Παρασκευή , 15 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Δηλώσεις Δημάρχου Ζίτσας για προσφυγικό και προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας -«Με φιρμάνια και τελεσίγραφα δεν μπορούμε να συμβάλουμε στη σωστή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος»

Δηλώσεις Δημάρχου Ζίτσας για προσφυγικό και προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας -«Με φιρμάνια και τελεσίγραφα δεν μπορούμε να συμβάλουμε στη σωστή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος»

PLAIKOSΑπό:Γιώργος Γκόντζος–«Με φιρμάνια και τελεσίγραφα δεν μπορούμε να συμβάλουμε στη σωστή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» σχολίασε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους με αφορμή την επιστολή που έλαβε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτριο Βίτσα στην οποία του ανακοίνωνε ότι «ζητάει τη συνεργασία του Δήμου καθώς προτίθενται, μετά την παραχώρηση του χώρου από το αρμόδιο Υπουργείο, να χρησιμοποιήσουν ως χώρο φιλοξενίας προσφύγων την Παιδόπολη «Αγία Ελένη», που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου».

Ο κ.Μ. Πλιάκος ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως δεν αντιδρά κανείς στην φιλοξενία προσφύγων αλλά θα πρέπει όλα να  γίνουν με σχέδιο και προγραμματισμό «Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί. Δεν θα γίνουμε όμως “αποθήκη ψυχών”. Θέλουμε να δημιουργηθεί μία δομή που θα φιλοξενήσει τον κόσμο σε ανθρώπινες συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας. Συγκεκριμένα: οι χώροι φιλοξενίας να είναι στεγασμένοι και όχι παραπήγματα και σκηνές, με υποδομές που θα εξασφαλίζουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινωνία καθώς ο συγκεκριμένος χώρος της πρώην Παιδόπολης αποτελεί κομμάτι του αστικού ιστού του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας διεκδικεί για το Δήμο ρόλο ισότιμου συνομιλητή       στα σχέδια των Υπουργείων με διακριτές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους και προτείνει ο συγκεκριμένος χώρος λόγω και της προϊστορίας του να διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα  και μητέρες με τα παιδιά τους που έχουν χάσει τους συζύγους τους εξαιτίας του πολέμου. «Ο χώρος αυτός για πολλές δεκαετίες φιλοξενούσε παιδιά τα οποία αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία και έγιναν στη συνέχεια καταξιωμένα και ενεργά μέλη της. Είμαστε εδώ και θα σταθούμε αρωγοί  προκειμένου να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθεί μία αντίστοιχη δομή για τα παιδιά που έμειναν μόνα τους και γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του πολέμου στην τρυφερή τους ηλικία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος και εμφανίστηκε δύσπιστος ως προς  την φερεγγυότητα των χειρισμών της κυβέρνησης  καθώς η μέχρι τώρα τακτική της στο ζήτημα του προσφυγικού αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Τη δυσαρέσκειά του για τη διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Εργασίας στην επιλογή των δήμων στους οποίους θα εφαρμοστούν τα νέας γενιάς προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών εξέφρασε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ζητώντας να επανεξεταστούν τα κριτήρια και να γίνει εκ νέου η επιλογή. «Οι μέχρι σήμερα χειρισμοί από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου, μας καθιστούν δύσπιστους ως προς την αντικειμενικότητα των κριτηρίων με τα οποία επιλέγησαν  οι συγκεκριμένοι δήμοι» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος, καθώς όπως ανακοίνωσε, μετά την αναγγελία από την αναπληρώτρια Υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου στα μέσα Μαρτίου της πιλοτικής εφαρμογής των νέων προγραμμάτων απέστειλε επιστολές (15/3/2016) με τις οποίες ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ) τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφηκαν ανά Δήμο στην Ήπειρο.

Οι απαντήσεις που έλαβε αποδεικνύουν πως οι συγκεκριμένοι δήμοι που επιλέγησαν για την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις στα   στοιχεία που αφορούν στην ανεργία   σε σχέση με τους άλλους δήμους. «Μας αδικεί κατάφωρα η επιλογή. Είμαστε με ελάχιστο προσωπικό καθώς έχουν παγώσει οι προσλήψεις και τα κενά λόγω των συνταξιοδοτήσεων δεν μπορούμε να τα καλύψουμε» τόνισε ο Δήμαρχος Ζίτσας και ζήτησε να αρθούν οι όποιες αδικίες γιατί υπό αυτές τις συνθήκες οι Δήμοι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στα διαρκώς αυξανόμενα καθήκοντά τους.

Δείτε Επίσης

Το Ζαγόρι υποψήφιο Πολιτιστικό Τοπίο της UNESCO

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου διοργανώνουν Εκδήλωση Ενημέρωσης ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of