Πέμπτη , 6 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Α.Καχριμάνη για το Πρόγραμμα και άλλα ζητήματα Αγροτικής Ανάπτυξης

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Α.Καχριμάνη για το Πρόγραμμα και άλλα ζητήματα Αγροτικής Ανάπτυξης

7c9dad90571359244e4da65c15bc4621Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Στα  θέματα της  σύσκεψης εργασίας που έγινε την Τετάρτη στην Ένωση Περιφερειών μεταξύ του Δ.Σ.  της Ένωσης Περιφερειών  και της  ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης   αναφέρθηκε σε  δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στον αγροτικό τομέα, είναι οι δασικοί χάρτες, τόνισε ο Περιφερειάρχης, επικαλούμενος και την τοποθέτηση του Υπουργού κ. Ευαγγέλου Αποστόλου.  «Είναι μέγα πρόβλημα όπως το ονόμασε και ο ίδιος ο Υπουργός, και σε αυτό πρέπει να βρούμε λύσεις για να μην καταστρέψουμε τον πρωτογενή τομέα. Θα γίνει μια προσπάθεια, να αποφύγουμε τις ακρότητες, να βρούμε λύση γιατί υπάρχει ιδιαιτερότητα σε όλο τον κόσμο, όπως ανέφερε προ ημερών ο κ. Τσιρώνης (Αν. Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης),  ότι  οι εκτάσεις αυτές είναι ιδιωτικές.  Εκτός από την Ελλάδα που υπάρχει ο όρος δασικές εκτάσεις, που αυτό είναι εφεύρημα ελληνικό. Και ο κ. Τσιρώνης είπε ότι αυτές ανήκουν στο δημόσιο. Δεν είναι έτσι όμως. Εμείς στην Ήπειρο γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις είναι ιδιωτικές ή δημοτικές».

Αναφερόμενος στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “στη σύσκεψη ειπώθηκε ότι  όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά. Επιτέλους αυτό που πολλές φορές ακούμε ότι πρέπει να αρχίσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα,  για όλους εμάς – τους  Περιφερειάρχες και το Υπουργείο- ξεκινάει από τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα και μεταξύ άλλων:

 Για το πρόγραμμα Leader από πλευράς Υπουργείου ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η υλοποίησή του άμεσα για τα δημόσια έργα από τις κατά τόπους αναπτυξιακές εταιρείες. Στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία αυτό θα υλοποιηθεί από την Ήπειρος Α.Ε. και σε Άρτα και Πρέβεζα από την ΕΤΑΝΑΜ. «Επίσης, μας ανακοινώθηκε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν και τα ιδιωτικά έργα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα στις απορροφήσεις του προγράμματος γιατί δόθηκαν οι εξισωτικές αποζημιώσεις που κάλυψαν μεγάλο κομμάτι των απαιτήσεων για το ν+3 του προγράμματος».

Για το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, ανέφερε ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν υποβληθεί περίπου 280 αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ. Το αδιάθετο εκχωρηθέν ποσό ανέρχεται σε 7,6 εκ. ευρώ, για το οποίο όπως ενημέρωσε ο Υπουργός θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί μέσω νέας προκήρυξης, προσαυξημένο κατά 10% του αρχικού ποσού, ήτοι 1, 3 εκ. ευρώ, ήτοι σύνολο 8,9 εκ. ευρώ. Ο Περιφερειάρχης απέδωσε τον μικρότερο του αναμενομένου αριθμό αιτήσεων στην Ήπειρο, σε ιδιοκτησιακά κυρίως προβλήματα που απέτρεψε πολλούς να κάνουν αιτήσεις. Πρόσθεσε δε ότι η αξιολόγηση των αιτήσεων άρχισε τη Μεγάλη Τρίτη.

 

Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ παρατείνονται μέχρι 15 Ιουνίου, η επαναπροκήρυξη του Προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας αναμένεται τον Οκτώβριο (με διορθωμένα τα λάθη σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές), για την πληρωμή της δεύτερης δόσης για όσους εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών το 2014, δόθηκε εντολή να λειτουργήσουν άμεσα τα ΚΕΓΕ.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η έναρξη της διαβούλευσης για τις Ομάδες Παραγωγών,  η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, η υλοποίηση των Ομάδων Τοπικών Δράσεων, το Πρόγραμμα Μεταποίησης (άμεσα θα βγει η προκήρυξη).

Επίσης τέθηκαν τα θέματα των ελληνοποιήσεων, της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ (για τα οποία αναζητείται λύση μέσω ΡΑΕ για τη σύνδεση με τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ), οι εκκρεμότητες του προγράμματος “Αλιεία”, των αγροτικών δρόμων, αλλά και της επαναφοράς του θεσμού των Αγορών Παραγωγών, ώστε  να μπορούν να προβαίνουν σε πωλήσεις προϊόντων οι αγρότες.

Τα αρδευτικά

«Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα- ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Περιφερειάρχης-  με τα αρδευτικά έργα. Δεν ξέρουμε πως θα τα αντιμετωπίσουν γιατί δεν έχουν εγκριθεί τα Διαχειριστικά Σχέδια Απορροής Λεκανών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Γιατί και εμείς στην Ήπειρο θα έχουμε αρκετά αρδευτικά έργα. Επίσης, στα εγγειοβελτιωτικά έργα έχει γίνει μια συζήτηση να δοθούν στο Υπουργείου Υποδομών. Εμείς ζητήσαμε και αυτά να έρθουν στις Περιφέρειες, γιατί δυστυχώς η ταχύτητα του υπουργείου σε τέτοια έργα δεν υπάρχει».

 

Χρηματοδοτικά μέσα

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – σύμφωνα με τα όσα είπε η πολιτική του ηγεσία, βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών μέσων από την Τράπεζα Επενδύσεων στους ιδιώτες που θα συμμετέχουν στα προγράμματα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να βοηθηθούν στην ίδια συμμετοχή.

Η σύσκεψη κατέληξε στη δημιουργία μιας ομάδας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της  ΕΝΠΕ για να λύνονται τα θέματα «εν τη γενέσει τους».

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments