Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Η Σχολή Καλών Τεχνών συνιστά έναν θεσμικό φορέα πολιτισμού και έναν πολύ σημαντικό κρίκο ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την πόλη των Ιωαννίνων .Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί βασικό πυρήνα ερευνών και δράσεων της Σχολής Καλών Τεχνών , όπως έχει δείξει μέχρι τώρα με τις εκδηλώσεις , τις δράσεις και τις συνεργασίες με άλλους θεσμικούς φορείς…..Το θέμα να είναι κτήμα ,κοινοκτημοσύνη όλης της πόλης είναι και το βασικό μας στοίχημα , θέλουμε αυτό το έργο να αποτελέσει κοινή κληρονομιά , και κοινή προσπάθεια όλης της πόλης , να το αγκαλιάσει και να το συνεχίσει…».
Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Ξενοφών Μπήτσικας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του (Ηχητικό ΕΔΩ), στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων,στο πρόγραμμα PALIMPSEST που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου (στην Αίθουσα Συνεδριάσεων και Τηλεδιασκέψεων της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Ο καθηγητής ,ο οποίος είναι και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας και στους τρόπους ένταξής της στον δημόσιο χώρο , η οποία θα αποτελέσει μία διαδραστική, μουσειακή εμπειρία σε αστικούς χώρους της Ηπείρου και της Απουλίας.
Το Project Meeting του προγράμματος PALIMPSEST – “Post ALphabetical Interactive Museum using Participatory, Space-Embedded, Story-Telling”, συγχρηματοδοτείται με 900.000,00 € από το Πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy Programme 2014-2020
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών είναι οι επικεφαλής εταίροι για το πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο του Bari και την Επαρχία του Lecce.
Το PALIMPSEST, που χρηματοδοτείται στον Άξονα Προτεραιότητας 2– Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Περιβάλλοντος εστιάζει στο πως στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να ενταχθούν εκ νέου στην πόλη με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις περιοχές της Ηπείρου και της Απουλίας. Το PALIMPSEST απαντά στην κοινή πρόκληση του πώς μπορεί να προωθηθεί ο τουρισμός στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, εμψυχώνοντας τον δημόσιο αστικό χώρο και αναζωογονώντας την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, προσεγγίσεις «από τα κάτω προς τα πάνω» και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.
Το PALIMPSEST θα δημιουργήσει ένα χωρικά προσδιορισμένο αρχείο αφηγηματικών στοιχείων, το οποίο θα καταλήξει σε μια διαδραστική, άυλη, υπαίθρια μουσειακή εμπειρία στον δημόσιο χώρο της πόλης.
Το project θα χρησιμοποιήσει έναν ΧΑΡΤΗ σε μορφή ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, το οποίο θα προσδιορίζει την ακριβή τοποθεσία των αφηγηματικών στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά θα έχουν συλλεχθεί με διαδικασίες που θα απευθύνονται σε όλες τις γενιές, αφού μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους ώστε να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τους μύθους και τις ιστορίες που σχετίζονται με την πόλη. Στη συνέχεια, όλο το συγκεντρωμένο υλικό θα χρησιμοποιηθεί ώστε να δημιουργηθούν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη, οι οποίες θα ενεργοποιούνται από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια ονειρική ατμόσφαιρα.
Το PALIMPSEST έχει στόχο να μετουσιώσει την συμβατική εμπειρία του αστικού δημόσιου χώρου σε μια εμπειρία μουσειακή, αφηγηματική, διαδραστική και θεματική – ώστε να αναζωογονήσει την συνθήκη της πόλης και να προσελκύσει υψηλής ποιότητας τουρισμό.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Υπεύθυνος Επικοινωνίας LB
Πολυξένη Μάντζου, +30 6944843085, [email protected]
Περιφέρεια Απουλίας – Joint Secretariat Communication Officer
Carmela Sfregola +39 3493916007 [email protected]; [email protected]