Παρασκευή , 31 Μαρτίου 2023
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Η σκοτεινή επταετία φωτίζεται μέσα από μία έκθεση από το Ίδρυμα της Βουλής, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Η σκοτεινή επταετία φωτίζεται μέσα από μία έκθεση από το Ίδρυμα της Βουλής, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

DSC_0060

Στο στούντιο του Δ/Ρ και στην εκπομπή ‘’Στα σημεία των καιρών ‘’ της Βίκυς Μιχέλη φιλοξενήθηκαν η Άννα Ενεπεκίδου υπεύθυνη του τμήματος εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής και ο Γιώργος Σταθακόπουλος  Ιστορικός, αμφότεροι από τους στυλοβάτες της έκθεσης «Σκοτεινή επταετία, 1967 – 1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών», η οποία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, παρουσιάστηκε το 2014, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τώρα ταξιδεύει στα Ιωάννινα.Σε διοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής και του Δήμου Ιωαννιτών, η έκθεση εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, θα μιλήσει ο ιστορικός κ. Χρήστος Χρηστίδης, με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών μέσα από τις πηγές: μία αποτίμηση».

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου και περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναδεικνύονται πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, τονίζονται η οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και η διεθνής στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.

Ο επισκέπτης, ενήλικας ή μαθητής, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της περιήγησής του στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική του έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό, που είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας. Τα τεκμήρια της έκθεσης (φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό) προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Πληροφορίες :Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων: Κοραή 1 – Ιωάννινα, τηλ.: 2651 075131. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη: 8:00 – 15:00, Παρασκευή: 8:00 – 21:00, Κυριακή: 10:00 – 13:00, 18:00 – 21:00.

Ακούστε τη συνέντευξη

Δείτε Επίσης

“Γιάννενα, πολίτες για την Ανατροπή”: Ανοιχτή συζήτηση για τις εξελίξεις στον Δήμο Ιωαννιτών

Ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στον Δήμο Ιωαννιτών διοργανώνει η παράταξη “Γιάννενα, πολίτες για ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments