Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ) στην Ολομέλεια για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Η Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ) στην Ολομέλεια για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση

tzoufi_vouli-43661463676930Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο στοχεύει στην ακαδημαϊκή αναβάθμιση και ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου των ΑΕΙ, την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας καιτην εμπέδωση της δημοκρατίας, τη διοικητική ευελιξία καιτην αξιοποίηση των πόρων των ιδρυμάτων.

Η Μερόπη Τζούφη, εισηγήτρια εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων, τόνισε πως το σχέδιο νόμου διασφαλίζει την εκπλήρωση της αποστολής των ΑΕΙ, ενισχύει την έρευνα και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Επίσης ανέφερε πως ενσωματώνει αιτήματα μεγάλου μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας, αυτών δηλαδή που εμπλέκονται άμεσα και κρατούν ζωντανά τα ιδρύματα και την έρευνα.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε την ανάγκη για συντεταγμένη θεσμική αλλαγή στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει από τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις και ιδιαίτερα από το «Νόμο Διαμαντοπούλου». Ο Ν.4009/11 αν και ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, αντιμετώπισε τη μέγιστη κοινωνική εναντίωση, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην ολότητά του και τελικά απαξιώθηκε, καθώς είχε ως στόχο το Πανεπιστήμιο του management, αντιμετωπίζοντας τη γνώση ως εμπόρευμα, τα ιδρύματα ως επιχειρήσεις και τους φοιτητές ως πελάτες.

Η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στη συνέχεια σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως στις ρυθμίσεις για την εξασφάλιση της ακαδημαϊκότητας και της πρόσβασης στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, την επαναφορά της φοιτητικής συμμετοχής, την ίδρυση Κέντρων Επιμόρφωσης & Διά Βίου Μάθησης, τη συγκότηση των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τη θεσμοθέτηση των ενιαίων και αδιάσπαστων τίτλων σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου που παρέχονται από τα 5ετή προγράμματα σπουδών και την ενίσχυση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης με την δημιουργία στα ΑΕΙ διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Κλείνοντας η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των κυβερνητικών δράσεων γιατη λειτουργία ενός δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου, προσανατολισμένου στις ανάγκες των νέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Τα Πανεπιστήμια ως ακαδημαϊκά ιδρύματα οφείλουν να λειτουργούν με κριτήρια που αφορούν το δικαίωμα στη γνώση, να προάγουν τη γνώση και να αξιολογούνται ακαδημαϊκά, να λογοδοτούν κοινωνικά, να συνδέονται με ανθρώπινες αξίες όπως αυτές της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ισότητας και να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments