Τρίτη , 20 Οκτωβρίου 2020
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Γ.Ε. ΖΑΨΑΣ- “Θετική η πρωτοβουλία του Υπουργείου για την λίμνη Παμβώτιδα”

Γ.Ε. ΖΑΨΑΣ- “Θετική η πρωτοβουλία του Υπουργείου για την λίμνη Παμβώτιδα”

Σε ανακοίνωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Ηπείρου Γ. Ζάψα αναφέρονται τα εξής:

“Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία του Υπουργείου να ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος  που αφορά στη Λίμνη Παμβώτιδα. Ένα ΠΔ που η καθυστέρηση έκδοσής του δημιουργούσε συνεχώς νέες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις με την «ανοχή» υπηρεσιών και φορέων. Η τακτική αυτή έχει επιφέρει σημαντική επιβάρυνση τόσο στη Λίμνη  όσο και την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει ευθύνη που φτάσαμε μέχρι εδώ και πρέπει να αναζητηθεί κύρια στο Διοικητήριο. Λογικό είναι στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές να χρεωθεί αρμοδίως!

Εκτιμούμε ότι το ΠΔ που δόθηκε στη δημοσιότητα και βρίσκεται υπό διαβούλευση εμπεριέχει σημεία τα οποία χρήζουν ουσιαστικών διορθώσεων ώστε να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας της Λίμνης και της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου.

Το Υπουργείο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη μιας ισορροπημένης σύνθεσης των απόψεων που θα κατατεθούν στη διαβούλευση τόσο ατομικά όσο και από τους φορείς της Περιοχής.

Η Λίμνη ανήκει σε όλους, όχι μόνο τις σημερινές γενιές, αλλά και στις επόμενες. Δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά πού πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης.

Για μας είναι ιστορία, είναι πλούτος, είναι πολιτισμός, είναι πνεύμονας ζωής. Πρώτιστο καθήκον έχουμε να τη διατηρήσουμε, να τη βελτιώσουμε και να τη παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, σε καλύτερη κατάσταση απ αυτή πού τη παραλάβαμε.

Η μέχρι σήμερα κατάσταση, άφηνε τη λίμνη απροστάτευτη στις ορέξεις ιδιοποίησης της. Γειτνιάζοντας μ ένα μεγάλο αστικό κέντρο, υφίστατο διαρκείς πιέσεις, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμισή της.

Η λίμνη σήμερα, χρησιμοποιείται για άρδευση, αλιεία, τουρισμό, αθλητισμό, αναψυχή, συγκοινωνίες και μάλιστα με τρόπο ανεξέλεγκτο. Οι αντιλήψεις χρήσης της προς ίδιο όφελος πρέπει να σταματήσουν. Η λίμνη έχει ανάγκη προστασίας και βιώσιμης χρήσης.

Η ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου μέχρι σήμερα, κάθε άλλο παρά προστατεύει τη λίμνη μας. Το παρόν σχέδιο προεδρικού διατάγματος, είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, αφού ενσωματώσει και τις θετικές προτάσεις, από τη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη, να αποτελέσει νόμο τού κράτους.

Η άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, βελτιωμένου από τον κοινωνικό διάλογο, παράλληλα με τα μέτρα εφαρμογής του, θα αποτελέσει ποιοτικό άλμα στη προστασία της και στη διατήρησή της.”

Δείτε Επίσης

Ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση του διαδημοτικού οδικού δικτύου που ενώνει Λιβαδάρι και Ελευθέρι με την Πάργα

Ένα έργο πνοής, που αφορά στην ολοκλήρωση του διαδημοτικού οδικού δικτύου, που θα ενώνει το ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of