Παρασκευή , 2 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Αυτοψία στην κατολίσθηση στην Κληματιά από γεωλόγο του ΙΓΜΕ

Αυτοψία στην κατολίσθηση στην Κληματιά από γεωλόγο του ΙΓΜΕ

DSC00867Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Επιτόπια επίσκεψη στην Τ.Κ. Κληματιάς του Δήμου Ζίτσας όπου έχουν παρατηρηθεί κατολισθητικά φαινόμενα στη θέση «Καταρράκτης» (μετά τη σήραγγα Λαψίστας) πραγματοποίησε ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ Διδάκτορ Παναγιώτης Πάσχος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Λιάκο.

Η Δημοτική αρχή Ζίτσας με την εκδήλωση του φαινομένου την  Τρίτη (17/01/2017) προχώρησε σε άμεσες ενέργειες ενημερώνοντας εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου), προκειμένου να γίνουν όλες  οι απαραίτητες ενέργειες για να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο επέκτασης των ρηγματώσεων και προς την κατοικημένη περιοχή.

Η ανταπόκριση της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας και του ΙΓΜΕ  ήταν άμεση και έτσι το πρωί της Πέμπτης (19/01/2017)  επισκέφθηκε την περιοχή ο γεωλόγος Παναγιώτης Πάσχος.

Ο κ. Πάσχος μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας πήγαν στο σημείο της κατολίσθησης,  είδαν την εξέλιξη του φαινομένου και συναντήθηκαν με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή. Ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ από την επιτόπια εξέταση διαπίστωσε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τις γειτονικές κατοικίες. Σύμφωνα με τον κ. Πάσχο, «σημειώθηκαν αποκολλήσεις και καταπτώσεις βράχων σε προϋπάρχουσες ασβεστολιθικές μάζες που βρίσκονταν σε οριακή ισορροπία. Οι μάζες που κατέπεσαν προκάλεσαν τη δημιουργία μικρού φράγματος στην κοίτη του ρέματος. Δεν υπάρχουν ρωγμές στον επαρχιακό δρόμο ούτε στις αυλές των παρακείμενων κατοικιών».

Να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα διάβρωσης στη συγκεκριμένη περιοχή εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά το 1958 με αποκολλήσεις και καταπτώσεις βράχων από τα πρανή του ρέματος, ενώ το 1968 γεωλόγος του ΙΓΕΥ (σημερινό  ΙΓΜΕ) σε έκθεσή του κατέγραφε την κατάσταση.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments