Κυριακή , 9 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ερώτηση του Β.Τσίρκα(ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με τη χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις.

Ερώτηση του Β.Τσίρκα(ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με τη χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις.

v.tsirkas2 (1)Από:Γιώργος Γκόντζος

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Ν. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη, σχετικά με τη χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταγραφής και αδειοδότησης κάθε χρήσης και έργου αξιοποίησης του νερού στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), προβλέπονται υψηλά τέλη και πρόστιμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 της με αριθμό 101123 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1435/10-7-2015),  οι αγρότες που θα καταθέσουν εκπρόθεσμα και μετά τις 30/9/2015 αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης νερού, υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόστιμο έως 150 Ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 και 1000-2000 Ευρώ από 1/1/2016, σε μια εποχή που η ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο αγροτικός τομέας πλήττεται από σοβαρότατα προβλήματα μετά από πέντε χρόνια συνεχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Λαμβάνοντας,  λοιπόν, υπόψη τα ανωτέρω, ο  κ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ερωτάται σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 Θέμα: Χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταγραφής και αδειοδότησης κάθε χρήσης και έργου αξιοποίησης του νερού στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), που θα επιτρέψει την εκτίμηση του αριθμού και της έκτασης των απολήψεων ύδατος, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη και αποδοτικότερη χρήση του νερού, καθώς και η προστασία των υδατικών πόρων, προβλέπονται υψηλά τέλη και πρόστιμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 της με αριθμό 101123 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1435/10-7-2015), προβλέπεται ότι οι αγρότες που θα καταθέσουν εκπρόθεσμα και μετά τις 30/9/2015 αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης νερού, υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόστιμο έως 150 Ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 και 1000-2000 Ευρώ από 1/1/2016.

Σε μια εποχή που η ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα για την έξοδο από την κρίση και με δεδομένο ότι ο αγροτικός τομέας πλήττεται από σοβαρότατα προβλήματα μετά από πέντε χρόνια συνεχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τα ως άνω τέλη και πρόστιμα θα επιβαρύνουν  ακόμη περισσότερο τον οικονομικό προγραμματισμό του κλάδου της αγροτικής παραγωγής.

Επειδή τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες και η ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας είναι επιτακτική για την ολοκληρωμένη και εξορθολογισμένη διαχείριση του νερού.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τσίρκας Βασίλης

Αραχωβίτης Σταύρος

Αντωνίου Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττας Δημήτρης

Γάκης Δημήτρης

Γκαρά Αναστασία

Δημητριάδης Δημήτρης

Καρά Γιουσούφ Αιχάν

Καραναστάσης Απόστολος

Κάτσης Μάριος

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μουμουλίδης Θέμης

Μουσταφά Μουσταφά

Μπάρκας Κώστας

Ουρσουζίδης Γιώργος

Παπαδόπουλος Νίκος

Ρίζος Δημήτρης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκουρολιάκος Πάνος

Στέφος Γιάννης

Τζαμακλής Χαρίλαος

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments