Σάββατο , 18 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Αντιπαράθεση για τον “Τοπικό Αστυνόμο”- Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα και η απάντηση του δήμου Δωδώνης

Αντιπαράθεση για τον “Τοπικό Αστυνόμο”- Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα και η απάντηση του δήμου Δωδώνης

δημος δωδωνης (1)Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)– Το θέμα του Τοπικού Αστυνόμου  στα Δερβίζιανα του δήμου Δωδώνης αποτελεί  πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και Φορέων Λάκκας Σουλίου και της δημοτικής αρχής .Δημοσιεύουμε στη συνέχεια δυο ανακοινώσεις, της Επιτροπής Αγώνα και του δήμου Δωδώνης

_______________________________________________________________________

Ευχαριστίες της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και Φορέων Λάκκας Σουλίου για την μερικώς ικανοποίηση και δικαίωση του αιτήματος σχετικά για το Α.Σ. Δερβιζιάνων.

Η Επιτροπή Αγώνα της Λάκκας Σουλίου μετά τις τρεις συνεχόμενες επιστολές προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και μία τέταρτη προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Τσουβάλα Κων/νο είμαστε σε ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε στις 16-03-2017 δέχτηκα τηλέφωνο από τον Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη παρουσία δε και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννη Στέφου μου ανακοίνωσαν κατόπιν συσκέψεως που έγινε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με εισήγηση του Αστυνομικού Δ/ντή Ηπείρου κ. Κων/νο Σκούμα έγινε μερικώς δεκτό το αίτημα των κατοίκων  και φορέων της Λάκκας Σουλίου και αποφασίστηκε να τοποθετηθεί τοπικός αστυνομικός στα Δερβίζιανα.

Αφού τον ευχαρίστησαν για την είδηση του επισήμαναν ότι δεν μας ικανοποιεί πλήρως η απόφαση αυτή γιατί το αίτημά μας είναι να παραμείνει σε λειτουργία το Α.Τ. Δερβιζιάνων.

Μου εξήγησε με ειλικρίνεια ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα αλλά στο μέλλον θα επανεξεταστεί το όλο θέμα. Κατόπιν τούτου η Επιτροπή Αγώνα Λάκκας Σουλίου έστω και με μικρή δικαίωση ευχαριστεί:

  • Τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και πατριώτη μας κ. Κων/νο Τσουβάλα που έκανε πράξη τις δηλώσεις του κατά τα εγκαίνια που έγινε για το Α.Τ. Τζουμέρκων, ότι θα είναι θετικός σε ορισμένες βελτιώσεις.
  • Τον Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη.
  • Τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου κ. Κων/νο Σκούμα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που τον επισκέφτηκα μου είπε ότι θα εισηγηθεί στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων της ιστορικής Λάκκας Σουλίου.

Εκτός από τις ευχαριστίες μας προς τον κ. Σκούμα δηλώνουμε ότι ευχής έργον είναι να υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία τέτοιοι άνθρωποι διότι ο κ. Σκούμας εκτός από καλός αξιωματικός διαπιστώσαμε ότι είναι και καλός άνθρωπος.

Του δηλώνουμε δε ότι εμείς οι Λακκιώτες θα είμαστε ευγνώμονες και τώρα που υπηρετεί αλλά και όταν φύγει κάποτε από την Υπηρεσία γιατί εμείς οι Λακκιώτες έχουμε ένα καλό δεν ξεχνούμε όποιον μας βοηθάει.

  • Τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννη Στέφο ο οποίος σαν εκπαιδευτικός υπηρέτησε στα χωριά της Λάκκας και είναι γνώστης της περιοχής γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή ήταν αρωγός στην προσπάθειά μας. Μακάρι το παράδειγμά του να το ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές.
  • Όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. που σε κάθε διαμαρτυρία μας προβάλαν το θέμα και αν δεν ήταν η παρουσία τους ίσως να μην κερδίζαμε τίποτε για το υπάρχον θέμα.
  • Τους κατοίκους της περιοχής Λάκκας Σουλίου που όλο αυτό το χρονικό διάστημα μας ενθάρρυναν και ήταν δίπλα μας σε όλο τον αγώνα.

Δηλώνουμε δε ότι, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Λάκκας Σουλίου θα συνεχίσει μέχρι τελικής δικαίωσης για τη λειτουργία του Α.Τ. στα Δερβίζιανα όπως λειτουργούσε εδώ και 100 χρόνια.

Και για να λυθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση δηλώνουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την ίδρυση του νέου Α.Τ. στην Τύρια, είμαστε αντίθετοι στο ότι το νέο Α.Τ. στην Τύρια δεν μπορεί να προστατεύσει τους κατοίκους της περιοχής της Λάκκας Σουλίου αλλά ούτε και τους κατοίκους του πρώην Δήμου Αγίου Δημητρίου αφού υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά όπως Τέροβο, Βαρλαάμ, Κουκλέσι, Μουσιωτίτσα, Σκλίβανη, Αγία Τριάδα, Κοπάνη κ.ά. Μακάρι να διαψευστούμε.

