Τετάρτη , 11 Δεκεμβρίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Α.Ποντίκης(Πρόεδρος Συλλόγου Μελισσοκόμων Ιωαννίνων)-Δυναμικός ο κλάδος, καλό προϊόν το τοπικό μέλι , με λογική εξωστρέφειας μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά ,σε αγορές ,στην Ελλλάδα και στο εξωτερικό

Α.Ποντίκης(Πρόεδρος Συλλόγου Μελισσοκόμων Ιωαννίνων)-Δυναμικός ο κλάδος, καλό προϊόν το τοπικό μέλι , με λογική εξωστρέφειας μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά ,σε αγορές ,στην Ελλλάδα και στο εξωτερικό

Screenshot_14Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])– Αισιόδοξος για τις προοπτικές του κλάδου της Μελισσοκομίας ,τον οποίο χαρακτήρισε «δυναμικό κλάδο», παρουσιάστηκε ο Αναστάσιος Ποντίκης πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ιωαννίνων μιλώντας στην εβδομαδιαία εκπομπή «Εκτός των τειχών»(Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων με αφορμή  την “Υλοποίηση δράσεων για τον “Εξοπλισμό για την διευκόλυνση των μετακινήσεων (Αντικατάσταση κυψελών)” και την  «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»”.

Τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον για την τυποποίηση και συσκευασία του προϊόντος ,διαδιακασίες απαραίτητες στα πλαίσια μιας λογικής εξωστρέφειας ενώ χαρακτήρισε το τοπικό μέλι ως «καλό προϊόν που μπορεί να σταθεί σε ανταγωνιστικές αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις να αποτελέσει βιοποριστική ενασχόληση.Ανέφερε επίσης ότι στον κλάδο εισέρχονται νέοι άνθρωποι διαπιστώνοντας τις δυνατότητες ,τις προοπτικές ,σημείωσε δε πως δημιουργούνται προϋποθέσεις καλύτερες  από την διαδικασία της εκπαίδευσης με τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Ιωαννίνων να διοργανώνει σεμινάρια για αρχάριους και πιο προχωρημένους μελισσοκόμους. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως το επάγγελμα είναι περίπλοκο γιατί εκτός από τις γνώσεις της Μελισσοκομίας ,απαιτεί και γνώση του χώρου, όπου ασκούνται οι δραστηριότητες γιατί εξαρτάται και από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και από την βιοποικιλότητα της περιοχής.

Υπενθύμισε σχετικές πρωτοβουλίες του Συλλόγου Ιωαννίνων (Γιορτή Μελιού στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων,Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Μελιού στην Αθήνα κ.λ.π.) ενώ είπε πως τον Νοέμβριο στα Γιάννινα θα πραγματοποιηθεί το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματιών Μελισσοκόμων.

Οι Δράσεις τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσουν οι μελισσοκόμοι είναι οι ακόλουθες:

 Δράση 3.1 «Εξοπλισμός για την διευκόλυνση των μετακινήσεων»

  1. Ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια καινούργιων κυψελών, αξίας μέχρι τριάντα ευρώ (30,00 €) ανά κυψέλη, από την1η Αυγούστου 2016 έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη Δράση (14/6/2017). Το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται μέχρι και 10% των κατεχόμενων κυψελών ανά μελισσοκόμο.
  2. Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 20 κυψελών και να διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
  3. Ενισχύεται η προμήθεια κυψελών αντικατάστασης, οι οποίες πρέπει να αποτελούνται σωρευτικά από: α) εμβρυοθάλαμο τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, με κινητή κατά προτίμηση βάση, β) καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας, γ) τα αντίστοιχα πλαίσια, δ) συνδετήρες για το καπάκι και ε) συνδετήρες για την κινητή βάση
  4. Δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη:

α) η δαπάνη για την προμήθεια μεμονωμένων εξαρτημάτων κυψελών, παρά μόνο για τις πλήρεις κυψέλες,

β) η δαπάνη για αγορά κυψελών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί ορθά τα αντίστοιχα

παραστατικά.

γ) Ο ΦΠΑ.

 

 Δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»

  1. Ενισχύεται η δαπάνη μετακίνησης των μελισσοσμηνών, για την εκμετάλλευση συγκεκριμένης ανθοφορίας ή μελιτοέκκρισης, από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον κατά το χρονικό διάστημα από την1η Μαρτίου 2017 έως και την 30η Ιουνίου 2017. Η δαπάνη είναι επιλέξιμη εφόσον μετακινούνται, τουλάχιστον εξήντα (60) παραγωγικές κυψέλες όλες μαζί ή τμηματικά, από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης με τη χρήση: α) ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτικών αυτοκινήτων (ΦΙΧ) ή φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ), υπό την προϋπόθεση ότι τα μελισσοσμήνη αυτά μετακινούνται σε απόσταση τουλάχιστον πενήντα (50) χιλιομέτρων για την περίπτωση της ηπειρωτικής Ελλάδας.
  2. Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια:

α) Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 110 παραγωγικών μελισσοσμηνών.

β) Η ελάχιστη ακαθάριστη αξία της συνολικής γεωργικής παραγωγής τους να είναι 5.000 € με εξαίρεση τους μελισσοκόμους, οι οποίοι υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Δήλωση ΟΣΔΕ) για πρώτη φορά το έτος 2016.

γ) Να έχουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) ως επαγγελματίες αγρότες.

δ) Να διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

  1. Ο ΦΠΑ δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη

 

 

Δείτε Επίσης

Τα Τζουμέρκα γοητεύουν την Ολλανδία!

Με ένα αφιέρωμα στα Τζουμέρκα συνοδεύεται η καλοκαιρινή έκδοση (για το 2025) του KALA Magazine, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x