Σάββατο , 16 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκπαίδευση / Αναστάσιος Στέφος (Πρόεδρος ΠΕΦ) : «Πρωτοφανής και εξωθεσμική η πρωτοβουλία για μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών…»

Αναστάσιος Στέφος (Πρόεδρος ΠΕΦ) : «Πρωτοφανής και εξωθεσμική η πρωτοβουλία για μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών…»

b77be614b6c0027d46b7e4284d321e68_LΜιλώντας στο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη στην εκπομπή  ‘’Στα σημεία των καιρών’’ ο Αναστάσιος Στέφος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων τόνισε την κατηγορηματική διαφωνία της Ένωσης με την πρόταση των 56 Πανεπιστημιακών για την μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων υποστηρίζοντας πως εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία τα ανθρωπιστικά μαθήματα δέχονται ολόπλευρη επίθεση από το Υπουργείο Παιδείας.      Σχετικά με τα προωθούμενα προς ψήφιση νομοσχέδια, που αφορούν τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίου και Λυκείου και τα οποία συντάχθηκαν, μεσούντος του θέρους, κατά την πάγια τακτική του Υπουργείου, και χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιστημονικών Ενώσεων, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων επιφυλάσσεται να εκδώσει σύντομα, ύστερα από επικοινωνία και με τους Τοπικούς Συνδέσμους Φιλολόγων, ανακοίνωση με τις θέσεις και την κριτική επί των νομοσχεδίων.    Με μια, όμως, πρώτη επείγουσα επισήμανση, διαπιστώνω τα εξής είπε ο κ. Στέφος:

α) Οι φιλολογικές ώρες στο Γυμνάσιο μειώνονται, ανά μία ώρα, στην Ιστορία (Γ΄ τάξη) και στη Νεοελληνική Γλώσσα (Α΄ τάξη) και το Υπουργείο Παιδείας επιτυγχάνει, έτσι, μια διεθνή πρωτοτυπία, να διδάσκεται δηλαδή η μητρική γλώσσα λιγότερο από τις ξένες γλώσσες.

β) Το μάθημα της Ιστορίας παραγκωνίζεται σοβαρά στα Ε.Π.Α.Λ. Συγκεκριμένα, ενώ ως τώρα το μάθημα διδασκόταν, έστω και μερικώς, (Α΄ Λυκείου 2 ώρες, Β΄ Λυκείου, 1 ώρα) και μολονότι ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου προέβλεπε τη μονόωρη διδασκαλία στις τρεις τάξεις, στο προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται να διδάσκεται μόνο στην Α΄ Λυκείου (!) και 1 ώρα εβδομαδιαίως.

γ) Δεν προβλέπεται η διδασκαλία της Φιλοσοφίας, στην Γ΄ Λυκείου, ως μαθήματος Γενικής Παιδείας, στον τόπο που γέννησε το φιλοσοφικό στοχασμό, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

δ) Αφαιρείται από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας Γ΄ Λυκείου το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και ειδικά η διδασκαλία του Επιταφίου Λόγου, κείμενο που αποτελεί παγκοσμίως τη Βίβλο της Δημοκρατίας.

 

Ακούστε τη συνέντευξη

Δείτε Επίσης

Ενημέρωση για πανδημία, απορρίμματα και σχολεία του Δημάρχου Μ. Ελισάφ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η πορεία της πανδημίας στην περιοχή των Ιωαννίνων, οι εξελίξεις στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of