Στην καρδιά του Πωγωνίου, σε έναν τόπο όπου η μουσική είναι άρρηκτα δεμένη με την παράδοση και την ψυχή της Ηπείρου, ετοιμάζεται μια βραδιά υψηλού συμβολισμού: η συναυλία «Το Ταξίδι της Ψυχής» είναι φέτος αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου Πετρολούκα Χαλκιά, του ανθρώπου που με το κλαρίνο του σφράγισε την ηπειρώτικη μουσική και την ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.
Η συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 13 Αυγούστου στις 21:00 στην Ιερά Μονή Βελλάς, αποτελεί την πρώτη χωρίς την παρουσία του Πετρολούκα, αλλά και την πρώτη που τον τιμά συλλογικά και επίσημα, μέσα από έναν μουσικό διάλογο βαθιάς συγκίνησης.
Το ιδιαίτερο βάρος της φετινής διοργάνωσης σηματοδοτείται και από μια σημαντική εξέλιξη: από το 2026, ο θεσμός θα τελεί υπό τη σκέπη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, γεγονός που αναμένεται να του προσδώσει πανελλήνια εμβέλεια. Μάλιστα, δρομολογείται η δισκογραφική αποτύπωση της συναυλίας, ώστε η παράδοση να καταγραφεί και να μείνει ζωντανά μέσα στον χρόνο – ένα στοιχείο που αποτελεί βασικό στόχο της πρωτοβουλίας.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο δίνονται υποτροφίες σε νέους μουσικούς για σπουδές στο Berklee College of Music και φέτος πέντε ακόμη ταλαντούχα παιδιά θα κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Για τη στήριξη της παράδοσης, για την απώλεια του Πετρολούκα Χαλκιά αλλά και για τον εκπαιδευτικό ρόλο της διοργάνωσης μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος σημειώνοντας: «Ο Πετρολούκας Χαλκιάς δεν είναι πια κοντά μας αλλά άφησε πίσω του βαριά παρακαταθήκη. Φέτος έχουμε τη χαρά να συμμετέχει στη συναυλία ο εγγονός του, Πέτρος Χαλκιάς, κρατώντας ζωντανό το νήμα της μουσικής κληρονομιάς. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμο Πωγωνίου και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Καψάλη, που από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την παράδοση, τον πολιτισμό, αλλά και την αγάπη του για τη Βελλά, καθότι και ο ίδιος Βελλαΐτης. Από του χρόνου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα αγκαλιάζει την εκδήλωση, η οποία πλέον θα αποτυπώνεται και δισκογραφικά. Το επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble έφτασε στα αφτιά και στις καρδιές όσων ασχολούνται με την παράδοση και τη μουσική».
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, τόνισε:
«Φέτος το Πωγώνι στέλνει ένα δυνατό μήνυμα: η μουσική της Ηπείρου ζει, εξελίσσεται και τιμά τους ανθρώπους που την ανέδειξαν. Η συναυλία δεν είναι απλώς ένας πολιτιστικός θεσμός – είναι ένα βίωμα για όλους μας. Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνουμε στη σκηνή χωρίς τον Πετρολούκα, αλλά είναι και η πρώτη φορά που τον τιμούμε τόσο συλλογικά. Η Βελλά αντιστέκεται και παραμένει ζωντανή και με τις προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, είναι έτοιμη να αναλάβει ξανά τον σημαντικό ρόλο που της αξίζει και της αναλογεί».
Επιπλέον, από φέτος ενισχύεται ενεργά και η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών, με τον Αντιδήμαρχο κ. Μηνά Πασχόπουλο να δηλώνει: «Ο Δήμος Ιωαννιτών στηρίζει πλέον έμπρακτα τον θεσμό, αναγνωρίζοντας όχι μόνο την πολιτιστική αλλά και την εκπαιδευτική του αξία. Η σύνδεση της παράδοσης με τη νέα γενιά είναι βασικός μας στόχος. Με γνώμονα αυτό, ο Δήμος Ιωαννιτών θα χορηγήσει 4 υποτροφίες (2 σε μαθητές του Ensemble και 2 σε μαθητές του Μουσικού Σχολείου) για μουσικές σπουδές, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους να κυνηγήσουν το όνειρό τους μέσα από τη μουσική. Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν τα ονόματά τους».
Ο Βασίλης Κώστας, καλλιτεχνικός διευθυντής της συναυλίας και διεθνώς καταξιωμένος μουσικός σημείωσε: «Το “Ταξίδι της Ψυχής” είναι μια διαδρομή από το παρελθόν στο μέλλον, με πυξίδα τον ήχο του Πετρολούκα. Η μουσική είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος για να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όσους πρόσφεραν – και αυτός ήταν ο Πετρολούκας Χαλκιάς. Ευχαριστώ από καρδιάς τη Μητρόπολη και τους Δήμους Πωγωνίου και Ιωαννιτών για την στήριξη. Είμαι βαθιά χαρούμενος που μέσα από τις νέες υποτροφίες, 5 παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα».
Ο Πέτρος Χαλκιάς, εγγονός του Πετρολούκα, που συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στη συναυλία, δήλωσε με συγκίνηση: «Είναι τιμή για μένα να συμμετέχω σε μια βραδιά αφιερωμένη στον παππού μου. Η συναυλία αυτή είναι ένας μουσικός διάλογος ανάμεσα στο λαούτο και το κλαρίνο. Ο Βασίλης Κώστας έκανε μια σπουδαία προσπάθεια να μεταφέρει τη μουσική του Πετρολούκα στα νέα παιδιά, και είμαι πραγματικά ευγνώμων που είμαι μέρος αυτής της διαδρομής. Καλώ τον κόσμο να έρθει και να μοιραστούμε αυτή τη βραδιά που ξεπερνά τη μνήμη – είναι ελπίδα και συνέχιση».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι με τη συμμετοχή του Πέτρου Χαλκιά στο κλαρίνο, του Κώστα Τζίμα στη φωνή και πλήθους νέων διακεκριμένων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.