Δευτέρα , 5 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Επίσκεψη της υποψήφιας Δημάρχου Ιωαννιτών Τατιάνας Καλογιάννη στην Αγία Μαρίνα και στην Κρύα

Επίσκεψη της υποψήφιας Δημάρχου Ιωαννιτών Τατιάνας Καλογιάννη στην Αγία Μαρίνα και στην Κρύα

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Ιωάννινα_2023″ αναφέρονται τα εξής:

 

Την Αγία Μαρίνα και την Κρύα επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 02.04.2019, η υποψήφια Δήμαρχος Ιωαννιτών Τατιάνα Καλογιάννη, συνοδευόμενη από υποψήφιους τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους της Παράταξης Ιωάννινα_2023.

Στις συζητήσεις που έγιναν και στον εκτεταμμένο διάλογο που αναπτύχθηκε με τους κατοίκους, τέθηκαν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κυρίως οι κάτοικοι αναφέρθηκαν:

  1. Στην αποπεράτωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων για την καλύτερη προστασία των πηγών της Κρύας και στην άμεση έναρξη της εργολαβίας.
  2. Στη μη σωστή λειτουργία των δικτύων ύδρευσης (διαρροές), στην αποπεράτωση αποχετευτικού δικτύου και στα υψηλά κοστολόγια συνδέσεων για ύδρευση και αποχέτευση.
  3. Στην κατασκευή πλατείας στην Αγία Μαρίνα.
  4. Στην αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου Κρύας.
  5. Την κατασκευή νέου κόμβου – εξόδου από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και σύνδεση με τον οδικό άξονα Αμφιθέα – Λυκόστομο.
  6. Την τροποποίηση του Π.Δ. Ζαγορίου και τον αποχαρακτηρισμό ως παραδοσιακού του οικισμού Περάματος.

 

Η Τατιάνα Καλογιάννη κατέθεσε για όλα τα ζητήματα τις απόψεις της παράταξης της, όμως έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίλυση του πολεοδομικού ζητήματος.

Έθεσε υπ’ όψιν των κατοίκων τα παρακάτω:

  1. Η άρση των περιορισμών σχετίζεται άμεσα με την προστασία των πηγών Κρύας από την ρύπανση λόγω των παραγόμενων λυμάτων κάθε προέλευσης.
  2. Το ΠΔ Ζαγορίου περιλαμβάνει περίπου 60 οικισμούς και μεταξύ αυτών οικισμούς της Δ.Κ Περάματος (Κρύα, Αγία Μαρίνα, Αμφιθέα, Πέραμα, Περίβλεπτος, Μάζια, κλπ). Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να χτίζουν με τους μορφολογικούς περιορισμούς που καθορίζει το Διάταγμα. Με το πρόσφατο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Ηπείρου προβλέφθηκε: «Ειδικότερα, διερευνάται η αναθεώρηση του προεδρικού διατάγματος Ζαγορίου ( ΠΔ/26-9-79  ΦΕΚ-615/Δ/79 όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ/15-6-95 ΦΕΚ-423/Δ/95), τόσο σε σχέση με την κατάταξη των οικισμών όσο και σε σχέση με το συνολικό πνεύμα ορισμού της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής».
  3. Όμως επί της αναγκαίας αναθεώρησης του προεδρικού διατάγματος Ζαγορίου και ειδικότερα για τον Αποχαρακτηρισμό ως παραδοσιακού του οικισμού Περάματος, η Τατιάνα Καλογιάννη ως Αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, απέστειλε σχετικό έγγραφο από τις 09.03.2015, προς το Υπουργείο Περ/ντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητώντας την προώθηση όλων των αναγκαίων διαδικασιών για τον αποχαρακτηρισμό ως παραδοσιακού του οικισμού Περάματος δεδομένου ότι ο χαρακτηρισμός αυτός είχε γίνει χωρίς να συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Το Υπουργείο απάντησε στις 30.03.2015, με επιστολή που κοινοποιήθηκε και στο Δήμο Ιωαννιτών, προτείνοντας στο Δήμο να κινήσει τη σχετική διαδικασία αποχαρακτηρισμού.

Εν κατακλείδι και επί του θέματος αυτού, που όντως αποτελεί ένα απτό και σημαντικό πολεοδομικό ζήτημα, με μεγάλες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις, η ρύθμισή του οποίου συνιστά απόλυτη αναγκαιότητα, η Τατιάνα Καλογιάννη δεσμεύθηκε ότι με την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου και την υποχρεωτική σύνδεση όλων των κατοικιών του οικισμού με αυτό, θα επιτευχθεί η πλήρης εξασφάλιση τη προστασίας των πηγών Κρύας από τη ρύπανση λόγω των παραγόμενων λυμάτων και με την ικανοποίηση της προϋπόθεσης αυτής, ως Δήμαρχος θα αναλάβει την ταχεία επίλυση του πολεοδομικού αυτού ζητήματος.

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments