Παρασκευή , 8 Δεκεμβρίου 2023
Αρχική / Επικαιρότητα / Αέρας πρωτογενούς επιχειρηματικότητας στην Άρτα – Επίσκεψη του Σ. Ριζόπουλου σε παραγωγικές μονάδες του νομού

Αέρας πρωτογενούς επιχειρηματικότητας στην Άρτα – Επίσκεψη του Σ. Ριζόπουλου σε παραγωγικές μονάδες του νομού

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, συνοδευόμενος από στελέχη της παράταξης, πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε επιχειρηματικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα στο νομό Άρτας.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων έγινε ενημέρωση από την πλευρά των παραγωγών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για τα σχέδια και τις προοπτικές τους.

Από την πλευρά των Οριζόντων Ηπείρου έγινε ενημέρωση για την προτεραιότητα που θα έχει η νέα περιφερειακή αρχή στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής σε όλες τις φάσεις της. Και τονίστηκε ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη όλης της Ηπείρου μέσα από την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων ο Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε:

«Ο σκοπός της επίσκεψής μας σήμερα στην Άρτα ήταν για να αποδείξουμε -αυτό το όποιο συζητείται δεκαετίες ολόκληρες αλλά δεν γίνεται αντιληπτό- ότι η έννοια της πρωτογενούς επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος για να μπορέσει να υπάρξει πρωτογενής παραγωγή η οποία θα δώσει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και πάνω απ’ όλα θα βοηθήσει τους παραγωγούς να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας παγκόσμιας κοινωνίας.

Διαδοχικά επισκεφθήκαμε τα «συσκευαστήρια Krop», τα συσκευαστήρια της εταιρείας Παπαδήμα – Ρέβα «Εξαγωγική Ηπείρου», το συνεταιρισμό «Κοτόπουλα Άρτας» και τη μονάδα εμφιάλωσης νερού της επιχείρησης Κωστηλάτα. Κλείσαμε τη σημερινή πολύ εποικοδομητική μας περιοδεία με την επίσκεψη στο συσκευαστήριο βρώσιμης ελιάς της εταιρείας Intercomm Foods.

Αυτό το οποίο διαπιστώσαμε είναι ότι κατά μέσο όρο τα προβλήματα είναι ίδια. Αλλά και ότι είναι αντιμετωπίσιμα.

Διαπιστώσαμε:

  • Ζητήματα παράδοξα όπως το να υπάρχει τόσο νερό αλλά να μην φτάνει στους παραγωγούς και να μην υπάρχει καμία συνολική πρόβλεψη για την άρδευση η οποία απαιτείται.
  • Ζητήματα νομιμοποίησης. Με την αποσύνδεση της παραγωγής από την παρανομία η οποία υπάρχει στη συλλογή των προϊόντων. Διότι καλώς ή κακώς μόνο με τη νομιμότητα μπορούμε να προχωρήσουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί.
  • Το ζήτημα του να μπορέσουν οι παραγωγοί να φτάσουν σε ένα σημείο να καλλιεργούν προϊόντα τα οποία είναι ανταγωνιστικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις οι οποίες είναι αναξιοποίητες
  • Την ανάγκη να υπάρχει ένα κοινό επιχειρηματικό πνεύμα, από τους παραγωγούς μέχρι τους ήδη υπάρχοντες επιχειρηματίες, διότι ουσιαστικά θέλουμε δεν θέλουμε -και αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια- βαδίζουμε με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος των επιδοτήσεων.

Υπάρχει ένα έλλειμμα αντίληψης στρατηγικής. Ξεκαθαρίζω λοιπόν με τις σημερινές επισκέψεις και μετά τις συναντήσεις που έκανα με τους αγρότες ότι πρέπει να αντιστραφεί η εθνική στρατηγική: Πρέπει να φύγουμε από τη λογική από το χωράφι στο ράφι και να πάμε από τη λογική από το ράφι στο χωράφι.

Το ράφι και ο καταναλωτής είναι εκείνος ο οποίος επιβάλλει ακριβώς τα προϊόντα τα οποία θέλει. Οι κάμποι μας, τα εδάφη μας και τα νερά μας είναι εκείνα τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε ανάγκη.

Απαιτείται στήριξη, φαντασία, συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο. Και πάνω απ’ όλα, αυτό που είδα και μου άρεσε είναι η τεράστια διάθεση των επιχειρηματικών μονάδων τις οποίες επισκέφθηκα, να συνεργαστούν με τους παραγωγούς για μία κοινή πορεία.

Αυτό που είδα, το οποίο εμπεριέχει μία ανάγκη συλλογικότητας η οποία έχει ήδη εμπεδωθεί στο νομό Άρτας το αντιμετωπίσαμε και στους υπόλοιπους νομούς. Όπως ακριβώς το διαπιστώσαμε και στη συνάντησή μας στον αγροτικό συνεταιρισμό Θεσπρωτίας – Πρεβέζης.

Αυτό σημαίνει ότι κατά βάθος το μεράκι υπάρχει. Είναι δική μας δουλειά, πλέον, ως νέα περιφερειακή αρχή να μπορέσουμε να βάλουμε τις καινούργιες ράγες για μια τελείως διαφορετική αναπτυξιακή στρατηγική στον πρωτογενή τομέα.»

Δείτε Επίσης

Δήλωση / Απάντηση στη ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, η γιαννιώτικη κοινωνία με εξέλεξε με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments