Από:Γιώργος Γκόντζος–Εισήγηση που αφορά το θέμα της επάρκειας προσωπικού της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων εκπόνησε η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝΕΛ Ιωαννίνων. Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής επισημαίνονται τα εξής:
“Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, είναι η μοναδική σχολή στην Ελλάδα, που εκδίδει πτυχία πιστοποιημένων τυροκόμων και παρότι παράγει εκπαιδευτικό έργο, ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Σχολής σήμερα, είναι η έλλειψη καθηγητών και ανθρώπινου δυναμικού. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν μόνο τέσσερις μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
Η Συντονιστική Επιτροπή ΑΝΕΛ Ιωαννίνων, μετά από συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων, εκπόνησε σχετική εισήγηση, η οποία και κατατέθηκε αρμοδίως από τη Γραμματεία Παιδείας του κινήματος, δια του αν.Γραμματέα Παιδείας κ.Αλέξανδρου Καρβούνη στο Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα στην αν.Υπουργό Παιδείας κ.Σία Αναγνωστοπούλου. Η εισήγηση σε πρώτο χρόνο, έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την Υπουργό, όπως αποτυπώνεται στο από 22/4/2016 Δελτίο Τύπου της Γραμματείας Παιδείας ΑΝΕΛ.
Στην εισήγηση αυτή προτείνεται, ως λύση, για το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, η διάθεση υπεράριθμων εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας στη συγκεκριμένη δομή, που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλο αυτό με ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.
Λαμβάνοντας υπόψιν, ότι η Σχολή αυτή είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα, θα μπορούσε με μια ΚΥΑ των δύο Υπουργείων, να δοθεί η δυνατότητα σε καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, που η ειδικότητά τους έχει πλεονάζοντες (π.χ. Γεωπόνους, Πληροφορικής, Οικονομολόγους, Κοινωνιολόγους,Φυσικής Αγωγής κ.λ.π.) να διατίθενται με αίτησή τους κάθε σχολικό έτος στη Γαλακτοκομική Σχολή, για Διοικητικό και Εκπαιδευτικό έργο, δεδομένου, ότι όλοι έχουν και Παιδαγωγική Επάρκεια, κάτι πολύ απαραίτητο στη συγκεκριμένη Σχολή, εξαιτίας του ιστορικού του σχολικού εκφοβισμού, που υπέστη σπουδαστής της στο παρελθόν, με την ατυχή κατάληξη, που όλοι γνωρίζουμε.
Εξάλλου, μπορεί να γίνει η ίδια ρύθμιση, που ισχύει και για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, που ενώ εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας , διατίθενται και σ΄αυτές τις δομές εκπαιδευτικοί από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που φυσικά ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.
Θα μπορούσε ακόμη να δοθεί σε δεύτερο χρόνο η δυνατότητα εθελούσιας μετάταξης εκπαιδευτικών στη συγκεκριμένη δομή. Ένα θέμα επίσης πολύ σημαντικό, που φυσικά θέλει περισσότερη επεξεργασία.
Αναμένουμε λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει την πρωτοβουλία υλοποίησης της πρότασης, που εισηγηθήκαμε, ώστε με την εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς 2016-17, η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων να ξεκινήσει με επάρκεια προσωπικού.”