Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα «ΠΑΡΓΙΝΑ 2017»

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα «ΠΑΡΓΙΝΑ 2017»

parginaΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])-Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα «ΠΑΡΓΙΝΑ 2017»  του Δήμου Πάργας. Αποκορύφωμα των φετινών εκδηλώσεων, που προσέλκυσαν χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν το βράδυ της Τρίτης 15 Αυγούστου με το έθιμο της «Βαρκαρόλας» και  το πολυθέαμα «Ήχος και Φώς».

Παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλης  Μιχελάκης,  η  Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων κα Τατιάνα Καλογιάννη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Στάθης Γιαννούλης,  Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και  εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Στο χαιρετισμό –καλωσόρισμά του, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα για μας είναι διπλή γιορτή. Από τη μία γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου, το «Πάσχα του καλοκαιριού». Και  από την άλλη τιμάμε και θυμόμαστε τους αγώνες των προγόνων μας.

Η Πάργα λόγω της στρατηγικής της θέσης στο Ιόνιο, είχε πολλούς κατακτητές.  Οι κάτοικοί της, περίπου  4.000 Παργινοί,  οδηγήθηκαν στον τραγικό ξεριζωμό και την προσφυγιά, παίρνοντας μαζί τους  τα  Ιερά Κειμήλια του τόπου τους και χώμα από την πατρική γη.Όμως, η φλόγα της επιστροφής δεν έσβησε ποτέ μέσα τους και η κρυφή υπόσχεσή τους ήταν να λευτερωθούν και να γυρίσουν πίσω.

Αυτό είναι που γιορτάζουμε σήμερα. Την πίστη των Παργινών, το κουράγιο, την υπομονή  και την αγάπη τους για την πατρίδα. Από τη θάλασσα έφυγαν και από τη θάλασσα  επέστρεψαν στην ελεύθερη πλέον Πάργα, το 1913. Αυτό αναπαριστά η σημερινή «Βαρκαρόλα».

Η Πάργα  με την ιστορία της, γέννησε τον Κωνσταντίνο Κανάρη,  τον Πατατούκο και τον Παναγιώτη Αραβαντινό. Είναι η γενέτειρα των Πετσάληδων, των ευεργετών Βασιλά και Δέσκα, των ποιητών Τάκη Τσιάκου και Άλκη Αλκαίου. Οι σημερινοί Παργινοί, με ζήλο και εργατικότητα,   κατάφεραν  να κάνουν την Πάργα τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό  χιλιάδων επισκεπτών από κάθε γωνιά του κόσμου.

Όπως η Παναγιά βοήθησε  τους προγόνους μας να επιστρέψουν στη πατρίδα και τους σημερινούς Παργινούς να προκόψουν,   με τον ίδιο τρόπο η  Μεγαλόχαρη θα βοηθήσει και  όλους τους Έλληνες να ξεπεράσουμε  τα προβλήματά μας. Όλοι μας,  χάσαμε πολλά τα τελευταία χρόνια. Ας κρατήσουμε όμως – όπως το ζητάει η σημερινή   μέρα –  ακόμη πιο γερά την αλληλεγγύη και την πίστη στις αρχές και τις αξίες μας. Για να βγούμε, μια ώρα αρχύτερα, από την επώδυνη κρίση».

Πηγή:Δήμος Πάργας-Φωτογραφία από Travel Parga

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments