Σε ανακοίνωση των “Ενεργών Πολιτών” Ηπείρου αναφέρονται τα εξής: “Ένα ακόμη υπερήφανο «ΟΧΙ» από το δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων εισέπραξε η πετρελαϊκή εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο αίτημά της να λάβει άδεια για έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή.
Πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορηματική άρνηση στο Νομό Άρτας –είχε προηγηθεί τον Ιούνιο ο δήμος Ζαγορίου στα Ιωάννινα-, στοιχείο που δείχνει πλέον ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες όχι μόνο δεν πείθουν για τις προθέσεις τους, αλλά αμφισβητείται ο ρόλος τους συνολικά. Ήδη, όμως, το σχέδιο τίθεται εξ ολοκλήρου υπό αμφισβήτηση, καθώς δύο από τους τέσσερις δήμους δεν συνηγορούν στο αίτημα των ΕΛ.ΠΕ. και άρα το ερευνητικό σκέλος είναι προβληματικό.
Το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή το βράδυ (1 Φεβρουαρίου) απέρριψε το αίτημα του Ομίλου, ο οποίος μάλιστα, επιχείρησε άκομψα να παρέμβει στη διαδικασία με επιστολή που απέστειλε νωρίτερα στη δημοτική αρχή και στο συλλογικό θεσμικό όργανο. Παρά την έμμεση αυτή πίεση οι αιρετοί είπαν «ΟΧΙ» στην «επένδυση» των ερευνών –εξορύξεων υδρογονανθράκων με 12 ψήφους κατά –είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση από τον δήμαρχο Μαρίνο Γαρνέλη- δύο υπέρ και μία «παρών». Δυναμική ήταν η παρουσία του κόσμου από την περιοχή και την έδρα του δήμου, το Βουργαρέλι, απαιτώντας να απορριφθεί το αίτημα των ΕΛ.ΠΕ. όπως και έγινε.
Σημαντική, επίσης, ήταν η παρουσία μελών των «Πρωτοβουλιών» από την Ήπειρο και της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες», στους οποίους δόθηκε χρόνος να επιχειρηματολογήσουν. Το αποτέλεσμα της Παρασκευής, από το δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, καταδεικνύει το ισχυρό μέτωπο που πλέον δημιουργείται στην Ήπειρο κατά των εξορύξεων. Κυβέρνηση και ΕΛ.ΠΕ. –αλλά και οι υπόλοιπες εταιρίες- οφείλουν να λάβουν υπόψη το μήνυμα της κοινωνίας και παράλληλα να αφουγκραστούν την αγωνία και εναντίωση των πολιτών όσοι φορείς μέχρι σήμερα έσπευσαν να «τακτοποιήσουν και εγκαταστήσουν» στην Ήπειρο τους πετρελαϊκούς ομίλους, αγνοώντας τις επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Ηπείρου και οι δήμοι Πωγωνίου, Ζίτσας, Δωδώνης, Σουλίου, Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.
Τεράστιες είναι και οι κυβερνητικές ευθύνες –και σε επίπεδο Βουλής, βέβαια- αφού χωρίς επαρκή γνώση των επιπτώσεων από τις εξορύξεις υπεγράφησαν ερήμην των τοπικών κοινωνιών οι συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες είναι καθαρά μνημονιακού χαρακτήρα: Από τη μια εξυπηρετούν μόνο την κερδοφορία των πετρελαϊκών ομίλων και από την άλλη κάθε άλλη δραστηριότητα (αμπελουργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, εμφιάλωση νερών, αλιεία, εσπεριδοειδή, κηπευτικά) θα απολέσει την αξία και επωνυμία τους. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος και στον τουρισμό, ο οποίος αναπτύσσεται διαρκώς σε όλη την Ήπειρο, στοιχείο που οι δημοτικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες προσμετρούν θετικά, διαπιστώνοντας ανοδική τάση τόσο στους ορεινούς προορισμούς όσο και στις παραλιακές περιοχές κατά τους θερινούς μήνες.
Οι «Ενεργοί Πολίτες» χαιρετίζουν την απόφαση του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και του δημάρχου κ. Μαρίνου Γαρνέλη και δηλώνουν ότι είναι ανυποχώρητοι σε κάθε προσπάθεια εγκατάστασης –ακόμη και σε ερευνητικό επίπεδο- των πετρελαϊκών εταιριών στην Ήπειρο του φυσικού κάλλους, της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς, των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, των πόσιμων νερών, των μοναδικών παραλιών, αλλά και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που δεν πρόκειται να γλιτώσει από τις επιπτώσεις των εξορύξεων.”