Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Άκρως ενδιαφέρουσα η ενημερωτική εκδήλωση για τους δασικούς χάρτες στη Δ.Κ. Ελεούσας Δήμου Ζίτσας

Άκρως ενδιαφέρουσα η ενημερωτική εκδήλωση για τους δασικούς χάρτες στη Δ.Κ. Ελεούσας Δήμου Ζίτσας

DSC05610Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Τη θέση της Δημοτικής αρχής πως οι δασικοί χάρτες είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» εφόσον αποτυπώνουν ορθά και με αξιόπιστο τρόπο τον χαρακτήρα των εκτάσεων λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα που ισχύουν σε κάθε περιοχή εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του στην ενημερωτική εκδήλωση για τους δασικούς χάρτες ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

Η εκδήλωση για θέματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών που διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων το απόγευμα της Δευτέρας (20/02/2017) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (παλαιό Δημαρχείο) στη Δ.Κ. Ελεούσας προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα παρουσία του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων, Παναγιώτης Μάνης και η αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων & Υπεύθυνη Λειτουργίας του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) για την Π.Ε. Ιωαννίνων, Δασολόγος, Ελένη Βάκκα άκουσαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς, απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν και ανέλυσαν τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών που ξεκινά από την Παρασκευή (24/02/2017).

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Α. ΖΙΤΣΑΣ

«Με τη σημερινή εκδήλωση επιδιώκουμε χωρίς αφορισμούς να συμβάλουμε στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος διατυπώνοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για τις στρεβλώσεις που δεν επιλύονται ειδικά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αμπελουργική ζώνη. «Σε μια εποχή που ο κλάδος της αμπελουργίας έχει αναπτύξει μια δυναμική που διαρκώς αυξάνεται, νέοι και παλαιότεροι αμπελοκαλλιεργητές στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις σκοντάφτουν στο «γράμμα» του νόμου καθώς εκτάσεις που κατά το χρονικό διάστημα 1945-1981  ήταν αμπελώνες και καλλιεργούνταν, με την πάροδο του χρόνου δασώθηκαν καθώς έμειναν ακαλλιέργητες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και επανέλαβε το διαχρονικό και πάγιο αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία,  «Εκτάσεις που εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες από το 1945,  καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες) ,  να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

Ακολούθως ο Δήμαρχος Ζίτσας αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων ενημέρωσε τους παριστάμενους για την επιστολή που έχει στείλει στις 31 Ιανουαρίου προς τους Υπουργούς ΠΕ.Κ.Α. και Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή την επικείμενη τότε, ανάρτηση των δασικών χαρτών. Με την επιστολή του, «προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και να αρθούν οι όποιες αδικίες» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζητά από τους κ.κ. Σωκρ. Φάμελλο και Ευαγ. Αποστόλου:

  • Να «παγώσουν» οι διαδικασίες για να διορθωθούν τα λάθη με τη συνδρομή ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και αρμόδιων φορέων ( Δημόσιων και Ιδιωτικών).
  • Να καταργηθούν ή να μειωθούν στο ελάχιστο τα εξοντωτικά τέλη που δεν επιτρέπουν σε θιγόμενους συμπολίτες μας να ασκήσουν το έννομο συμφέρον της υποβολής αντιρρήσεων. Όταν μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι επιβαρύνονται και με το κόστος αμοιβής συμβούλων (μηχανικών, νομικών, συμβολαιογράφων κ.α.).
  • Να επιμηκυνθεί η προθεσμία υποβολής των εντάσεων-αντιρρήσεων για έξι μήνες τουλάχιστον για τους ιδιώτες και ένα χρόνο για ΟΤΑ, φορείς του Δημοσίου και διαμένοντες στο εξωτερικό, καθώς το διάστημα των εξήντα (60) ημερών κρίνεται ανεπαρκέστατο για την ενημέρωση, την πληρωμή και την υποβολή τους από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά. Μάλιστα για το Δήμο Ζίτσας αλλά και για την πλειοψηφία των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πλειοψηφία των κατοίκων των ορεινών και απομακρυσμένων οικισμών είναι υπερήλικες και με ελάχιστες δυνατότητες πρόσβασης σε ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Ταυτόχρονα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης προέκυψε η αναγκαιότητα να ζητηθεί η τροποποίηση του άρθρου 47Β του Ν. 4315/14 (ΦΕΚ 269/Α/24-12-2014) ώστε εκτάσεις που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση χωρίς άδεια της αρμόδιας δασικής αρχής, μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος του 1975 και έως την 9η Φεβρουαρίου 2017, οπότε και αναρτήθηκαν οι θεωρημένοι δασικοί χάρτες όλων των προ-καποδιστριακών ΟΤΑ της Π.Ε. Ιωαννίνων από την ΕΚΧΑ Α.Ε., δύνανται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια και εκμετάλλευση, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα και εντός αυτής δεν υπάρχουν κτίρια-κτίσματα.  

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ

«Οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αφορούν αποκλειστικά στο χαρακτήρα ή στη μορφή κάποιας εμφανιζόμενης στο δασικό χάρτη έκτασης, και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής», ξεκαθάρισαν παίρνοντας το λόγο τα στελέχη της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων και απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

ΟΙ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΙ

Παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και ερωτήματα τέθηκαν από τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων “Αυτοδιοικητική Ενότητα” και “Ριζοσπαστική Ανατροπή” Βασίλη Γαρδίκο και Μανώλη Ματσάγκα αντίστοιχα, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους και εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Ζίτσας, πρώην Δημάρχους και αυτοδιοικητικούς καθώς και πολίτες και εκπροσώπους  επαγγελματικών φορέων που παρέστησαν στην εκδήλωση.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

Να σημειωθεί, ότι  οι δασικοί χάρτες  Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων είναι προσβάσιμοι για τους πολίτες στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε httpss://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (www.apdhp-dm.gov.gr).

Η υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας. Ξεκινά την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 και λήγει την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, δηλαδή λήγει την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments