Παρασκευή , 2 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Η ομιλία του Στέργιου Γιαννάκη (ΝΔ) στη βουλή των Ελλήνων για τον προΰπολογισμό του έτους 2017

Η ομιλία του Στέργιου Γιαννάκη (ΝΔ) στη βουλή των Ελλήνων για τον προΰπολογισμό του έτους 2017

giannakis-1024x683Από:Γιώργος Γκόντζος– Η ομιλία του Στέργιου Γιαννάκη ,βουλευτή της ΝΔ στο νομό Πρέβεζας  στη βουλή των Ελλήνων για τον προΰπολογισμό του έτους 2017.(Ηλεκτρονική διεύθυνση video: httpssss://youtu.be/h8UzR7Aw248)

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Συζητούμε τον 2ο  Προϋπολογισμό του Κράτους της «δεύτερης φοράς Αριστερά», σ’ ένα κλίμα δυσφορίας και θυμού, με μια κοινωνία εξουθενωμένη και  με όλες τις κοινωνικές τάξεις στα «κάγκελα».

Υπάρχει δυσφορία και θυμός στον κόσμο και το εισπράττετε, γιατί καλλιεργήσατε μεγάλες προσδοκίες και είναι αξίωμα ότι «οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις γεννιούνται από τις μεγαλύτερες προσδοκίες».

Συζητούμε τον Προϋπολογισμό του 2017, κάτω από το βάρος του Απολογισμού του 2016, που όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη.

Όλοι οι δείκτες του ΄16 είναι αρνητικοί: από την ανάπτυξη και τις εξαγωγές, τα ληξιπρόθεσμακαι τη λιανική πώληση, ως τα έσοδα και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί με ενέσεις αισιοδοξίας να πείσει το εκλογικό της ακροατήριο – κατά βάσιν – ότι τα υφεσιακά μέτρα και τα χειρότερα, είναι πίσω μας  και ότι έρχεται επιτέλους η κανονικότητα και η ανάπτυξη.

Ακριβώς τα ίδια που έλεγαν και πέρυσι.

Κατέθεσε έναν υπεραισιόδοξο Προϋπολογισμό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι στόχοι του δεν πρόκειται να επιτευχθούν.

Είναι ένας  έντονα υφεσιακός και φοροκεντρικός Προϋπολογισμός.

Όλα συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι το 2017 θα είναι το ίδιο και χειρότερο από το 2016.

Είναι δυνατόν, αγαπητοί συνάδελφοι, να υπάρξει αλλαγή κλίματος και ανάπτυξη, με μια κοινωνία διαλυμένη;

Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάσχεση στον κατήφορο με capitalcontrols, ουσιαστικά δηλαδή με κλειστές Τράπεζες;

Όταν, 1,5 εκατομμύριο τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων βρίσκονται σε καθεστώς κατάσχεσης;

Όταν, από τα 6 εκατομμύρια των φορολογουμένων, τα 4,2 εκατομμύρια έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές;

Όταν, τα κόκκινα δάνεια έφτασαν στα 108 δις και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Κράτος τα 120 δις;

Όταν, μόνο τον Οκτώβριο που μας πέρασε- που ήταν ο χειρότερος των 15 τουλάχιστον τελευταίων  χρόνων – οι θέσεις εργασίας  που χάθηκαν ήταν περισσότερες από 83 χιλιάδες, απ’ αυτές που δημιουργήθηκαν;

Η δίχρονη θητεία των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ, απεδείχθη τοξικότατη για την ελληνική οικονομία, γι’ αυτό και τόσο γρήγορα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Από τον Ιανουάριο του 2015  βιώνουμε μια δεύτερη κρίση και αυτό είναι εμφανέστατο.

Η ανάπτυξη του ‘14μετατράπηκε σε ύφεση, όση αξιοπιστία μεθοδικά είχε κτιστεί εξαερώθηκε, και η τότε αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εκτροχιάστηκε.

Οδηγηθήκαμε σ’ ένα αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο, σε νέα μέτρα, σε περισσότερη φτώχεια.

Συνάδελφοι,

Ο Προϋπολογισμός αυτός δεν βγαίνει με τίποτα.

Και δεν βγαίνει γιατί έχει επιπλέον φόρους για το 2017, 2,6 δις, δηλαδή έναν νέο ΕΝΦΙΑ, που θα πρέπει να τους πληρώσει μια κοινωνία που δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους τους περσινούς και τους προπέρσινους.

Δεν βγαίνει γιατί, την ώρα που η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, όλοι οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν ότι αν όλα πάνε καλά, αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο διάσωσης εφαρμοστεί κατά γράμμα – πράγμα απίθανο με την ιδεοληψία αυτής της Κυβέρνησης – τότε και μόνον τότε, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1- 2%.

Δεν βγαίνει γιατί, προσβλέπει σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης  κατά 1,8%,  δηλαδή πιστεύει ότι οι Έλληνες τη νέα χρονιά θα ξοδέψουν περισσότερα, όταν αυξάνεται η φορολόγηση, μειώνεται το εισόδημα, κόβονται μισθοί και συντάξεις, διευρύνεται η φτώχεια  και είναι γνωστό ότι μόνο το 2015, η αγοραστική δύναμη μειώθηκε σε σχέση με το 2014, κατά 2 δις ευρώ!

Απορώ από πού αντλείται η, αποτυπωμένη στον Προϋπολογισμό, αισιόδοξη πρόβλεψη!

