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, ενδυναμώνοντας παράλληλα τα φορολογικά έσοδα και έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Στην κατεύθυνση αυτή ο Ν. 4446/2016 υπαγορεύει πως κάθε εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει τη μισθοδοσία των εργαζομένων μέσω τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα στην αγορά εργασίας, όπως μείωση του επίσημου ωραρίου παράλληλα με ανασφάλιστη και άμισθη υπερωριακή εργασία, καταβολή μέρους του μισθού με νόμιμο τρόπο και μέρους που είναι αδήλωτο, όπως επίσης και εξαναγκαστική επιστροφή μέρους του μισθού σε μετρητά, έπειτα από την κατάθεση του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό.Στην ερώτηση επίσης γίνεται λόγος για την λειτουργική αρτιότητα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και του Σ.Δ.Ο.Ε., όπως επίσης και για τις νομοθετικές και ελεγκτικές πρωτοβουλίες από μεριάς Υπουργείου ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα νόμιμα έσοδα του Δημοσίου.

Η Υπουργός στην απάντησή της επισημαίνει πως το Σ.ΕΠ.Ε. αποτελεί τον κατεξοχήν ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους αναφορικά με την επίβλεψη και την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, με το ρόλο του να αναβαθμίζεται στις σημερινές συνθήκες για την άμεση και ουσιαστική καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα δίνεται βάρος στο συντονισμό του Σώματος με τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο σε επίπεδο στοχευμένων επιθεωρήσεων, όσο και σε επίπεδο διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων για την ανταλλαγή στοιχείων. Αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πραγματοποιήθηκαν 31.674 έλεγχοι, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν 8.675 περιπτώσεις αδήλωτων εργαζομένων και επιβλήθηκαν κυρώσεις συνολικού ύψους 91.537.929 €. Επιπλέον οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων επέβαλαν 192 πρόστιμα και υπέβαλλαν 1030 μηνύσεις – μηνυτήριες αναφορές. Επίσης κατόπιν σχετικών αιτήσεων εργαζομένων ή Σωματείων, διενεργήθηκαν 6.647 εργατικές διαφορές και επιλύθηκαν οι 4.436, ενώ το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε στους προσφεύγοντες εργαζόμενους ανήλθε στα 8.042.956€.

Τέλος, το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει ξεκινήσει την εφαρμογή Πιλοτικού Προγράμματος για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, στο πλαίσιο του τριετούς οδικού χάρτη για την καταπολέμηση του φαινομένου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Σ.ΕΠ.Ε., ο ΕΦΚΑ, η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ. Ο τριετής οδικός χάρτης επικυρώθηκε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments