Παρασκευή , 17 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ημερίδα «Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης. Η περίπτωση της βλαχικής γλώσσας» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ημερίδα «Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης. Η περίπτωση της βλαχικής γλώσσας» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού των Βλάχων  διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης. Η περίπτωση της βλαχικής γλώσσας». Η ημερίδα θα διεξαχθεί  στο Συνεδριακό Κέντρο: «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 (9.30-19.00)

            Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη ποικίλων παραμέτρων αναφορικά με την γραπτή απόδοση της βλάχικης γλώσσας. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης θα παρουσιαστούν επιστημονικές ανακοινώσεις που καλύπτουν δύο βασικούς άξονες που αντιστοιχούν στις δύο συνεδρίες της ημερίδας.

            Στην  πρώτη συνεδρία (9.30-12.00) θα παρουσιαστούν εισηγήσεις  που εστιάζουν  στο σύγχρονο επιστημονικό κεκτημένο αναφορικά με την τυποποίηση της γραπτής μορφής  προφορικών/μειονοτικών/περιφερειακών γλωσσών στον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χώρο, και στην παρουσίαση της πολυπλοκότητας (γλωσσικής, πολιτικής, ιδεολογικής κτλ) που χαρακτηρίζει κάθε προσπάθεια τυποποίησης μιας γλώσσας προφορικής παράδοσης.

            Στη δεύτερη συνεδρία (15.00-19.00) θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που αφορούν στις ποίκιλες  παραμέτρους  του συνολικού ζητήματος της γραπτής απόδοσης της βλάχικης γλώσσας και θα  παρουσιαστούν οι παλαιότερες και νεότερες προσπάθειες γραπτής απόδοσης της βλάχικης γλώσσας, με στόχο  τη διατύπωση προτάσεων για ένα κατάλληλο σύστημα γραφής που θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες της.

            Η ημερίδα δεν απευθύνεται μόνο τους ειδικούς της Γλωσσολογίας, Ανθρωπολογίας, Λαογραφίας, Ιστορίας και Φιλολογίας, αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη βλάχικη και τις γλώσσες προφορικής παράδοσης.

 

Για το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ

https://www.hist-arch.uoi.gr/images/pdf/imerida_i_periptosi_tis_vlachikis_glossas_1_11_2019.pdf

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments