Τρίτη , 18 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Διατήρηση των μειονεκτικών περιοχών ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών-Β. Μέγα: «Είμαστε δίπλα στην αγροτική παραγωγή στηρίζοντας ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας της περιοχής μας»

Διατήρηση των μειονεκτικών περιοχών ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών-Β. Μέγα: «Είμαστε δίπλα στην αγροτική παραγωγή στηρίζοντας ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας της περιοχής μας»

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των 21 κοινοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών οι οποίες από 1-1-2019 παύουν να χαρακτηρίζονται ως μειονεκτικές είχε το απόγευμα της Δευτέρας η αρμόδια αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Βίνης και Παντελής Κολόκας, η δημοτική σύμβουλος Γεωργία Γιώτη, ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, Θωμάς Λεοντίου, ο Πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ.

Η κ. Β.Μέγα αφού ενημέρωσε για τις επικείμενες αλλαγές με τη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών προκείμενου να μην αποχαρακτηριστούν οι 21 κοινότητές του.

Πιο συγκεκριμένα επισήμανε την αποστολή έγγραφου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη με το οποίο εκφράζονται με συγκεκριμένα στοιχεία οι αντιρρήσεις του Δήμου, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό κοινοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών ως μειονεκτικές, ενώ πρόσθεσε και την παρέμβασή της στην ΠΕΔ προκείμενου να συζητηθεί το ζήτημα στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή της.

«Το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί και στους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, καθώς και σε φορείς και οργανισμούς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και μπορούν να συνδράμουν στην ματαίωση του αποχαρακτηρισμού των μειονεκτικών κοινοτήτων του δήμου.

Παράλληλα ζητάμε να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρη η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία βασίστηκε το σχέδιο απόφασης του Υπουργού κου Αραχωβίτη, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων σχετικά μη την τεκμηρίωση της απώλειας του μειονεκτικού χαρακτήρα των 21 κοινοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών», είπε αρχικά η κ. Μέγα.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που αφορά τον αποκλεισμό εκατοντάδων αγροτών των Ιωαννίνων από τις εξισωτικές αποζημιώσεις για τα επόμενα 10 χρόνια.

Ταυτόχρονα κατατέθηκαν προτάσεις ώστε σε συντονισμό με άλλους Δήμους της Ηπείρου που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα καθώς και με τους φορείς του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρειά μας να καθοριστεί άμεσα ο τρόπος αντίδρασης απέναντι στις προβλέψεις της Μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιας και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού υπάρχει χώρος για διορθωτικές κινήσεις.

Πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών, σε ότι αφορά τις 21 κοινότητες που βρίσκονται στα όριά του, είναι όχι μόνο να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικές αλλά να προστεθούν σε αυτές και εκείνες του Χαροκοπίου και του Πλατάνου

«Μιλάμε για μια απόφαση η οποία αν ισχύσει στο σύνολό της θα είναι καταστροφική για το μέλλον του αγροκτηνοτροφικού κόσμου του Δήμου μας. Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα την προοπτική απένταξης και των 21 μειονεκτικών κοινοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών εντάσσοντας μάλιστα ακόμα δύο, Χαροκόπι και Πλάτανο, σε αυτές», κατέληξε η κ. Μέγα.

Ο αντιδήμαρχος, Γ. Βίνης, στη δική του παρέμβαση έκανε λόγο για μια διαδικασία χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων και αναρωτήθηκε αν αυτές οι πρακτικές αποτελούν πολιτική στήριξη σε έναν κλάδο που σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί αν αποτελέσει τη βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Καραγιάννης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η διαδικασία αυτή ήταν σε εξέλιξη από το 2013, αποδέχτηκε ωστόσο ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα δεν «άνοιξε» όσο θα έπρεπε. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μια πολύ καλή βάση την επιστολή του Δήμου προς τον αρμόδιο υπουργό για τη διατήρηση του χαρακτηρισμού «μειονεκτικές» για τις 21 κοινότητες, δεν άφησε όμως μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας εξαιτίας των κατευθύνσεων που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments