Σάββατο , 18 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Επιστημονική ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (Εργαστήριο Ψηφιακής και Έντυπης Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής) του ΤΕΙ Ηπείρου και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η δίκη των Ρεμπετών. Αστικά λαϊκά τραγούδια και πνευματική ιδιοκτησία»

Επιστημονική ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (Εργαστήριο Ψηφιακής και Έντυπης Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής) του ΤΕΙ Ηπείρου και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η δίκη των Ρεμπετών. Αστικά λαϊκά τραγούδια και πνευματική ιδιοκτησία»

dr 1Από:Γιώργος Γκόντζος–Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη  14-4-2016, η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (Εργαστήριο Ψηφιακής και Έντυπης Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής) του ΤΕΙ Ηπείρου και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα:  «Η δίκη των Ρεμπετών. Αστικά λαϊκά τραγούδια και  πνευματική ιδιοκτησία».

Για 8 ώρες, νομικοί, μουσικολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες διαπραγματεύτηκαν τα σχετικά θεωρητικά ζητήματα και «αναπαράστησαν» τη δίκη του 1939, που έφερε στο εδώλιο τον Σπύρο Περιστέρη και τον Μίνωα Μάτσα για το τραγούδι τους «Ο Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης», το οποίο κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιεί παράνομα τη μουσική σύνθεση «Antonio Vargas Heredia, el Gitano», των Juan Mostazo και Francisco Merenciano σε στίχους του Ramόn Perelló.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο Δρακόπουλου, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στην Αθήνα, περίπου 100 φοιτητές συμμετείχαν ως ένορκοι, παρακολουθώντας με προσήλωση τις εισηγήσεις και τις αγορεύσεις. Η ετυμηγορία τους ήταν καθοριστική για την τελική απόφαση, που αθώωσε για άλλη μια φορά τους κατηγορούμενους.

Η Νομική σχολή εξέφρασε την επιθυμία να δοθεί συνέχεια στην πρωτότυπη αυτή διοργάνωση, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΤΛΠΜ, το οποίο ανέλαβε να προετοιμάσει την έκδοση των πρακτικών της ημερίδας.

 

Δείτε Επίσης

Η Βουλή των Ελλήνων χρηματοδοτεί την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων του Έπους του 1940 στο Καλπάκι

«Η Βουλή σήμερα εκπληρώνει ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους 14.000 ανθρώπους που έπεσαν στα πεδία ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of