Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Διήμερες εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Α. Βελουχιώτη-Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Διήμερες εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Α. Βελουχιώτη-Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

melates-09_01

Με την εκδήλωση στη Μεσούντα Άρτας την Κυριακή το πρωί, μπροστά από το μνημείο για τον Άρη Βελουχιώτη, ολοκληρώθηκαν οι  διήμερες εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από το θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, στην Περιοχή της Ηπείρου.

Το Σάββατο ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σκουφά, της Άρτας  για τα 70 χρόνια από το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη και ακολούθησε μεγάλο λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Την Κυριακή στη Μεσούντα της Άρτας την κεντρική ομιλία έκανε ο Νεκτάριος Τριάντης γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση κατέθεσε στεφάνι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από το ΚΣ της ΚΝΕ η Μαρία Ανδρεάδη και την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ο Γρηγόρης Τουγλίδης. Ακολούθησε σύντομο αφιέρωμα στον Άρη Βελουχιώτη. Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στις Μελάτες Άρτας. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους 136 νεκρούς του αρχηγείου των Τζουμέρκων του ΔΣΕ, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχη τον Απρίλη του 1947.

Το πρόγραμμα περιείχε χαιρετισμούς και ομιλία από την Έρη Κόντου, μέλος της ΤΟ Άρτας του ΚΚΕ. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών. Στεφάνι κατέθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, αντιπροσωπεία της οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή.

 

 

 

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα 

 

” …Από τα σπλάχνα του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ, του απελευθερωτικού κινήματος της χώρας, γεννήθηκε η μορφή του Άρη. Η ιστο­ρία κατέγραψε τη μια μετά την άλλη τις νίκες, και με την προσωπική συμβολή του Άρη. Από τη συντριβή των Ιταλών στα Ρυκά της Γκιώνας, στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Από τη μάχη του Κρικέλου, στη μάχη του Μικρού Χωριού και σε εκα­τοντάδες άλλες.

Στις 2 του Μάη του 1943, ο Άρης τοποθε­τείται καπετάνιος του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ με στρατιωτικό αρχηγό το δοξα­σμένο στρατηγό Σαράφη και αντιπρόσωπο του ΕΑΜ τον Αντρέα Τζήμα (Σαμαρινιώτη).

Ο Άρης αφιερώνει όλες τις δυνάμεις του με πάθος στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από το χιτλερο-φασιστικό ζυγό. Σ’ αυτό το αντιπάλεμα, έλεος δεν υπάρχει. Ένας θα πρέπει να ‘ναι ο νικητής κι ένας ο ηττημένος. Συνθηκολόγηση σημαίνει υποταγή. Έτσι ξεκί­νησε τον αγώνα.

Ο Άρης ήταν μια πολυσύν­θετη προσωπικότητα. Σ’ αυτό συμφωνούν όλοι οι μελετητές της ζωής και των αγώνων του.

Και πρώτα η πλευρά του στρατιωτικού. Ήταν ιδιοφυής. Γνώριζε την επιστήμη και την τέχνη διεξαγωγής του πολέ­μου. Είχε σκέψη στρατηγική και σπάνια τακτική αντίληψη στο πεδίο της μάχης, που αι­φνιδίαζε τους αντιπάλους του και τους έφερνε σε αδιέξοδο. Συνδύαζε σωστά την προσω­πική, την άφθαστη παλικαριά του με την εφευρετικότητα, κληρονομιά των Κολοκοτρωναίων. Επαναστάτης ο ίδιος, αναδείχτηκε σε στρατηλάτη του λαϊκού στρατού.

Σκληρός και υπομονετικός στην βροχή και το κρύο, στην πείνα, στις κακουχίες, στην πορεία, υπόφερε καρτερικά και μοιραζόταν με τους αντάρτες του την απλυσιά, την ψείρα. Αν και η υγεία του ήταν επισφαλής, ωστόσο έδινε το παράδειγμα.

Οι ικανότητες του Άρη φάνηκαν ιδιαίτερα από το ξεκίνημα του αντάρτικου στον τρόπο που αντιμετώπισε τις πρώτες δυσκολίες.

Ο λαός της υπαίθρου τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη και θαυμασμό, τον έκανε θρύλο και τραγούδι. Στα μά­τια του λαού, ο Άρης ήτανε θρύλος. Έτσι τον ήθελε, έτσι τον τραγούδησε. Και το τρα­γούδι του μένει.

Η πλευρά του πολιτικού ηγέτη προσφέρει και σήμερα επίκαιρα διδάγματα. Ο Άρης ήταν κομμουνιστής. Κοσμοθεωρία του ο μαρξισμός- λενινισμός. Απ’ αυτό πήγαζε και το οξυμμένο ταξικό του αι­σθητήριο, η ακατάβλητη πί­στη του στο δίκιο του λαού και η πολιτική διορατικότητα που τον χαρακτήριζε, αν και δεν ήταν ούτε ο ίδιος απαλλαγμένος από τις δυσκολίες διαμόρφωσης ολοκληρωμένης και απαλλαγμένης από αυταπάτες και λάθη, σωστής στρατηγικής γραμμής, όπως και το διεθνές αλλά και το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα.

Ο Άρης, όπως και ο Νίκος Ζαχαριάδης, είχε έγκαιρα επισημάνει τον ρόλο των Άγγλων. Των «συμμάχων» του ΕΑΜ την περίοδο της κατοχής από τη μια και των μελλοντικών κα­τακτητών, από την άλλη. Βέβαια, ο Άρης λαθεμένα αντιλαμβανόταν αυτό το διαχωρισμό, αφού στην πραγματικότητα ίδιος ήταν και πριν και μετά ο ρόλος της αστικής τάξης της Αγγλίας, συνολικά του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

…Ο Άρης, ως κομμουνιστής, επαναστάτης, έντονη προσωπικότητα, είχε ιδιαίτερα προσόντα αλλά και αδυναμίες που δεν μπορούσε συχνά να ελέγχει, να τις υποτάσσει στις αρχές λειτουργίας της κομματικής συλλογικότητας.

Ο Άρης αντιτάχθηκε στη Συμ­φωνία της Βάρκιζας. Και η τότε καθοδήγηση του Κόμ­ματος τον αποκήρυξε. Μετά το 1957, το ΚΚΕ ουσιαστικά σταδιακά τον αποκατέ­στησε, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με απόφαση για την πολιτική του αποκατάσταση κατά την συζήτηση του β’ τόμου 1949- 1968 της ιστορίας του Κόμματος, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το 2011. Μελετώντας και εκσυγχρονίζοντας τον πρώτο τόμο της ιστορίας του Κόμματος, όπως αποφάσισε και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, όσο και το 19ο Συνέδριο του Κόμματος, που αναφέρεται στην περίοδο από την ίδρυσή του το 1918 έως την ήττα του ΔΣΕ το 1949, οπότε είναι και η περίοδος μέσα στην οποία έζησε και έδρασε ως κομμουνιστής και ηγέτης ο Άρης Βελουχιώτης, θα μας δοθεί η ευκαιρία να μελετήσουμε καλύτερα και κάτω από το φως ντοκουμέντων από το αρχείο του κόμματος, στοιχεία για όλη αυτή την περίοδο, τη διαπάλη που γινόταν, στην προσπάθεια για αντικειμενική εξέταση των εξελίξεων, για τη διαμόρφωση επαναστατικής γραμμής, έτσι ώστε να βγαίνουν χρήσιμα, βαθιά συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον.

Ο Άρης ήταν λαϊκός, μαζικός, καλόπιστος, εύστροφος μα και επίμονος στις απόψεις του. Ήταν καλός οργανωτής και προπαγανδιστής. Είχε πλούσιο δυναμισμό και μεγάλη πίστη στο δίκαιο του λαού.

Ο Άρης ήταν γέννημα του και­ρού του. Τα γνωρίσματά του αντικαθρέφτιζαν τη σκληρή πάλη των δυο κόσμων.

Ο Άρης Βελουχιώτης, ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, δεν πέθανε. Βρίσκεται πάντα ολοζώντανος ανάμεσά μας. Εκείνοι που προσπάθη­σαν και προσπαθούν να καπηλευτούν την προσφορά του και το τραγικό τέλος του, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι: Ο Άρης ήταν κομμουνι­στής. Έμεινε πιστός στο Κόμμα. Πιστός στην ιδεολο­γία και τα ιδανικά του ΚΚΕ ως την τελευταία του πνοή.

…Ο δρόμος λοιπόν της οργανωμένης πάλης μέσα από το ΚΚΕ, ήταν αυτός που δημιούργησε τον Άρη Βελουχιώτη.

Διάφοροι αστοί και οπορτουνιστές παίρνουν υπό την προστασία τους τον Άρη, μόνο για να χτυπήσουν το Κόμμα, ενώ ξορκίζουν την άποψη του Άρη για τη συνέχιση της ένοπλης πάλης ενάντια στους Εγγλέζους και τα ντόπια τσιράκια τους.

Όμως ο Άρης έγινε θρύλος, υλοποιώντας την πολιτική του ΚΚΕ, ως πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ. Έγινε θρύλος ως κομμουνιστής αντάρτης. Ποτέ δεν στράφηκε κατά του ΚΚΕ. Και όταν ακόμα σωστά διαφώνησε για τη Βάρκιζα, και τότε δεν έγινε πολέμιος του ΚΚΕ.

Να τι έλεγε στις 11 του Μάρτη 1945 σε ομιλία του στο χωριό Αγία τριάδα Ευρυτανίας:

«Θα ήταν ανοησία να νομίζει κανείς ότι εγώ είναι δυνατό να βαδίσω ενάντια στο Κόμμα, να το σώσω από το γκρεμό θέλω.

Το Κόμμα γνωρίζει τι κάνω, βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με την καθοδήγηση του κόμματος και οι κινήσεις μου θα είναι τέτοιες που θα δοθεί και ο χρόνος και η δυνατότητα στο Κόμμα να πάρει όλα τα μέτρα που θα απαιτήσει μια αλλαγή της πολιτικής του».

…Σήμερα εμφανίζονται διάφοροι όψιμοι επαναστάτες, αλλά και άλλα πραγματικά και δύστυχα ρετάλια της ταξικής πάλης και μιλάνε εν ονόματι του ΕΑΜ, της αντίστασης, των αγώνων του ΚΚΕ.

Μας μιλάνε κουνώντας μας το δάκτυλο και μας λένε ότι πρέπει να κρατήσουμε τα διδάγματα του ΕΑΜ, και που τα προσδιορίζουν μάλιστα ως εξής: ότι το μεγαλύτερο δίδαγμα λένε, του ΕΑΜ είναι «η μη περιχαράκωση κι ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε κυρίως από εκείνον τον αγώνα και να τον ακολουθήσει και σήμερα το ΚΚΕ»!!!

Εμείς τους απαντάμε καθαρά και παστρικά: Αυτό που πρέπει πρωταρχικά και κύρια να κρατήσουμε από το ΕΑΜ και τη λαϊκή αντίσταση, είναι η αδιάλλακτη και με συνέπεια πάλη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, όταν όλα τα σκιάζει η φοβέρα, να διεξάγεις ασυμβίβαστη πάλη. Η αναλογία του τότε με το σήμερα, παρά το ότι μιλάμε για διαφορετικές συνθήκες οπωσδήποτε, είναι ότι η πάλη ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης είναι ίδια στην ουσία της, η πάλη ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους που στήριζαν τότε την άνοδο του φασισμού και του Χίτλερ και μετά στήριζαν την επανεδραίωση των αστικών τάξεων των χωρών τους για να χτυπήσουν πάλι την αντίσταση και τους κομμουνιστές, είναι ευθέως ανάλογη με τη σημερινή πάλη ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, την εξουσία τους, τις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις τους, όπως η ΕΕ.

Η αναλογία του τότε και του σήμερα είναι να αντιστέκεσαι και να αποκαλύπτεις τις πλαστές γραμμές διαχωρισμού του λαού, όπως κάνουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, χωρίζοντάς τον σε «αριστερό» και «δεξιό», σε «μνημονιακό» και «αντιμνημονιακό», και να συμβάλλεις στη συνειδητοποίηση του πραγματικού ταξικού διαχωρισμού που υπήρχε και τότε, που υπάρχει και τώρα.

Το ΕΑΜ ένωσε το λαό τότε, οδήγησε στη συσπείρωση των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων, δημιουργήθηκε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία. Σήμερα το μόνο Κόμμα που ουσιαστικά μιλάει για την αναγκαιότητα μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας είναι το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ σαλπίζει την ανάγκη να ενωθούν, σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες, οι συνταξιούχοι, να πάρουν δραστήρια, μαχητικά μέρος οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Το ΚΚΕ υψώνει τη σημαία της πάλης ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, το ρατσισμό, το φασισμό, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Από την πάλη του ΚΚΕ στο ΕΑΜ, ταυτόχρονα, πρέπει να κρατήσουμε ως δίδαγμα και ιστορική πείρα και τις αστοχίες, τα λάθη, τις αδυναμίες. Ιστορικός κοινός τόπος σήμερα όλων των αγωνιστών και ριζοσπαστών, ως πολύτιμη και κατακτημένη ιστορική πείρα είναι τα λάθη του Λιβάνου, της Καζέρτας, της Βάρκιζας. Ποιος δεν μιλά σήμερα γι’ αυτά;

Γι’ αυτά όλα, καθαρά μιλάει μόνο το ΚΚΕ.

Το μοναδικό Κόμμα που μελέτησε και εξακολουθεί να μελετά εμπεριστατωμένα και συλλογικά για πολλά χρόνια.

Απ’ αυτή την πλευρά, θετική κι αρνητική, όχι μόνο στην Ελλάδα, το ΚΚΕ κατέληξε σε εκτιμήσεις χρήσιμες και για το σήμερα και το αύριο του λαϊκού επαναστατικού κινήματος με συλλογική μελέτη και συζήτηση σε όλο το Κόμμα και σε όλη την ΚΝΕ.

Αντίθετα, δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προγονοί του (ο ΣΥΝασπισμός και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν), χρησιμοποιούν την ιστορία του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ για να χειραγωγήσουν την εργατική λαϊκή συνείδηση, να ανακόψουν την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση, να παγιδεύσουν σε στόχους του κεφαλαίου, όπως ήταν να εγκρίνουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Έδιναν όρκους πίστης στην ΟΝΕ και το ευρώ, υποτάσσονταν στις επιταγές της ελληνικής πλουτοκρατίας, τα διάφορα ιδρύματα της αστικής τάξης, προπαγάνδιζαν τις διακρατικές καπιταλιστικές, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ως «κοινό μας σπίτι».

Και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός, δεν χάνει ευκαιρία να κάνει ανώδυνες αναφορές στο ΕΑΜ, ενώ όλη η πολιτική του κινείται εντός των τειχών, του ίδιου δρόμου, σε βάρος των λαών.

Δεν είναι βέβαια, εκτός των τειχών κι όσοι μιλούν για δήθεν ρήξη με το σημερινό συσχετισμό της ευρωζώνης, του ΔΝΤ, ενώ δεν αμφισβητούν είτε συνολικά την ΕΕ, είτε το κεφάλαιο, ή και τα δύο. Έχουμε όλο το δικαίωμα να ισχυριστούμε ότι όχι μόνο δεν έχουν βγάλει ούτε ένα συμπέρασμα από τον ΕΑΜικό αγώνα αλλά ακόμα περισσότερο τον διαστρεβλώνουν, τον συκοφαντούν, τον προδίδουν, όπως έκαναν άλλοι προκάτοχοί τους, δεκαετίες τώρα σε αυτή τη χώρα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη του αντικομμουνισμού και των μνημονίων διαρκείας.

…Το κόμμα μας βαδίζει προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του και σ’ αυτό τον αιώνα ζωής έχει μόνο αγώνες και θυσίες να καταθέσει στο πλάι ενός λαού που στο παρελθόν, αρκετές φορές, αποφάσισε ο ίδιος να σώσει τον εαυτό του και την πατρίδα του.

Ο λαός μας μπορεί αν το αποφασίσει να γυρίσει την πλάτη σε παλιούς και νέους «σωτήρες» που από το πρωί ως το βράδυ του πιπιλίζουν το μυαλό ότι θα τον σώσουν, ότι θα τον βγάλουν στο ξέφωτο, ότι θα του δώσουν πίσω τη χαμένη του αξιοπρέπεια και θα τον κάνουν αυτοδύναμο.

Ο λαός μας μπορεί, αν το αποφασίσει, να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του.

Να πει όχι σε νέες συμφωνίες ντροπής με τους δανειστές που δένουν χειροπόδαρα τα λαό μας για πολλά πολλά χρόνια.

Να πει ναι στον αγώνα για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων των προηγούμενων μνημονίων. Να διεκδικήσει αυξήσεις μισθών- συντάξεων- ΣΣΕ- ουσιαστική ανακούφιση ανέργων- αναπλήρωση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης. Κι όλα αυτά σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο, την εξουσία τους.

Μόνον έτσι μπορεί να βγει στο ξέφωτο της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του, να ζήσει με αξιοπρέπεια αυτός και τα παιδιά του. Να αποφασίσει να στηριχτεί στις αστείρευτες δυνάμεις του και πάρει αμπάριζα το σύστημα και τα κόμματα που το στηρίζουν.

Μπροστά είναι και θα είναι το ΚΚΕ – όπως με συνέπεια σταθερότητα όλα αυτά τα χρόνια – χωρίς να υπολογίζει κόπους και θυσίες, χωρίς να τα διπλώνει στις δυσκολίες.

Αντέχει και συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα γιατί ξέρει πως ο λαός μας μπορεί να παλέψει και να νικήσει αν στρέψει τα βέλη του στον πραγματικό του αντίπαλο την τάξη που τον εκμεταλλεύεται, που τον ματώνει, που έχει την εξουσία και στα κόμματα που τη διαχειρίζονται.

Προχωράμε μπροστά, δυναμικά!

Δεν μας τρομάζουν θύελλες και ανηφοριές, δυσκολίες και προσωρινά πισωγυρίσματα.”

 

22/06/2015

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΚΕΡΚΥΡΑΣ- ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Την παρέμβαση Μέτσολα για την άδικη κράτηση Μπελέρη, ζήτησε ο Μ. Κεφαλογιάννης

Για τη συνάντηση που είχε στις φυλακές των Τιράνων με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments