Κυριακή , 30 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ:Κατάφωρη αδικία,επί της ουσίας παράνομη απόφαση του υπουργείου Παιδείας

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ:Κατάφωρη αδικία,επί της ουσίας παράνομη απόφαση του υπουργείου Παιδείας

teiΑπό:Γιώργος Γκόντζος- “H Σύνοδος των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρου των ΤΕΙ με ιδιαίτερη έκπληξη, πικρία και απογοήτευση διαπιστώνει την κατάφωρα άδικη και επί της ουσίας παράνομη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, της 24ης/2/2016, για την κατανομή 500 θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού μεταξύ ΤΕΙ (135 θέσεις) και Πανεπιστημίων (365 θέσεις)” ,τονίζεται σε ανακοίνωση της Συνόδου,στην οποία επισημαίνονται επίσης τα ακόλουθα:

“Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι οι θέσεις κατανεμήθηκαν με μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια. Είναι καταφανέστατο, ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η αναλογία Καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μέσος όρος 1/100)συγκριτικά με Πανεπιστήμια (μέσος όρος 1/30). Οι ισχυρισμοί περί μεγαλύτερων αναγκών των Πανεπιστημίων δεν ευσταθούν,διότι μπορεί ο αριθμός των ΤΕΙ  προς εκείνο των Πανεπιστημίων να είναι 1:2, ωστόσο η αναλογία των φοιτητών μας είναι 7 προς 10 και αριθμητικά το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά  έναντι των Πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ). Επί πλέον,οι ανάγκες σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ξεπερνούν τις 860 θέσεις, όπως είχε συμφωνηθεί με το Υπουργείο, και αντ΄αυτού το Υπουργείο ενέκρινε τις 671 θέσεις με κονδύλια από τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων για 50 θέσεις μόνο! Οι υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν οικονομικά από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων, τα οποία όμως για τα περισσότερα ΤΕΙ έχουν εξαντληθεί και δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους.

Η αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε περαιτέρω μαρασμό. Ακόμη, θεωρεί ότι η μη προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης που υποσχέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Σία Αναγνωστοπούλου για τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά) μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίων κάνει φανερό το ανακόλουθο λόγων και έργων της Αν. Υπουργού.

Κατόπιν αυτών καλούμε τον Υπουργό κ. Ν. Φίλη, να δώσει τον αλγόριθμο κατανομής, που χρησιμοποιήθηκε στη δημοσιότητα και μετά από σχετικό διάλογο με τη Σύνοδο να προβεί στη διορθωτική απόφαση που εξέδωσε ηΑναπληρώτρια Υπουργός κ. Σία Αναγνωστοπούλου.

Για τους παραπάνω λόγους, η Σύνοδος αποσύρει τον εκπρόσωπό της Καθηγητή    κ. Μιχάλη Μπρατάκο από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία τον οποίο θεωρεί άκρως προσχηματικό και με προειλημμένες αποφάσεις.

Επιπρόσθετα, η Σύνοδος με κάθε πρόσφορο μέσο ξεκινά την πληροφόρηση των χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους για την αντιδημοκρατική απόφαση του Υπουργείου και προτίθεται να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των Ιδρυμάτων, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.”

 

 

Η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων και Αναπλ. Προέδρου ΤΕΙ

 

ΜπρατάκοςΜιχάλης – Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας

Καπετανάκης Ευάγγελος – Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης

Πασχαλούδης Δημήτριος – Πρόεδρος ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x