Τετάρτη , 11 Δεκεμβρίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Α.Μέγα(Διευθύντρια Γαλακτοκομικής)Σύνθημά μας, σύγχρονος τυροκόμος, παραδοσιακή τυροκομία

Α.Μέγα(Διευθύντρια Γαλακτοκομικής)Σύνθημά μας, σύγχρονος τυροκόμος, παραδοσιακή τυροκομία

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Παρέχεται στοχευμένη εκπαίδευση με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να είναι ικανοί  μετά την  αποφοίτησή τους  είτε να δημιουργούν την δική τους επιχείρηση, είτε να εξελίσσουν την επιχείρηση που έχει η οικογένειά τους , ή να εργάζονται σε μια μεγάλη επιχείρηση ως εκπαιδευμένα στελέχη στους τομείς της γαλακτοκομίας και τυροκομίας». Αυτά υπογράμμισε η Αλεξάνδρα Μέγα διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων  κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Σχολή , την μοναδική αυτού του είδους στην Ελλάδα.Σε συνέντευξή της (ΕΔΩ) ανέφερε πως αυτή την περίοδο φοιτούν 110 άτομα,με δωρεάν διαμονή και διατροφή  για δύο χρόνια που διαρκούν οι σπουδές,για όσους το επιθυμούν, τονίζοντας πως  κυρίως προτιμούνται για την δωρεάν επίσης εγγραφή, παιδιά από οικογένειες με «κτηνοτροφικό υπόβαθρο» και από μειονεκτικές, ορεινές, νησιώτικες περιοχές.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συνολική προσφορά της Σχολής με την παροχή γνώσεων που συντελούν σε «επαγγελματική διέξοδο»  και πρόσθεσε πως το σύνθημα  που διέπει  τις διαδικασίες   εκπαίδευσης είναι ,«σύγχρονος τυροκόμος-παραδοσιακή τυροκομία».Ανέδειξε την προσφορά του προσωπικού, (πέντε καθηγητές, δώδεκα ωρομίσθιοι-μελών διοίκησης)και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο τυροκομείο της σχολής που λειτουργεί σύμφωνα με την νομοθεσία του κράτους, μπορεί να λειτουργεί ανά πάσα στιγμή ως επαγγελματικό τυροκομείο με άριστο εξοπλισμό και  στο οποίο οι τελειόφοιτοι  με την επίβλεψη καθηγητών  παράγουν άριστα προϊόντα. Οι σπουδαστές εξοικειώνονται με τις συνθήκες υγιεινής  παραγωγής  προϊόντων ενώ έχουν την δυνατότητα να αντλούν πληροφορίες από το πρόγραμμα «Άρτεμις» του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ  στον οποίον υπάγεται η σχολή.

Οι σπουδαστές μιλούν για τις εμπειρίες τους και τα μελλοντικά σχέδιά τους

Κατά την ξενάγηση στους  χώρους της σχολής μίλησαν (ΕΔΩ) ένας από τους τυροκόμους και σπουδαστές.Ο Θεοχάρης Ματσάγγας ,τυροκόμος ,εκπαιδεύει αυτό το διάστημα τους σπουδαστές  από την στιγμή που παραλαμβάνουν το γάλα μέχρι το πέρας της ημέρας που παράγεται το τυρί.Αξίζει να σημειωθεί πως παράγονται τυριά σύμφωνα  και με ιδιαίτερες τεχνικές διαφόρων περιοχών αλλά και άλλα προϊόντα , όπως παγωτά, ρυζόγαλο, επιδόρπια αλειφώδη τυριά κ.λ.π.

Ο  Σωτήρης Τσουκανέλης με καταγωγή από τα Τρίκαλα ,διαμένει στα Γιάννενα, και δηλώνει το ενδιαφέρον του για τον τομέα των τροφίμων τονίζοντας πως  «η Γαλακτοκομική Σχολή είναι το  καλύτερο μέρος  για να μάθει κάποιος τις τεχνικές επεξεργασίας γάλακτος» , υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος δεν κατάγεται από κτηνοτροφική οικογένεια , ενώ είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών με μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ.

Η Όλγα Χρήστου, ήρθε από τις Οινούσες της Χίου  λέει για τις συνθήκες διαμονής και διατροφής πως «είναι μια χαρά» και έχει ως στόχο να συνεχίσει το επάγγελμα των γονιών της, ενώ ο Ιωάννης –Γιώργος Πίκος από την Ρόδο τονίζει χαρακτηριστικά: «Περίμενα να έρθω να πήζω μόνο τυρί και από εδώ βγαίνεις επαγγελματίας»

Στην εκπομπή «ότι πεις εσύ» , μίλησε (ΕΔΩ)πριν λίγες μέρες και ο Νικάνωρ Κατσούκης προσωρινός πρόεδρος των αποφοίτων της σχολής  ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του από την φοίτησή του «άψογες οι υποδομές ,πλήρως εξοπλισμένο το τυροκομείο από την παραλαβή γάλακτος έως και την συσκευασία των προϊόντων», τόνισε πως «η σχολή  μας έδωσε όμορφα πράγματα , οι καθηγητές μας στήριξαν» και ζήτησε να αναληφθούν επιπλέον πρωτοβουλίες  από φορείς  για την ανάδειξη της προσφοράς της   Γαλακτοκομικής σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η  αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βάσω Μέγα σε δηλώσεις της (ΕΔΩ)στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε με την διευθύντρια της Σχολής, Αλεξάνδρα Μέγα, για κοινές πρωτοβουλίες της Γαλακτοκομικής Σχολής και του δήμου Ιωαννιτών για περαιτέρω «άνοιγμα» της Σχολής , την γνωστοποίηση των σημαντικών παροχών στους σπουδαστές σε γνώσεις και όσον αφορά τις συνθήκες σπουδών και διαμονής , τονίζοντας, πως «είναι μοναδική στην Ελλάδα και είναι τιμή για τον τόπο που έχουμε μια τέτοια σχολή»

Δείτε Επίσης

Τα Τζουμέρκα γοητεύουν την Ολλανδία!

Με ένα αφιέρωμα στα Τζουμέρκα συνοδεύεται η καλοκαιρινή έκδοση (για το 2025) του KALA Magazine, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x