Παρασκευή , 5 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Ιωαννιτών:Με σχέδιο και μεθοδικότητα ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Δήμος Ιωαννιτών:Με σχέδιο και μεθοδικότητα ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

panepisthmiouΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—“Με σχέδιο και μεθοδικότητα ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”,τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών με αφορμή την  χρηματοδότηση με 1 εκ. ευρώ της βελτίωσης – ανακατασκευής της οδού Πανεπιστημίου.Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

Ο Δήμος Ιωαννιτών με μεθοδικότητα, σχέδιο και επιμονή διεκδικεί τεκμηριωμένα συνεχώς πόρους για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων για τους πολίτες και την περιοχή.

Τελευταία επιτυχία αποτέλεσε η πλήρης χρηματοδότηση με 1 εκ. ευρώ της βελτίωσης – ανακατασκευής της οδού Πανεπιστημίου.

Στις 16 Μαρτίου, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενέκρινε την χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, καλύπτοντας έτσι μερικώς το συνολικό προϋπολογισμό.

Στις 28 Ιουλίου, κι αφού προηγήθηκαν συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής με τα αρμόδια υπουργεία, εγκρίθηκε αυτή τη φορά από το υπουργείο Οικονομίας, το υπολειπόμενο ποσό ύψους 400.000 ευρώ με το οποίο εξασφαλίζεται πια η πλήρης χρηματοδότηση του έργου η δημοπράτηση του οποίου θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή καθώς δείξαμε πως με τον τρόπο με τον οποίο διεκδικήσαμε τη χρηματοδότηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου καταφέραμε να πείσουμε τόσο για την αρτιότητα της μελέτης όσο και για την αναγκαιότητα υλοποίησή του.

Θα πρέπει να ευχαριστήσω προσωπικά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε, γιατί κατανόησαν τη σημασία του έργου και ενέκριναν την πλήρη χρηματοδότησή του με 1 εκ. ευρώ.

Επιζητούμε μια ειλικρινής και επωφελή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για την προώθηση πολλών και σημαντικών ζητημάτων του Δήμου μας και οφείλω δημόσια να παραδεχτώ ότι με τον  κ. Χαρίτση και τους συνεργάτες του έχει οικοδομηθεί μια σχέση η όποια εκτιμώ ότι θα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την πόλη μας.

Εργαζόμαστε συστηματικά και διεκδικούμε κάθε πιθανό χρηματοδοτικό εργαλείο προκείμενου να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα», δήλωσε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Από τη μεριά του, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας επισήμανε τα εξής:

«Προχωράμε βήμα – βήμα υλοποιώντας το σχεδιασμό που κάναμε για την χρηματοδότηση και εκτέλεση μικρών αλλά και μεγάλων έργων.

Στην προσπάθειά μας αυτή, εκτός από τους δικούς μας πόρους διεκδικούμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων με ώριμες μελέτες για έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η πλήρης χρηματοδότηση της ανακατασκευής της οδού Πανεπιστημίου αποδεικνύει τη δουλειά που γίνεται αλλά και την αποτελεσματικότητα που θέλουμε να μας διακρίνει σε όλες τις ενέργειες μας.

Είμαστε σίγουροι πως θα ακολουθήσουν κι άλλες εγκρίσεις έργων που έχουμε προτείνει ή θα προτείνουμε άμεσα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

 

Η σημασία του έργου – τεχνικά χαρακτηριστικά

Η ανακατασκευή της οδού Πανεπιστημίου περιλαμβάνει εργασίες οδοποιίας, οδοφωτισμού και υδραυλικές εργασίες αποχέτευσης όμβριων υδάτων.

Σήμερα η οδός Πανεπιστημίου σε όλο το μήκος των 1520 μ. της έχει κατάστρωμα από ασφαλτοτάπητα σε πλάτος που κυμαίνεται από 6,0 έως 7,0 μέτρα περίπου.

Επίσης σε όλο το μήκος της δεν υφίστανται πεζοδρόμια εκατέρωθεν ενώ δεν είναι κατασκευασμένο δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων και δημοτικό δίκτυο οδοφωτισμού παρά μόνο φωτιστικά σώματα επί στύλων της ΔΕΗ.

Το γεγονός της μη ύπαρξης δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων κυρίως στις χειμερινές και φθινοπωρινές περιόδους καθώς τα επιφανειακά νερά λόγω και της αρκετά μεγάλης κλίσης της οδού δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η οδός Πανεπιστημίου έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο καθώς χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό οχημάτων πολιτών της περιοχής αλλά και όλων των υπόλοιπων συνδημοτών μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή συνδέει την συμβολή της σημερινής παράκαμψης της πόλης των Ιωαννίνων με την παλαιά παράκαμψη (Βλαχόστρατα) και την κεντρική οδό Αγ. Σπυρίδωνα που οδηγεί στον παλαιό οικισμό της Δημοτικής Κοινότητας του Νεοχωρόπουλου, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων καθώς και την Πανεπιστημιούπολη.

Αποτέλεσμα αυτής της σύνδεσης είναι ότι χρησιμοποιείται εναλλακτικά από τους οδηγούς προκειμένου να συντομεύσουν την διαδρομή τους προς το Νοσοκομείο αλλά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η αναγκαιότητα της βελτίωσης – κατασκευής της οδού Πανεπιστημίου είναι επιτακτική καθώς η κατάσταση του υφιστάμενου καταστρώματος λόγω της προαναφερόμενης μεγάλης κυκλοφοριακής κίνησης δεν είναι ικανοποιητική σε πολλά σημεία της ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και θα βελτιώσει την ασφαλέστερη κίνηση των πεζών της περιοχής.

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x