Παρασκευή , 30 Οκτωβρίου 2020
Επικαιρότητα
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Δ.Στεργιούλης(Πρόεδρος του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας “ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ”)-Προβληματισμός από την ανάδειξη θέματος για έγκριση ενός ακόμα ΜΥΗΕ στην Άγναντα

Δ.Στεργιούλης(Πρόεδρος του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας “ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ”)-Προβληματισμός από την ανάδειξη θέματος για έγκριση ενός ακόμα ΜΥΗΕ στην Άγναντα

Χωρίς τίτλοΑπό:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)–Τον προβληματισμό του από την ανάδειξη θέματος για έγκριση ενός ακόμα ΜΥΗΕ στα Τζουμέρκα ,εξέφρασε ο Δημήτρης Στεργιούλης πρόεδρος  του συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας, «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ». μιλώντας στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ”(Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.Υπενθύμισε  τους μακροχρόνιους αγώνες του συλλόγου και άλλων φορέων στο παρελθόν για να αποτραπεί η εγκατάσταση ΜΥΗΕ στην περιοχή,ανέφερε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ,και τόνισε χαρακτηριστικά πως στο παρελθόν εξ αιτίας της πρόθεσης για εγκατάσταση στην περιοχή ΜΥΗΕ ,υπήρχαν αντιπαραθέσεις  αρχικά μεταξύ των κατοίκων των ΘεοδώριανωνΑκούστε την συνέντευξη και διαβάστε σχετικό άρθρο του Δημήτρη Στεργιούλη από την ιστοσελίδα του Συλλόγου “ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ”

Το κείμενο του  Δ.Στεργιούλη

“Εκεί που πιστεύαμε ότι πλέον είχαμε ησυχάσει σχετικά με την υπόθεση εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών στα Τζουμέρκα και στα Θεοδώριανα, έρχεται αξιωματούχος του Δημοτικού Συμβουλίου να ανάψει πάλι φωτιές.

Συγκεκριμένα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ υπήρχε θέμα για έγκριση ενός ακόμα ΜΥΗΕ στην Άγναντα, για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε σε μελέτες που υπάρχουν για δύο ακόμα υδροηλεκτρικά στα Θεοδώριανα και πρέπει να προχωρήσουν και αυτές.

Και οι πέτρες γνωρίζουν στα Τζουμέρκα τον δεκαπενταετή νικηφόρο αγώνα που έδωσε ο σύλλογός μας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ κατά της εγκατάστασης τέτοιων έργων στα Θεοδώριανα, αλλά και ενεργό του ρόλο στο μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία του Αράχθου.

Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε για τα οφέλη και τις επιπτώσεις των έργων αυτών. Το έχουμε κάνει πάμπολλες φορές επί σειρά ετών και κινδυνεύουμε να γίνουμε οι ίδιοι γραφικοί στη θέση των γραφικών, που αυτοαποκαλούνται μελετητές και εμμονικά επιμένουν χρόνια τώρα σε μια ουτοπία, προκαλώντας χίλια μύρια προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Άλλωστε με ατράνταχτα επιχειρήματα και έχοντας το δίκιο με το μέρος μας καταφέραμε να ακυρώσουμε τα συγκεκριμένα έργα κερδίζοντας προσφυγές στο ΣτΕ βάζοντάς τα με εταιρείες κολοσσούς.

Όμως οφείλουμε να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και με κανέναν τρόπο να επαναφέρει το διχασμό και τη διχόνοια στα Θεοδώριανα. Ούτε σε όψιμους και νεόκοπους στα κοινά και στα Τζουμέρκα να ανοίξουν πάλι κερκόπορτες, για την εισβολή κάθε λογής καιροσκόπων και κερδοσκόπων στα Θεοδώριανα για τη λεηλασία του φυσικού μας πλούτου.

Το κεφάλαιο αυτό για τα Θεοδώριανα έχει κλείσει οριστικά εδώ και χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, των φορέων και συλλόγων του χωριού μας ζήσαμε στο πετσί μας την «ανάπτυξη» μέσω εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών και την απορρίψαμε.

Για την τύχη και το μέλλον του χωριού μας αποφασίζουμε εμείς και όχι κάποιος δημοτικός σύμβουλος. Ούτε έχουμε σκοπό να προδώσουμε τους παππούδες μας φέρνοντας καινούργιους τσιφλικάδες στη γη μας. 

Όποιος δημοτικός σύμβουλος θέλει, υπάρχει πεδίο δόξας λαμπρό. Να σκύψει πάνω από τα χίλια μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και να βρει λύσεις.

Να πούμε επίσης σε αυτούς, που μάλον η ενασχόλησή τους με το Δήμο και τα κοινά αποτελεί τρόπο για να συμπληρώσουν το ελεύθερο χρόνο τους όντας συνταξιούχοι από χρόνια, δεν είμαστε η εξαίρεση στα Τζουμέρκα αλλά ο κανόνας. Θυμίζουμε τον μεγάλο νικηφόρο αγώνα για το μεγάλο φράγμα στον Άραχθο, στο Ματσούκι, στο Συρράκο, στους Καλαρρύτες, στην Αβαρίτσα Παλαιοκάτουνου, στην Κυψέλη και όπως φαίνεται τώρα και στην Άγναντα.

Και ο Δήμαρχος πρέπει να πάψει στο θέμα αυτό να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Ξεκίνησε μια αξιόλογη προσπάθεια για την τουριστική προβολή του Δήμου μας με κεντρικό άξονα το φυσικό μας πλούτο, τα ποτάμια μας, τους καταρράκτες μας, τα δάση μας, τα μονοπάτια μας. Δυο καρπούζια όμως στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.

Ας θέσει τέρμα επιτέλους στην ομηρία των Τζουμέρκων απέναντι σε όσους ορέγονται το φυσικό πλούτο της περιοχής μας με σκοπό το κέρδος. Άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος λόγος, που εκλέχτηκε δήμαρχος είναι αυτός.

Τελειώνοντας τονίζουμε για πολλοστή φορά. Για μας η φύση δεν είναι ένα προϊόν καθημερινό προς κατανάλωση, αλλά αγαθό με ξεχωριστή και διαχρονική αξία, το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές.

Τόσα χρόνια έχουμε μάθει να ξεχωρίζουμε τα «στημένα». Το δρόμο του αγώνα τον ξέρουμε πολύ καλά και δεν σκοπεύουμε να τα παρατήσουμε ποτέ.Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν, δεν μας ενδιαφέρει και δεν είναι προς το συμφέρον του χωριού μας κανενός είδους «ανάπτυξη» μέσω υδροηλεκτρικών και αιολικών στην περιοχή μας, που θα υποθηκεύει για πάντα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.”

Δημήτρης Στεργιούλης
Πρόεδρος του συλλόγου «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ»

Δείτε Επίσης

Οι οργανώσεις Ηπείρου του ΝΑΡ-νΚΑ που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ασκούν την κριτική τους στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης

Στην εξής ανακοίνωση προέβησαν οι οργανώσεις Ηπείρου του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ)-νεολαίας Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης (νΚΑ) ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of