Τετάρτη , 15 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ανακοίνωση της ΑΡ.Π.Η για άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω δάκου

Ανακοίνωση της ΑΡ.Π.Η για άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω δάκου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η) αναφέρονται τα εξής :

Η καταστροφή της ελαιοπαραγωγής και οι ευθύνες κυβέρνησης, ΕΕ και Περιφέρειας.

Άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

Η πρωτοφανής καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στην Ήπειρο σε ποσοστό 50-70%, η χαμηλή ποιότητα ελαιολάδου και η ελάχιστη παραγωγή, έχει οδηγήσει πολλούς εργατοαγρότες και φτωχομεσαίους αγρότες σε απόγνωση, ενώ πλήττεται καίρια  η παραγωγή ενός βασικού αγροτικού προϊόντος που στηρίζει πολλούς άλλους κλάδους αλλά και το εισόδημα του λαού της περιοχής μας.

Ρίχνουν το φταίξιμο στις καιρικές συνθήκες ενώ για την φετινή καταστροφή η κυβέρνηση, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και η περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες και οι εργατοαγρότες πρέπει να βγουν μπροστά διεκδικώντας συντονισμένα:

  • Άμεση αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής. Η αποζημίωση οφείλει να δοθεί πρώτα και κύρια από τον ΕΛΓΑ με άμεση αλλαγή του κανονισμού του. Αλλιώς να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Λόγω της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαικής Ένωσης τα λεφτά που δίνονται στις Περιφέρειες για το πρόγραμμα μειώνονται, δεν αναπροσαρμόζονται και δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή έκταση της καλλιέργειας,

 

Ακόμα και το κουτσουρεμένο πρόγραμμα δακοκτονίας δεν εφαρμόζεται από τις αποδυναμωμένες σε προσωπικό υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά εκχωρείται, σε ιδιώτες εργολάβους.

Η γραφειοκρατία, οι ενστάσεις, οι ανταγωνισμοί και η έλλειψη ενδιαφέροντος οδήγησε φέτος ολόκληρες περιοχές να μείνουν εκτός προγράμματος ή σε άλλες το πρόγραμμα  ξεκίνησε  όταν οι πρώτες γενιές του δάκου είχαν ξεσαλώσει.

Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει άμεσα να διεκδικήσουν ανασχεδιασμό της δακοκτονίας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στη βάση του πραγματικού αριθμού ελαιόδεντρων, μεγαλύτερη διάρκεια και αύξηση των ψεκασμών, με υλοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

  Πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους παραγωγών ώστε να υπάρχει ευελιξία και άμεση αντιμετώπιση των προσβολών ανάλογα με τις κλιματικές και τοπικές συνθήκες και καλλιέργειες. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της δακοκτονίας με εκχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες. Να μην παρακρατηθεί το 2% για την δακοκτονία. Έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών για το δάκο το 2019.

 

ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η)

 

Δείτε Επίσης

Χ.Ματσούκας: (ΕΤΕΠ Τομέα Υγείας του Παιδιού):Ενδιαφερόμαστε πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των φοιτητών , των εργαζόμενων και των δομών-Έχουμε σαν όπλο μας το εμβόλιο.

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- “Ο κόσμος έχει κουραστεί , και οι φοιτητές και εμείς έχουμε κουραστεί στα ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of