Τέλος εκτός από τις ευχαριστίες δηλώνουμε και παράπονα και απογοήτευση από την ανεξήγητη συμπεριφορά του Δημάρχου Δωδώνης κ. Χρήστου Ντακαλέτση. Αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων Δημάρχων της Κόνιτσας, του Πωγωνίου και του Μετσόβου που διαμαρτυρήθηκαν για την περιοχή τους, ο δικός μας Δήμαρχος τήρησε σιγή ιχθύος. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να τορπιλίζει την προσπάθειά μας αυτή ενώ δεν είχε το θάρρος να απαντήσει, αυτός έβαζε ανθρώπους που δεν έχουν απήχηση στην  κοινωνία να μας απαντούν με ειρωνικά σχόλια. Του δηλώνουμε για τις πράξεις του αυτές θα τον κρίνει η κοινωνία μετά από δύο χρόνια όταν γίνουν οι Εκλογές.

Για την Επιτροπή Αγώνα

Οι υπογράφοντες

Γκουβάς Ιωάννης-Δερβίζιανα

Παππάς Δημήτριος-πρώην Δήμαρχος Λάκκας Σουλίου

Νότης Νικόλαος-Πολιτικός Μηχανικός- Πρόεδρος Αδελφότητας Λακκιωτών 

_______________________________________________________________________

Απάντηση για το θέμα του Τοπικού Αστυνόμου

 

Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με την ίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος και την τοποθέτηση Τοπικών Αστυνόμων, από τον Δήμο Δωδώνης γίνονται γνωστά τα εξής:

Πριν ακόμη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Δήμος Δωδώνης είχε προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για την ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος στα γεωγραφικά του όρια, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής και στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας.

Μόλις το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (Νοέμβριος 2015) ο Δήμος ήταν παρών. Στην πρώτη παρουσίαση που έγινε στα Ιωάννινα ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης κατέθεσε την πρότασή του και στη συνέχεια ενημέρωσε διεξοδικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτερο όργανο του Δήμου, ομόφωνα έλαβε απόφαση, στο τέλος Νοεμβρίου του 2015, η οποία έχει δύο σκέλη:

– Το πρώτο αφορά στην παραχώρηση της χρήσης του πρώτου ορόφου του πρώην δημαρχείου Σελλών (Τύρια) προκειμένου να στεγαστεί το νεοιδρυθέν Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης.

– Το δεύτερο αφορά, στην παραχώρηση γραφείων στις έδρες των τριών άλλων Δημοτικών Ενοτήτων (Αγίου Δημητρίου, Δωδώνης, Λάκκας Σουλίου) και στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών για την εγκατάσταση Τοπικού Αστυνόμου.

Από την Δημοτική Αρχή έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, με συντονισμό και χωρίς άναρθρες κραυγές, ώστε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υλοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε ενημέρωση όλων των βουλευτών του Νομού Ιωαννίνων καθώς και μόνιμος δίαυλος συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία. Σημειώνεται πως ουδέποτε εκφράστηκε από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας άρνηση για εγκατάσταση Τοπικού Αστυνόμου στα Δερβίζιανα.

Ως εκ τούτου δεν χρειάστηκαν ούτε καταγγελτικές ανακοινώσεις, ούτε επιστολές διαμαρτυρίες, καθώς τα αιτήματα που Δήμου τύγχαναν θετικής αντιμετώπισης. Ο Δήμος βρήκε “ανοιχτές θύρες” τόσο στην πολιτική όσο και την φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης είχε μακρά και γόνιμη συνεργασία με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Κώστα Σκούμα.

Τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών θα φανούν σύντομα.

Η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος δεν αρέσκονται σε πανηγυρικές ανακοινώσεις, ούτε καπηλεύονται συλλογικές προσπάθειες,  θεωρώντας ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών τους τα βλέπουν και τα αξιολογούν οι πολίτες. Εξάλλου αυτό που πράττουν, όπως προαναφέρθηκε, είναι η υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην κρίση των πολιτών αφήνει και τους ελάχιστους που το τελευταίο διάστημα βρήκαν πεδίο… δόξης στον Αστυνομικό Σταθμό Δερβιζιάνων – ο οποίος σημειωτέον προ πολλού είχε καταργηθεί εν τοις πράγμασι- και μέσω αυτού επιδιώκουν να αναδειχθούν σε “τοπάρχες”.

Την απάντηση στην αυτοαποκαλούμενη επιτροπή αγώνα, δίνει άλλωστε η εξώδικη διαμαρτυρία Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων της Λάκκας Σουλίου, τα ονόματα και οι υπογραφές των οποίων χρησιμοποιήθηκαν σε κείμενα που συντάχθηκαν και είδαν το φως της δημοσιότητας, χωρίς ποτέ να έχουν συναινέσει με το περιεχόμενό τους. Η εξώδικη διαμαρτυρία έχει κοινοποιηθεί στους αποδέκτες που απευθύνονταν η “Επιτροπή Αγώνα”.

Τέλος για την Δημοτική Αρχή, μοναδικό γνώμονα αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης, το οποίο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και συνέβαλε ώστε το μοναδικό νέο Αστυνομικό Τμήμα που ιδρύεται στο Νομό Ιωαννίνων να βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου.

 

 

Δείτε Επίσης

Ι.Κολοβού-.Οι εποχές γεννάνε μεγάλους ανθρώπους ,αλλά και οι μεγάλοι άνθρωποι καθορίζουν τις εποχές

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)— “Είναι κάποιος μεγάλος.Αληθινά μεγάλος.Ακολουθώ αυτό που λέει ,να αγγίξει την αλήθεια και ακολουθώ ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of