Παρασκευή , 1 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Δ.Ναζίρης(ο “Τζακ” της παράστασης “Χορεύοντας στη Λούνασα”)-Τα Γιάννινα αγαπούν το θέατρο.Το έργο ακουμπάει ,πάρα πολύ ,στη σκέψη πολλών ανθρώπων σήμερα

Δ.Ναζίρης(ο “Τζακ” της παράστασης “Χορεύοντας στη Λούνασα”)-Τα Γιάννινα αγαπούν το θέατρο.Το έργο ακουμπάει ,πάρα πολύ ,στη σκέψη πολλών ανθρώπων σήμερα

EXY_0123naziristetragwniΑπό;Γιώργος Γκόντζος([email protected])– “Εισπράττω μια ενδιαφέρουσα ιστορία.Όσο και αν αφορά την προπολεμική περίοδο, από το  ’36 έως το ’50,μοιάζει να είναι και δική μας, μοιάζει να απευθύνεται στον κάθε άνθρωπο που θέλει να κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή του, που θέλει να ξεφύγουν  από την μοίρα που ζούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι δικοί του και η οικογένειά του…’Ολη αυτή η μελαγχολία του ανθρώπου που ονειρεύεται να κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή του.Αυτό ακουμπάει πάρα πολύ στη σκέψη πολλών ανθρώπων σήμερα”.Από την  άλλη άκρη της γραμμής ο “Τζακ” της παράστασης “Χορεύοντας στη Λούνασα”,( στο Θέατρο Καμπέρειο κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και τον Μάρτιο)ο Δημήτρης Ναζίρης ,που μίλησε στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων,απαντά στην “πρόταση” να αποστασιοποιηθεί από την ιδιότητα του ηθοποιού ,να έλθει στη θέση του θεατή και να εκφράσει τα συναισθήματά του από την παράσταση. Προσθέτει ότι “πρόκειται  για ένα εξαιρετικό έργο ,ένα πολύ όμορφο έργο ,που έχει ευτυχήσει με μια καλή διανομή”, εκφράζει την χαρά για την συνεργασία του με την σκηνοθέτιδα Νικαίτη Κοντούρη και επισημαίνει:  “Αυτές οι συγκυρίες φτάνουν για να περνάει κανείς ευχάριστα σ΄αυτή τη δουλειά.”

Ο ίδιος περιγράφει με τα καλύτερα λόγια την προσωπική του εμπειρία από την συνεργασία του με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με τους “Βρυκόλακες” , με το κοινό των Ιωαννίνων,την κυρία Βακαλοπούλου (σ.σ :Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) το Θέατρο Καμπέρειο ,τους τεχνικούς και σημειώνει χαρακτηριστικά:  “Έχω αρχίσει να νιώθω ότι είναι η οικογενειά μου ,το Καμπέρειο ,οι άνθρωποι εκεί..Ξέρετε ,στους ανθρώπους στηριζόμαστε..Οι συγγραφείς γράφουν κάτι καλό ή λιγότερο καλό, ο συγκεκριμένος έχει γράψει κάτι μοναδικό,αλλά οι άνθρωποι τα υλοποιούν αυτά.Και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ,από την διοίκηση μέχρι τους τεχνικούς ,και όλους όσοι ασχολούνται με το θέμα αυτό ,και με την αφισοκόλληση ,δείχνουν ότι τα Γιάννινα αγαπούν το θέατρο ,και σ΄αυτό υποκλίνομαι ,δεν άχω άλλο λόγο..”

Ακούστε την συνέντευξη και διαβάστε περισσότερα στοιχεία για την παράσταση

 

«Χορεύοντας στη Λούνασα», στο Θέατρο Καμπέρειο

  • Το αριστούργημα του ΜπράιανΦρίελ, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και τον Μάρτιο

 

Ένα… ταξίδι στην εποχή της δεκαετίας του ‘30. Η ζωή μιας οικογένειας στην Ιρλανδία που αγωνίζεται για να λυτρωθεί από τα δεσμά της. Ο χορός, ως… ξέσπασμα στη λύπη των μελών της οικογένειας, η έκφραση της χαράς τους, η δύναμη που διεκδικούν τη ζωή.

Στοιχεία, εκφράσεις και αισθήματα,χαρακτηρίζουν την ξεχωριστή παράσταση που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο «Καμπέρειο», σε μια συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Κοζάνης.

Ο λόγος για το αριστούργημα του σπουδαίου Ιρλανδού συγγραφέα ΜπράιανΦρίελ, «Χορεύοντας στη Λούνασα», σε σκηνοθεσία και μετάφραση ΝικαίτηςΚοντούρη, ένα έργο που θα παρουσιαστεί στα Ιωάννινα, την Κοζάνη, και σε άλλα μέρη της Βορειοδυτικής Ελλάδας, με αποκορύφωμα την παρουσίασή του στη Μονή Λαζαριστών τον Απρίλιο του 2017, φιλοξενούμενη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Παραστάσεις:Φεβρουάριος – Μάρτιος. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

Θέατρο «Καμπέρειο» – Ώρα έναρξης: 9.00μ.μ.

Στο πολυβραβευμένο έργο του Φρίελ, ένας νεαρός άντρας, ο Μάικλ, επισκέπτεται το σπίτι που γεννήθηκε στην φανταστική πόλη του Μπάλιμπεκ στο Ντόνεγκαλ της Ιρλανδίας.

Εκεί το μυαλό του ταξιδεύει στο καλοκαίρι του 1936 και ανασύρει μέσα από τη μνήμη του τη ζωή της ανύπαντρης μητέρας του και των τεσσάρων αδερφών της. Το καλοκαίρι αυτό σηματοδοτείται από τρεις αφίξεις, αυτή του ιεραπόστολου θείου Τζακ από την Ουγκάντα, του πατέρα του Μάικλ λίγο πριν την αναχώρηση του με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την Ισπανία αλλά και της πρώτης ραδιοφωνικής συσκευής της οικογένειας.

Και ενώ ο συγγραφέας δεν επιχειρεί να γράψει ένα πολίτικό έργο, η ευαίσθητη ιστορική στιγμή μιας προσωρινής φαινομενικής ηρεμίας μοιάζει να αντανακλά την ευαίσθητη ισορροπία του σπιτιού των αδερφών Μάντι. Μια ισορροπία που διαταράσσεται από το ξέσπασμα ενός λυτρωτικού χορού των αδερφών, όταν το ραδιόφωνο εκπέμπει ξαφνικά Ιρλανδική μουσική.

Μια κραυγή ελευθερίας πέρα από την καταπίεση του καθολικισμού, την κοινωνική καταπίεση απέναντι στο γυναικείο φύλο και τη φτώχεια. Ένα τρυφερό έργο μνήμης, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και επινόησης είναι δυσδιάκριτα.

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: ΝικαίτηΚοντούρη.

Δραματουργική συνεργασία: Ελένη Μολέσκη.

Σκηνικά-κοστούμια:Γιώργος Πάτσας.

Επιμέλεια κίνησης: Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου.

Σύνθεση ήχων-μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος.

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη.

Βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός παραγωγής: Ελένη Μολέσκη.

Βοηθός σκηνογράφου: Βενετία Νάση.

Διανομή:

Μάικλ: Δημήτρης Φουρλής.

Κέιτ: ΓιολάνταΚαπέρδα.

Μάγκι: Θάλεια Γρίβα.

Άγκνες: Σοφία Βούλγαρη.

Ρόουζ: Λίνα Φούντογλου.

Κρις: Σοφία Αντωνίου.

Τζέρι: Δημήτρης Ντάσκας.

Τζακ: Δημήτρης Ναζίρης.

Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος.

Trailer: Αντώνης MorganΚωνσταντουδάκης.

Προπώληση εισιτηρίων:

– Ηλεκτρονικά, μέσω της σελίδας: https://www.viva.gr/tickets/theater/kaberio-theatro/xoreuontas-stin-lounasa/

– Τηλεφωνικά, καλώντας στο 11876.

– Στακαταστήματα: Public, SevenSpot, Reload, MediaMarkt.

– Στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Αρχοντικό Πυρσινέλλα – Παπάζογλου 5), Καθημερινά, 09.00π.μ.-2.00μ.μ.

– Στα βιβλιοπωλεία Χαρτέξ και Αναγνώστης.

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕΙωαννίνων (Καθημερινές, πρωινές ώρες), στο siteepirusevents.grκαι στα τηλέφωνα 26510-25670 και 6972-445708).

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ – κανονικό, 7 ευρώ – μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων).

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments