Δευτέρα , 20 Ιουνίου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για τον εργάσιμο χρόνο

Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για τον εργάσιμο χρόνο

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων αναφέρονται τα εξής:

“Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με αφορμή την αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για της εργασιακές σχέσεις που εφαρμόζονται στη χώρα μας ενημερώνουμε ότι:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατήρησε στο ακέραιο τους αντεργατικούς νόμους που κληρονόμησε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, αλλά ενίσχυσε παραπέρα το αντεργατικό πλαίσιο για το σμπαράλιασμα του εργάσιμου χρόνου:

  1. Επέβαλε με δικό της νόμο τη 12ωρη δουλειά στους νοσοκομειακούς γιατρούς,
  2. Διατήρησε τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών,
  3. Επέβαλε δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο,
  4. Στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και αποτελεί συνδιαμορφωτή των ευρωενωσιακών πολιτικών που επιτρέπουν και προωθούν τις 12 και 13 ώρες εργασίας τη μέρα, όπως και τη δουλειά για έως και 12 συνεχόμενες μέρες, σε όλη την ΕΕ!

Τις πολιτικές αυτές στηρίζουν απόλυτα η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα χωρίς καμιά επιφύλαξη…

Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στο ακέραιο το νόμο 3986/2011, που χτυπά το 8ωρο, ορίζοντας τρόπους «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας.

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί και εφαρμόζει το νόμο που ψήφισε το 2011 η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, ο οποίος προβλέπει μέχρι και 10 ώρες τη μέρα εργασία, χωρίς καν πληρωμή υπερωριών, για ένα διάστημα αυξημένης απασχόλησης τριών μηνών.

Ο εργοδότης μάλιστα μπορεί να συνεχίζει να απασχολεί τον εργαζόμενο επιπλέον ώρες και μετά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης, αφού με επόμενες ρυθμίσεις ορίστηκε ότι η περίοδος μειωμένης απασχόλησης δεν είναι αναγκαστικό να ακολουθεί αμέσως μετά. Μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε περίοδος, αρκεί να είναι στο ίδιο έτος που εφαρμόζεται και η διευθέτηση.

Ακόμα, μπορεί αντί για μειωμένη απασχόληση να χορηγεί ρεπό. Συνολικά, ο εργοδότης συνδυάζοντας τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στη συνέχεια τη δυνατότητα υπερεργασίας και υπερωρίας μπορεί να επιβάλλει στον εργάτη να δουλεύει για έξι μήνες 48 ώρες τη βδομάδα κατά μέσο όρο.

Το 5ήμερο – 8ωρο – 40ωρο είναι πλέον μόνο στα χαρτιά, ο χρόνος εργασίας έχει γίνει «λάστιχο».

Με τον τρόπο αυτό το κεφάλαιο κάνει σμπαράλια τη ζωή του εργάτη, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του, αφού η ανάπαυση και η αναπλήρωση της εργατικής δύναμης διασφαλίζονται μόνο σε ημερήσια βάση και όχι με «περίοδο αναφοράς». Οι εργαζόμενοι επιπλέον δεν ξέρουν πότε θα έχουν και πόσο ελεύθερο χρόνο, μένουν χωρίς δυνατότητα οικογενειακού προγραμματισμού, με τσακισμένο το δικαίωμα στην κοινωνική και προσωπική δράση.

Η πραγματικότητα μάλιστα είναι ακόμα χειρότερη, αφού όλα αυτά συνοδεύονται από τη γενίκευση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που τάχα αναγνωρίζει το θεμελιώδες δικαίωμα του 8ωρου, ψήφισε το νόμο 4498. Αυτός εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με την ευρωενωσιακή Οδηγία 2003/88/ΕΚ. Αποτέλεσμα το ταβάνι του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δεν είναι πλέον οι 50 ώρες αλλά οι 60 ώρες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με διάταξη του νόμου 4472/2017, βάθυνε το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία. Συγκεκριμένα, θέσπισε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, στις «τουριστικές περιοχές» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.

Ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί συνέχεια προηγούμενου νόμου, του 2013, της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, βαθαίνοντας περαιτέρω το αντεργατικό του περιεχόμενο.”

Δείτε Επίσης

Κορονοϊός: 5.689 νέα κρούσματα, 8 θάνατοι και 101 διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, το τελευταίο 24ωρο στη χώρα ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments