Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη για τον Κρυστάλλη, την Κυριακή, 12 Μαϊου 2019, ώρα 13-14μμ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων συνδιοργανώνει, μαζί με τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ , την Ηπειρωτική Στέγη Θεσσαλονίκης και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, την παρουσίαση του καινούριου μυθιστορήματος του Συρρακιώτη Ευαγγέλλου Αυδίκου, με τίτλο Οδός Οφθαλμιατρείου,. Το μυθιστόρημα μόλις εκδόθηκε και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, 12 Μαϊου 2019, στις 13-14μμ, στο περίπτερο 15, αίθουσα «Εξώστης».Θα μιλήσουν η Λίλα Τσούβα(Δημιουργική Γραφή ΕΑΠ), ο Δήμος Χλωπτσιούδης(ποιητής/κριτικός λογοτεχνίας) και θα συντονίσει η ποιήτρια Εύα Σπαθάρα.
Ο Κρυστάλλης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα για όλους τους Βλάχους. Για όλους τους ανθρώπους που βίωσαν την σκληρή ζωή, την απαξίωση του πολιτισμού τους στα αστικά κέντα. Ύμνησε τα βουνά αλλά και τον καημό των ξεριζωμένων. Ένιωσε τον πόνο και τα πάθη τους στα χειμαδιά με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τραγούδησε με τον «Σταυραετό» του τόσο τη σχέση ζωή του βουνίσιου με τον ορεινό χώρο αλλά και τον σκληρό αγώνα να ξεπεράσει τα εμπόδια. Η οικογένειά του αναλώθηκε για το καλό της σκλαβωμένης Ηπείρου. Κι αντί γι’αυτό η λησμονιά. Η αδιαφορία. Κι όμως έδωσε έναν αγώνα να πετύχει. Για όλους εμάς η συμμετοχή μας στην παρουσίαση του καινούριου μυθιστορήματος του Ευαγγέλου Αυδίκου είναι η επιστροφή της οφειλής προς τον Κρυστάλλη, που κράτησε όρθιο το φρόνημα των ορεινών, των επαρχιωτών. Τα τραγούδια του θέρμαιναν το προσκεφάλι και τα όνειρα των όλων όσων βίωσαν την αδικία και την καταφρόνια.
Οδός Οφθαλμιατρείου είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος. Είναι ο δρόμος που άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου.Το υπόγειο του τυπογραφείου του Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις φιλοδοξίες του να ανεβεί τη σκάλα του ελληνικού ποιητικού Παρνασσού. Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Μια μάχη άνιση. Πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, χωρίς πόρους και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών.Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας που του έκαιγε τα σωθικά
Ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Να γνωρίσει τους νέους δημιουργούς. Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κριστ/Χρήστο, τον νεαρό πατριώτη του που αναζητεί τον εαυτό του. Εγκαταλείπει την Αμερική αναζητώντας τα δικά του όνειρα. Ο Χρήστος δανείζει το στόμα του και τη σκέψη του στον ποιητή. Γίνεται ο καθρέφτης του αλλά και μέσο να σκάψει μέσα του ξετυλίγοντας και ξεδιαλύνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Η ιστορία γίνεται οδός ωρίμανσης για τον Χρήστο. Για τον Κρυστάλλη είναι η δεύτερη ευκαιρία του. Να πει όσα δεν μπόρεσε όσο ζούσε. Είναι ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του δημιουργού. Μια ιστορία που έχει στραμμένο το βλέμμα της στο παρόν.