Δεν βγαίνει αυτός ο Προϋπολογισμός  γιατί, νομίζει η Κυβέρνηση  ότι θα εξασφαλίσει αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1%, όταν γνωρίζετε όλοι ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ – οι άμεσες ξένες επενδύσεις  από 1,26 δις που ήταν το 2014 , το 2015 έγιναν αρνητικές 261 εκατομμύρια ευρώ και αρνητικές παρέμειναν και το πρώτο τρίμηνο του 2016,25 εκατομμύρια.

Η αγορά βρίσκεται σε στασιμοχρεωκοπία, οι παραγωγικές δυνάμεις σε χειμέρια νάρκη και οι επενδυτές τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από οποιαδήποτε επένδυση στην Ελλάδα.

Δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία της Κυβέρνησης, έχοντας υπόψιν τι έχει συμβεί με τις Σκουριές, με τηνΑφάντου στη Ρόδο, την τύχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που επί Σαμαρά δεν σας άρεσαν τα τότε 300 εκατομμύρια και τον πουλήσατε τελικά εσείς για…45 εκατομμύρια, ιστορία που τώρα επαναλαμβάνεται με τη ΔΕΣΦΑ, τους Αζέρους και τους Ιταλούς, που από τα 400 εκατομμύρια που θα εισπράττατε, τώρα το 66% της ΔΕΣΦΑ θα αποτιμηθεί γύρω στα 280 εκατομμύρια.

Και αυτή είναι η κατάσταση, όταν όλοι εκτιμούν ότι για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε απαιτούνται επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων τα επόμενα 5 χρόνια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν βγαίνει ο Προϋπολογισμός  γιατί, υπόσχεται αποκλιμάκωση της ανεργίας, όταν υιοθετεί τον υπο-κατώτατο μισθό, και οι νέοι μας ψάχνουν οποιαδήποτε διέξοδο μόνο στο εξωτερικό.

Και επειδή μιλάτε συνεχώς για το κοινωνικό πρόσημο του Προϋπολογισμού και την κοινωνική σας ευαισθησία, σας ρωτώ:

Πέρα από τους άμεσους φόρους, αυξάνετε  και όλους τους έμμεσους φόρους, εσείς που παλιότερα λέγατε  ότι είναι οι πλέον άδικοι φόροι!

Πείτε μου λοιπόν,

Οι πλούσιοι θα πληρώσουν τα 437 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ;

Οι πλούσιοι θα πληρώσουν τα παραπάνω 422 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση στα ενεργειακά προϊόντα, όπως το πετρέλαιο και η βενζίνη;

Οι πλούσιοι θα πληρώσουν τα παραπάνω 89 εκατομμύρια από την αύξηση των τελών στην συνδρομητική τηλεόραση και την κινητή τηλεφωνία;

Οι βιομήχανοι θα πληρώσουν 62 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, λόγω της αύξησης των φόρων στη μπύρα;

Οι βιομήχανοι θα πληρώσουν τα άλλα 62 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, λόγω της αύξησης στον φόρο του καφέ;

Οι εφοπλιστές θα πληρώσουν τα 142 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω λόγω της αύξησης του φόρου στα τσιγάρα;

Η δήθεν κοινωνική σας ευαισθησία έχει εξαϋλωθεί από καιρό, μαζί με το δήθεν «ηθικό σας πλεονέκτημα». Αυτή είναι η ωμή αλήθεια!

Έχετε ομολογήσει  σε όλους τους τόνους ότι είχατε αυταπάτες στο παρελθόν. Φαίνεται ότι συνεχίζετε να τις έχετε. Ξεχνάτε όμως ότι η πραγματικότητα είναι μια «επίμονη αυταπάτη» και θα τη βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας.

Εν τω μεταξύ, αφήσατε τη χώρα να πορεύεται χωρίς πυξίδα, σας λείπει η εθνική μακροχρόνια στρατηγική, καταφέρατε να αντιμετωπίζεστε με ανυποληψία στην Ευρώπη και δεν προωθείτε τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, στέλνοντας τον αβάσταχτο λογαριασμό στους πολίτες.

Απλώς σέρνεστε, χωρίς όραμα, χωρίς στόχους, χωρίς εργαλεία πολιτικής, γι αυτό και χωρίς αύριο!

Επιδίδεστε σε λεονταρισμούς, επικοινωνιακά τερτίπια, δημιουργείτε ατμόσφαιρα δραματικής αγωνίας, βρυχάστε και παρουσιάζεστε ως πείσμονες και άτεγκτοι, μέσα από τα προσκείμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εδώ για εσωτερική κατανάλωση.

Και μετά πηγαίνετε πειθήνια  και τα υπογράφετε όλα, κουβαλώντας μαζί σας πρόσθετα και πιο σκληρά μέτρα κάθε φορά, όπως συνέβη με την πρώτη αξιολόγηση που η καθυστέρησή της, δεν μας έφερε μόνο πρόσθετα φορολογικά μέτρα, αλλά και τον περίφημο «κόφτη» και κυρίως το ντροπιαστικό Υπερταμείο, στο οποίο τσουβαλιάσατε όλη τη Δημόσια περιουσία για έναν αιώνα!

Τελειώνω αγαπητοί συνάδελφοι, με μια ρήση του Σάρτρ:

«Αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μάτια μας για να βλέπουμε, τότε θα τα χρειαστούμε για να κλάψουμε».

Και αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Είναι σαφές ότι έναν τέτοιο Προϋπολογισμό, εμείς δεν μπορούμε να τον ψηφήσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments