Τετάρτη , 3 Ιουλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Δήλωση του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Κωνσταντίνου Γκόγκου-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ-ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ

Δήλωση του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Κωνσταντίνου Γκόγκου-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ-ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ

gkokosΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Η ΔΗΛΩΣΗ

Η διεκδίκηση της διοργάνωσης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στον τρόπο σκέψης και δράσης, όχι μόνο των Ιωαννίνων, αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου.

Ήταν μια μεγάλη κοινή απόφαση, μια μεγάλη πρωτοβουλία, που οδήγησε, για πρώτη φορά, στην εκδήλωση μιας τόσο σημαντικής εξωστρεφούς διεκδίκησης για τον τόπο μας.

Αναλάβαμε, παρότι στερούμασταν εμπειρίας τόσο μεγάλων διεκδικήσεων, αυτήν την προσπάθεια, γιατί όλοι μαζί συμφωνήσαμε ότι είναι ανάρμοστο να είμαστε ανάμεσα στις φτωχότερες Περιφέρειες της  Δυτικής Ευρώπης.

Άλλες 13 ελληνικές πόλεις έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τρεις προκρίθηκαν στην επόμενη φάση και οι ένδεκα όχι. Ετσι είναι οι διαγωνισμοί. Η επιτυχία μας γεμίζει ενθουσιασμό και η αποτυχία θλίψη. Ετσι είναι η ζωή.

Αν, κανείς, μετρήσει το όφελος που προσδοκούσαμε, τότε θα αντιληφθεί ότι άξιζε τον κόπο η διεκδίκηση.

Μεγάλες πόλεις και Περιφέρειες, όπως ο Βόλος, η Λάρισα, η γειτονική Κέρκυρα, η Τρίπολη, ακόμα και το μητροπολιτικό κέντρο του Πειραιά, δεν προκρίθηκαν. Όπως κι εμείς, έζησαν την εμπειρία.

Όλοι βγήκαμε σοφότεροι από αυτή την δοκιμασία και πιο έμπειροι για το επόμενο βήμα, το οποίο πάλι ομόφωνα θα αποφασίσουμε, όποιο κι αν είναι αυτό.

Η σύντομη περιπέτειά μας στον όμορφο αγώνα του πολιτισμού δεν κατέληξε σε μια μεγάλη διάψευση, αλλά σε μια μεγάλη επιβεβαίωση.

Στην επιβεβαίωση ότι διαθέτουμε τεράστιο πλούτο, τόσο πολιτιστικό, όσο και κοινωνικό. Χιλιάδες εθελοντές. Πολλές υποδομές που μπορούν να συνθέσουν την εικόνα ενός αναπτυγμένου πολιτιστικού προορισμού και να προσελκύσουν, με μικρή επένδυση, χιλιάδες περισσότερους επισκέπτες στην πόλη και στην Περιφέρεια. Ένα υπέροχο Πανεπιστήμιο και μια μοναδική πολυπολιτισμικότητα, σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Κανείς δεν φτάνει ψηλά, αν δεν δοκιμάσει να κάνει το πρώτο άλμα.

Για πρώτη φορά, με αφορμή αυτή την διεκδίκηση, συνθέσαμε μια τόσο εμπεριστατωμένη πολιτιστική και αναπτυξιακή στρατηγική, ανακαλύψαμε νέους τρόπους ενεργοποίησης της ομογένειας, φέραμε κοντά μας ανθρώπους που γνωρίζουν εξειδικευμένα πεδία και στρατεύτηκαν στο όραμά μας. Κάπως έτσι χτίζεται η ικανότητα βελτίωσης του μέλλοντος. Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι και εύκολοι δρόμοι.

Συγχαίρουμε όλες και όλους όσους πλαισίωσαν την προσπάθεια του Πνευματικού μας Κέντρου. Όλους τους αιρετούς της Περιφέρειας Ηπείρου ,των Δήμων της Ηπείρου, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου, επιστημονικό και καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής, τα Επιμελητήρια, τους Πολιτιστικούς συλλόγους, την Ομογένεια, τη νεολαία μας, τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης,  όλους τους επιχειρηματίες που στήριξαν την προσπάθεια και κάθε εθελοντή και συνεργάτη που έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στην διεκδίκηση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ-ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ

ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ.

 

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x