Δευτέρα , 28 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Ψυχιατρική Περίθαλψη: Καταπολεμώντας την Απομόνωση και τον Κατακερματισμό στην Ψύχωση, στην Επιλόχεια Κατάθλιψη και στις Δομές Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Η Ημερίδα θα λάβει χώρα την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, 17.00-21.30, στον πολυχώρο Δημήτρης Χατζής (παλαιά Σφαγεία).

Η Ψυχική νόσος συνιστά μια σύνθετη οντότητα που συχνά οδηγεί σε απομόνωση και εσωτερικό κατακερματισμό και που απαιτεί σύνθετη και πολυπαραγοντική αντιμετώπιση και φροντίδα. Στόχος της θεραπευτικής της προσέγγιση είναι η άρση της απομόνωσης, η ανα-σύνθεση του κατακερματισμένου ψυχισμού και εν τέλει η αποκατάσταση του ασθενούς και η επανένταξή του στην κοινότητα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου οι διάφορες θεραπευτικές ομάδες και υπηρεσίες που εμπλέκονται δεν πρέπει να είναι οι ίδιες απομονωμένες, αλλά αντίθετα, στον κατακερματισμό της ψυχωτικής διεργασίας να αντιπαραθέτουν ένα συνεργατικό, συνεκτικό, λειτουργικό και οριοθετημένο θεραπευτικό πλαίσιο.

Στην ημερίδα μας, σχεδιάσαμε να παρουσιάσουμε δυο παραδείγματα συνεργατικής φροντίδας μεταξύ των υπηρεσιών παροχής υγείας και ψυχικής υγείας, όπως αναδείχθηκαν από την καθημερινή κλινική μας πράξη, δείχνοντας ότι στους απρόσωπους καιρούς που διανύουμε είναι εφικτή μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που επιχειρεί να προσεγγίσει συνολικά τον ασθενή και τις ανάγκες του ως πρόσωπο και με μακρόπνοο σχεδιασμό.

Η ημερίδα απευθύνεται πρωτίστως στο ευρύτερο κοινό, στην κοινότητα, αλλά φυσικά και σε όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και στους εμπλεκόμενους φορείς και σκοπό έχει την ενημέρωση της κοινότητας για τους εφικτούς τρόπους θεραπευτικής προσέγγισης της ψυχικής νόσου μέσω της συνεργατικής φροντίδας.

Η ημερίδα στόχο έχει την ενημέρωση, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη συζήτηση και επικοινωνία μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, τους εμπλεκόμενους φορείς και το κοινό και, κυρίως, την αναζήτηση κοινών τόπων συνομιλίας ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η δημιουργία ενός συνεκτικού ιστού παροχής ψυχιατρικής περίθαλψης στο πνεύμα της κοινοτικής ψυχιατρικής, ενός ιστού που θα αντιπαρατίθεται στην απομόνωση και τον κατακερματισμό της ψυχικής νόσου.

 

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments