Σάββατο , 1 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε τη μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε τη μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

IMG_5119IMG_5120IMG_5122

Με κάθε σεβασμό και επισημότητα τίμησε ο Δήμος Πωγωνίου τη μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Σήμερα συμπληρώνονται 111 χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος Μελάς έχασε τη ζωή του πολεμώντας για την ελευθερία και τα ιδανικά της χώρας.

Το πρωί, στην Τ.Κ. Παρακαλάμου, τόπο καταγωγής του Παύλου Μελά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές, εκπρόσωπο της οικογένειας του Παύλου Μελά και μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στον ηρωισμό και την τόλμη του Παύλου Μελά και μίλησε για την υπερηφάνεια όλων των Ηπειρωτών  που η περιοχή τους γέννησε κι ανέδειξε έναν τέτοιο ήρωα. «Μερικοί έχουν το προνόμιο να γεννιούνται παλικάρια και να γίνονται ήρωες. Ένα τέτοιο παλικάρι, με γενναία καρδιά, ήταν και ο Παύλος Μελάς. Ο Ηπειρώτης Μακεδονομάχος αλώνισε τη Μακεδονία, αντιμετώπισε με θάρρος και αυταπάρνηση τους εχθρούς και ενίσχυσε ηθικά τους καταπιεσμένους Έλληνες. Ο αιφνίδιος θάνατός του όχι μόνο δεν αποθάρρυνε τους Έλληνες αλλά αντίθετα δυνάμωσε και θέριεψε τον αγώνα για την πατρίδα. Ο Παύλος Μελάς αγωνίστηκε με θάρρος έως το τέλος της ζωής του. Το έργο και η προσωπικότητά του πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους. Οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον, ειδικά αυτές τις δύσκολες, για την χώρα μας, εποχές. Είμαστε πολύ περήφανοι που ο Δήμος Πωγωνίου ανέδειξε έναν ήρωα τέτοιου μεγέθους» κατέληξε ο κ. Καψάλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης που έκανε μία ιστορική αναφορά στη δράση του Παύλου Μελά. Ο κ. Γιούνης ξεκίνησε την ομιλία του με τα λόγια του 16χρονου, τότε, Παύλου Μελά από το προσωπικό του ημερολόγιο: «… Επιλέγω το στάδιο αυτό, δεν υπάκουσα παρά εις μίαν ιδέαν, να φανώ χρήσιμος εις τον πλησίων και εις τον τόπον μου. Αυτή είναι όλη μου η φιλοδοξία και, όπως κάθε καλός στρατιώτης, θέλω να υπηρετήσω την πατρίδα μου και δι’ αυτήν να αποθάνω».

Η τιμητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Νωρίτερα βραβεύτηκαν οι μαθητές που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις στον αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι:

Γυμνάσιο Παρακαλάμου:

  1. Κόντος Κων/νος
  2. Δρίβας Πολυχρόνης
  3. Ντότης Ραφαήλ

Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου:

  1. Πρόκος Νίκος
  2. Πέτσιος Νίκος
  3. Ντίμο Θοδωρής

 

 

Δείτε Επίσης

Που θα γίνουν διακοπές ρεύματος την Κυριακή

Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments