Τετάρτη , 29 Ιουνίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / “Γιάννενα πολίτες για ανατροπή” – Η ενεργειακή μετάβαση και οι προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση

“Γιάννενα πολίτες για ανατροπή” – Η ενεργειακή μετάβαση και οι προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Γιάννενα πολίτες για ανατροπή” αναφέρονται τα  εξής:

“Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους (ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού, διαχείριση νερού και αποβλήτων) μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος με απελευθέρωση προϋπολογισμών για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική.

Τα έργα αύξησης της ενεργειακής απόδοσης στον φωτισμό, την ύδρευση, την αποχέτευση και τα κτίρια καθώς και οι παρεμβάσεις στο σύστημα διαλογής και επεξεργασίας των κάθε λογής απορριμμάτων ή υπολειμμάτων που σχετίζονται με ενεργειακή αξιοποίηση, είναι στις βασικές προτεραιότητες της τοπικής ενεργειακής πολιτικής.

Ο σχεδιασμός της πολιτικής αυτής επιβάλει επίσης την συνέργειά της με αυτήν της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, του σχεδιασμού δράσεων για την κυκλική οικονομία και γενικότερα την χάραξη πολιτικής για όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών δράσεων με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας.

Απαιτεί επίσης, , την ύπαρξη ισχυρών και αυτοτελών φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που αναδεικνύει και την κάθετη αντίθεση των πολιτικών μας με αυτές που προσβλέπουν σε μικρούς και ευέλικτους δήμους, με μειωμένο προσωπικό και δυνατότητες, των οποίων οι λειτουργίες παραχωρούνται σε ιδιώτες όπως προβλέπει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Σημαντικές δράσεις που μπορούν να αναληφθούν από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η κατάρτιση νέων επιστημόνων και τεχνιτών σε νέα επαγγέλματα και τεχνικές, η ενημέρωση της τοπικής αγοράς, η προώθηση των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, η συνεργασία με τα τοπικά εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, η δικτύωση με άλλους δήμους στην), η βοήθεια της δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων και clusters κλπ.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, η προγραμματική ένταξη των ενεργειακών παρεμβάσεων, από τις εκλεγμένες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι όχι μόνον απαραίτητη αλλά και ώριμη επιλογή, εφόσον οι παρεμβάσεις αυτές

* Μπορούν, με έργα αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας, να μειώσουν το ενεργειακό κόστος των δήμων με απελευθέρωση προϋπολογισμών για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική.

* Οδηγούν με τον πιο άμεσο τρόπο στην ενεργειακή μετάβαση και την μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

* Συνδέουν τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών των μικρών επιχειρήσεων και των ΟΤΑ, με την παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους (όπως πχ με την μέθοδο του συμψηφισμού και της αυτοπαραγωγής)

* Κινητοποιούν και εμπλέκουν ένα μεγάλο εύρος από κοινωνικά υποκείμενα (δήμοι συνεταιρισμοί μικρές επιχειρήσεις, πολίτες) δίνοντας την δυνατότητα για ανάπτυξη της κοινωνικής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ταυτόχρονα εργασία και τοπική ανάπτυξη.

Όλα αυτά θα συζητήσουμε τη  Δευτέρα 18 Μαρτίου και ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο DuLac.”

Δείτε Επίσης

Ο.Σαπολάγιεβα(Ομογενής από Μαριούπολη)- Η χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ , συμβολική και ουσιαστική -Βαρβαρικές πρακτικές των Ρώσων.

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—-Την συμβολική αλλά και την ουσιαστική σημασία  για την Ουκρανία και  τον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments