Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Δηλώσεις του  Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη για αλλαγές στον “Καλλικράτη”,αδειοδοτήσεις μονάδων- ενσωμάτωση υπηρεσιών στις Περιφέρειες- μεταφορά δασαρχείων στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης,Απασχόληση μεταναστών σε αγροτικές εργασίες κ.λ.π.

Δηλώσεις του  Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη για αλλαγές στον “Καλλικράτη”,αδειοδοτήσεις μονάδων- ενσωμάτωση υπηρεσιών στις Περιφέρειες- μεταφορά δασαρχείων στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης,Απασχόληση μεταναστών σε αγροτικές εργασίες κ.λ.π.

1415573Από:Γιώργος Γκόντζος–Σε μια σειρά ζητήματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αναφέρθηκε  σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Αναλυτικά οι δηλώσεις:

  1. Οι αλλαγές στον “Καλλικράτη”

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νόμο του “Καλλικράτη” απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που συνεδρίασε την Τρίτη στην Αθήνα. Στο θέμα αυτό, καθώς και σε άλλα που συζητήθηκαν, αναφέρθηκε σε  δηλώσεις   του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι  μέχρι σήμερα η Ένωση Περιφερειών  δεν έχει υπόψη της κάποιο σχέδιο των αλλαγών που προετοιμάζει η Κυβέρνηση, αλλά παρά ταύτα, καταθέτει τις δικές της προτάσεις βάσει των αρμοδιοτήτων  της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε ότι για αυτές  υπήρξε συμφωνία του Δ.Σ.  σε πέντε βασικά σημεία που θα τεθούν εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν με το Υπουργείο,  επισημαίνοντας παράλληλα και τις ενστάσεις που υπάρχουν για τις προωθούμενες αλλαγές:

“Αυτή την ώρα των τεράστιων δυσκολιών που περνάει η Ελληνική κοινωνία, το τελευταίο που έπρεπε να απασχολήσει την κεντρική διοίκηση ήταν οι αλλαγές στο Νόμο “Καλλικράτη”. Γιατί είναι ένας νόμος καινούργιος, που έδωσε αποτελέσματα και μέχρι σήμερα δουλεύει  η Πρωτοβάθμια και  η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και το μόνο μεμπτό σημείο που υπάρχει,  ειδικά για τις Περιφέρειες που εμείς έχουμε στοιχεία,  είναι η μείωση των  πόρων στο 65% που είχαν προβλεφθεί  όταν δημιουργούνταν οι αιρετές περιφέρειες”. 

Μεταξύ των επιμέρους θέματα που θέτουν οι Περιφερειάρχες είναι της Υγείας και της Ανάπτυξης (οι αρμοδιότητες των οποίων  βάσει του   “Καλλικράτη” πρέπει να ανήκουν στις Περιφέρειες),  η θέσπιση του Ελεγκτή Νομιμότητας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  και η κατάργηση των άλλων υπηρεσιών που σήμερα δεν έχουν αντικείμενο. Επίσης εκφράστηκε προβληματισμός για την τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό το πρίσμα της αναποτελεσματικότητας που μπορεί να προκληθεί.

2.Αδειοδοτήσεις μονάδων- ενσωμάτωση υπηρεσιών   στις Περιφέρειες- μεταφορά δασαρχείων στο Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε, ανέφερε ο Περιφερειάρχης,  αφορά το γεγονός ότι στις 12/9/2016 λήγουν οι προθεσμίες που δόθηκαν με το Ν.4351 για τις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες θα ζητηθεί η παράτασή τους.

Επίσης, πρόσθεσε,  τέθηκε μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα, ώστε  όλες  οι υπηρεσίες που υπάρχουν στα όρια των Περιφερειών, χωρίς να ανήκουν σε αυτές, αλλά υπάγονται είτε στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, είτε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις,  άμεσα να μεταφερθούν στις Περιφέρειες οι οποίες θα κληθούν σε λίγο να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και παράλληλα να τελειώνει το θέμα των αδειοδοτήσεων και να γίνουν οι απλουστεύσεις. “Είχαμε μια πρώτη  επαφή  με τον Υπουργό  κ. Αποστόλου, ο οποίος μας είπε ότι αυτά ετοιμάζονται και εντός των ημερών θα ανακοινωθούν. Εμείς στείλαμε τις απόψεις για να προλάβουμε καταστάσεις. Συζητήθηκε και ομόφωνα αποφασίστηκε ότι οι υπηρεσίες των Δασαρχείων πρέπει να υπαχθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη και όχι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως είναι στην Ελλάδα, έχοντας αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς πόρους και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βιοποικιλότητα ειδικά στους ορεινούς όγκους, που πάντα η αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση συνοδευόταν από την δασική εκμετάλλευση”.

  1. Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε επίσης και στο νέο νόμο περί “Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών”,  επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων εξαιτίας καθυστέρησης έκδοσης των απαραίτητων οδηγιών κλπ.

“Μεγάλο θέμα – είπε συγκεκριμένα-  δημιουργείται στην απορρόφηση και των ευρωπαϊκών πόρων αυτή την στιγμή, καθόσον ενώ ψηφίστηκε ο Νόμος, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το πως θα οργανωθούν αυτά τα νέα συστήματα, ούτε και οδηγίες υπάρχουν,  με αποτέλεσμα είναι σα να μην λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες που διεξάγουν τους διαγωνισμούς. Σε αυτή την περίπτωση ζητήσαμε αναστολή του Νόμου, μέχρι να γίνουν από πλευράς του κράτους όλες  οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να έχουμε σωστή  εφαρμογή του νέου νόμου με ηλεκτρονικές προσφορές που, τώρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν και σίγουρα θα χαθούν πολλοί πόροι που έχουν προβλεφθεί από το ν+2  του προγράμματος 2014-2020”.

Παραπλήσιο θέμα, ως προς τον κίνδυνο απώλειας πόρων, είναι και το πρόβλημα που υπάρχει  με την ηλεκτρονική κλήρωση των Π.Ο.Υ. των αναπτυξιακών νόμων χωρίς το ανάλογο υπόβαθρο, καθώς όπως είπε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  πολλές επενδύσεις   έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το οποίο κλείνει το Σεπτέμβριο, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί ευρωπαϊκοί πόροι και να μεταφερθούν στο πρόγραμμα εθνικών πόρων που ισχύουν τα 2/7 που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και στην αγορά.

  Απασχόληση μεταναστών σε αγροτικές εργασίες

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική απόφαση με την οποία κατανέμονται στην Περιφέρεια Ηπείρου 1700 θέσεις για εξαρτημένη εργασία πολιτών τρίτων χωρών, αίτημα που είχε υποβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου.

“Όλοι   οι μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στην χώρα μας, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και όσους κάνουν γεωργική εκμετάλλευση, μέσω διαδικασιών αρχικά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στη συνέχεια των Περιφερειών, ώστε να δίνεται άδεια εργασίας. Αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα, γιατί δυστυχώς ουδείς μέχρι σήμερα έχει ενδιαφερθεί για αυτόν τον κόσμο και πως θα μπορέσει να διατηρήσει την επιχείρησή του όταν υπάρχει απροθυμία από τον ντόπιο πληθυσμό να ασχοληθεί με αυτές τις δουλειές», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με την απόφαση 11656/241  στην Π.Ε. Ιωαννίνων κατανέμονται 550 θέσεις (300 για εργάτες κτηνοτροφίας, 200 για πτηνοτροφία, 50 για εργάτες γης). Στην Π.Ε. Άρτης 300 (κτηνοτροφία 100, γης 200), στην Π.Ε. Θεσπρωτίας  400 (κτηνοτροφία 200- γης 200) και στην Π.Ε. Πρέβεζας 450 (κτηνοτροφία 200- γης 250).

 

Σε εξέλιξη οι εργασίες πασσαλώσεων στη γέφυρα Πλάκας

 

Τέλος ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε και στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Γεφύρι της Πλάκας,  λέγοντας και τα εξής:

 

«Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με τις πασσαλώσεις. Ήδη τελείωσε η πρώτη και ξεκίνησε η δεύτερη, και από το συνεργείο υπολογίζεται ότι μπορούν να κάνουν δύο πασσαλώσεις και τσιμεντένιες κολώνες την ημέρα. Είναι επί τόπου ο κ. Γ. Σμύρης με ένα κλιμάκιο που έχει οριστεί από την Περιφέρεια, ενώ για τις πασσαλώσεις βοηθάει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στις εργασίες αναστήλωσης. Όπως γνωρίζετε, φορέας υλοποίησης έχει οριστεί με προγραμματική σύμβαση η Περιφέρεια Ηπείρου. Θα είναι πολύ δύσκολο το έργο. Καταφέραμε πέρυσι να κάνουμε την πρώτη φάση, λαμβάνοντας τα στοιχεία που χρειαζόμαστε. Αν φέτος καταφέρουμε και βγάλουμε όλα τα αντικείμενα που είναι μέσα στο ποτάμι και ολοκληρώσουμε τις πασσαλώσεις, την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει ο  μεταλλότυπος,  ώστε να μπορέσουμε  να ξαναστήσουμε το Γεφύρι».

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments