Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Αντιπαράθεση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ανάμεσα στην ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ και την Περιφερειακή Αρχή

Αντιπαράθεση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ανάμεσα στην ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ και την Περιφερειακή Αρχή

perifereiako_symvoulio_hpeirouΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Το θέμα των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου είναι σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ και της Περιφερειακής Αρχής.Ακολουθούν η αρχική ανακοίνωση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, η απάντηση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου , και η νέα ανακοίνωση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

 Η ανακοίνωση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

            “Το περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει όποτε θέλει η περιφερειακή Αρχή και όχι όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Και καλά ο περιφερειάρχης έτσι έμαθε, ο πρόεδρος του ΠΣ γιατί τον ακολουθεί; Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έγιναν τρεις μόνο συνεδριάσεις με θέματα ρουτίνας. Τα σημαντικά και πολιτικά ζητήματα τα αποφεύγουν. Η επερώτηση μας για την οδό Νιάρχου δεν συζητήθηκε ακόμα – ούτε αύριο είναι στην ημερήσια διάταξη, με το πρόσχημα ότι θα συζητηθεί μαζί με τις απαλλοτριώσεις. Καμία σχέση! Ζητήσαμε απολογισμό και συζήτηση επί των συμπερασμάτων του περιφερειακού συνεδρίου – τι ποιο φυσικό. Δεν τη θέλουν. Αρνούνται μια συζήτηση που έπρεπε να είχε προηγηθεί του συνεδρίου. Κατά τα άλλα τους ενδιαφέρει η συνεργασία, η συναίνεση με σύνθημα «όλοι μαζί», αλλά εμείς μπροστά. Την εξουσία τους θέλουν να διαιωνίζουν. Γι αυτό και διαφωνούν με την απλή αναλογική. Αυτά κάνει το 51 %.”

Η δήλωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Στ. Παργανά

“Η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» με ανακοίνωσή της αναφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφράζοντας διαφωνίες για την Ημερήσια Διάταξή της καθώς και για άλλα ζητήματα.

Η  επικοινωνιακή πολιτική  της κάθε παράταξης είναι   εσωτερικό της θέμα.  Ο  χρόνος όμως και ο τρόπος  με τον οποίο έγινε  προκαλεί εύλογες απορίες.

Επειδή η λειτουργία του Π.Σ. είναι πρωτίστως  αρμοδιότητα του εκάστοτε  Προέδρου και όχι γενικά και αόριστα της Περιφερειακής Αρχής και προς αποκατάσταση της αλήθειας,  κάνω γνωστά  τα εξής:

1).  Ως προς το θέμα της οδού Νιάρχου   υπήρξαν δύο ζητήματα:  Πρώτον: Η παράταξη του κυρίου Ζάψα  έθεσε  σχετικό αίτημα,   που ήταν στην ουσία «ολίγον» επερώτηση και «ολίγον αίτημα για συζήτηση» του θέματος  στο Π.Σ.  Ζήτημα δεύτερο: Οι λοιπές παρατάξεις της μειοψηφίας του Π.Σ. αιτήθηκαν συζήτηση του θέματος στο Π.Σ.

Ενημέρωσα λοιπόν τον κύριο Ζάψα  ότι,  αν θεωρεί το αίτημά του επερώτηση,   η απάντηση ήταν  έτοιμη και θα μπορούσε να δοθεί ήδη κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Π.Σ.. Αν ήταν αίτημα για συζήτηση στο Π.Σ.  πρέπει να τύχει  της ίδιας μεταχείρισης  με όμοια αιτήματα των λοιπών παρατάξεων.

Πριν την συνεδρίαση του προηγουμένου Π.Σ. γνωστοποίησα  τόσο στον ίδιο, όσο  και στους επικεφαλής των λοιπών παρατάξεων, την άποψη  ότι είναι σκόπιμο να γίνει η συζήτηση για την οδό Νιάρχου ταυτόχρονα με το θέμα των απαλλοτριώσεων για την οδό αυτή, στην οποία άπαντες  συναίνεσαν.

Λόγω φόρτου εργασίας των αρμοδίων υπαλλήλων δεν κατέστη δυνατό μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Οκτωβρίου να έρθει το θέμα των απαλλοτριώσεων  προς συζήτηση. Μη υπαρχόντων δε  άλλων θεμάτων και λαμβανομένου υπόψιν του αναπτυξιακού συνεδρίου  δεν  πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Π.Σ. το μήνα Οκτώβριο.

2).  Η παράταξη του κ. Ζάψα φαίνεται ότι επιθυμεί την επιλεκτική και κατά το δοκούν τήρηση του  κανονισμού λειτουργίας του Π.Σ.. Άλλωστε μέλη της  καταστρατηγούν συστηματικά τον κανονισμό, παραβιάζοντας το χρόνο ομιλίας,  διακόπτουν άλλους ομιλητές,  ή ακόμη και τοποθετούνται  επί θεμάτων εκτός ημερησίας διατάξεως. Πολύ δε περισσότερο, όταν αιτούνται τη συζήτηση θεμάτων για τα οποία  δεν υπάρχει  ο εκ του κανονισμού προβλεπόμενος και  απαιτούμενος αριθμός υπογραφών  για να έρθουν προς συζήτηση ( ήτοι το 1/3 των μελών του Π.Σ.) ή δεν  υποβάλλονται κατά  τη διαδικασία  που προβλέπει ο ισχύον κανονισμός.

3).  Δεν με διακατέχει πνεύμα αλαζονείας και τυπολατρίας, όπως  μου καταλογίζει η «Συμμαχία  Ηπειρωτών»και αυτό αποδεικνύεται από τηνκατ΄ επανάληψη συζήτηση θεμάτων  που έχουν τεθεί  ακόμη και από μία παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως συμβαίνει και στη σημερινή συνεδρίαση με το θέμα που εισηγείται η παράταξη ΑΡ.Π.Η.

4).  Φάσκει και αυτοαναιρείται  η παράταξη του κ. Ζάψα  αιτούμενη   αφενός μεν  την  πιστή τήρηση του κανονισμού, αφετέρου δε  την συζήτηση στο Π.Σ  περί του γενομένου αναπτυξιακού συνεδρίου,   χωρίς  την συγκέντρωση,  του  απαιτούμενου αριθμού  υπογραφών του 1/3 των μελών του Π.Σ. ή  την  υποβολή αυτού  κατά τα προβλεπόμενα στον κανονισμό.

5).  Τα αναφερόμενα  στην ανακοίνωση περί συμπεριφοράς του 51%  στερούνται στοιχειώδους   πολιτικής σοβαρότητας.Θα μπορούσα  να τα εκλάβω  ως πρώιμο προεκλογικόπυροτέχνημα ή τουλάχιστον ατυχή έκφραση του συντάκτη της ανακοίνωσης και όχι ότι  εκφράζουν τις ενδόμυχες   σκέψεις  και απόψεις  του, ότι θα λειτουργούσε  ως απόλυτος και αλάθητος άρχοντας,  αν ελάμβανε ο ίδιος  αυτό το ποσοστό σε εκλογική αναμέτρηση.

6). Η αυστηρή αλλά δίκαιη, θεσμική  και επί αληθών γεγονότων ασκούμενη κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Η διαστρέβλωση όμως της αλήθειας και η επιλεκτική   τήρηση της νομιμότητας  δεν μπορούν να τύχουν ουδεμίας υιοθέτησης ή αποδοχής.”

   Η απάντηση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ στην δήλωση του προέδρου του  Περιφερειακού Συμβουλίου 

            “Από μόνη της η δημοσιοποίηση της δηλώσεως του αγαπητού προέδρου του περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρου Παργανά, ως απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης μας, είναι καλό σημάδι για τη συνέχεια. Σημασία έχει η ανάγκη του να δηλώσει ότι όλα γίνονται σωστά κι ας είναι σε όλους εδραία η πεποίθηση για το αντίθετο – όχι πάντα με ευθύνη του ιδίου.

Τι δεν λέει ο πρόεδρος στη δήλωση του, αλλά το λέει ο νόμος: Άρθρο 167.1 του Ν3852/2010 «Το περιφερειακό συμβούλιο συνεδριάζει υποχρεωτικά, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, σε τακτική συνεδρίαση τουλάχιστον μια φορά το μήνα…».

Ακόμα, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ κατέθεσε επερώτηση για να ελέγξει την περιφερειακή Αρχή στο θέμα της οδού Νιάρχου.  Έλεγχος μετά την παρέλευση 5μήνου δεν νοείται. Η ενσωμάτωση της επερώτησης μας σε αίτημα άλλης παράταξης για συζήτηση του θέματος της οδού Νιάρχου είναι ζήτημα του προεδρείου αρκεί να μην ακυρώνει την επερώτηση, όπως συνέβη στην περίπτωση.

Η παράταξη μας δεν έχει ανάγκη επιλεκτικής μεταχείρισης, από το προεδρείο και το έχουμε αποδείξει με τη στάση μας στο περιφερειακό συμβούλιο. Οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι πρωτοστατούν με τη δράση τους στην ανάδειξη των σημαντικών θεμάτων, που η περιφερειακή αρχή δεν θέλει να δημοσιοποιήσει για δικούς της λόγους, όπως το φυσικό αέριο, το τραίνο , τα καύσιμα στον Αμβρακικό κ.α.

Η συζήτηση που δεν έγινε για το περιφερειακό συνέδριο, πριν και μετά την πραγματοποίηση του,  είναι δημοκρατικό έλλειμμα της περιφερειακής αρχής και θα έπρεπε να απασχολήσει περισσότερο το προεδρείο.

Δεν έλειψαν τα πολιτικά ζητήματα το προηγούμενο διάστημα για να συζητήσει το περιφερειακό συμβούλιο. Το προεδρείο δεν τα είδε και η περιφέρεια απουσίαζε ή τα διαχειρίστηκε από μόνη της όπως συνηθίζει.

Εκκρεμεί η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την πραγματοποίηση συνεδριάσεων εκτός της έδρας της περιφέρειας.

Όλοι κρινόμαστε.”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments