Κυριακή , 30 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Θωμάς Μπέγκας -Παντελής Κολόκας: “Πρέπει να σταματήσει η ροή προσφύγων στον Κατσικά – Επείγει η αντιμετώπιση των συνθηκών υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας

Θωμάς Μπέγκας -Παντελής Κολόκας: “Πρέπει να σταματήσει η ροή προσφύγων στον Κατσικά – Επείγει η αντιμετώπιση των συνθηκών υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας

Μπέγκας-Κολόκας-συνέντευξη προσφυγικόΕπείγουσα προτεραιότητα για το Δήμο Ιωαννιτών είναι η αντιμετώπιση των συνθηκών υγιεινής, αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά και πρέπει να σταματήσει η ροή προσφύγων στον καταυλισμό,  πριν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα.

Αυτή τη θέση διατύπωσε ξεκάθαρα στη σημερινή συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, μια θέση που δημοσιοποίησε με δηλώσεις του που ακολούθησαν, ενώ θα αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα, καθώς παρά την ξεκάθαρη θέση που έχει διατυπώσει ο Δήμος, οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται.

Αυτό σε καμία περίπτωση «δεν σημαίνει αλλαγή προθέσεων του δήμου να βοηθήσει στην υπόθεση του προσφυγικού», όπως ξεκαθάρισε σαφώς ο κ. Μπέγκας, αλλά – όπως είπε- «διαμαρτυρόμαστε γιατί  θεωρούμε πως πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα υγιεινής, διαβίωσης και ασφάλειας. Πρέπει να σταματήσει η ροή των προσφύγων και να ολοκληρώσουμε πλήρως ότι διαδικασίες έχουν σχέση με αυτά τα θέματα. Αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα πριν ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις».

 

Αφίξεις προσφύγων χωρίς να έχουν λυθεί σοβαρά προβλήματα

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού  Οργάνου από την πλευρά του Δήμου συμμετείχαν ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παντελής Κολόκας και ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππος Τσουμάνης, όπου κατέθεσαν από την πλευρά του Δήμου συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα θέματα υγιεινής του καταυλισμού.

Ο Δήμαρχος Ιωααννίνων παραβρέθηκε προσωπικά στη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού, για να τονίσει ότι «δεν πρέπει να γίνει ούτε μία νέα άφιξη στον καταυλισμό του Κατσικά πριν διασφαλιστούν πλήρως οι συνθήκες υγιεινής του χώρου και οι συνθήκες της δημόσιας υγείας».

Όπως είπε, «χθες βράδυ εκτάκτως έφθασαν περίπου 200 πρόσφυγες στον Κατσικά και από πληροφορίες που μας έχουν έρθει, μαθαίνουμε ότι σήμερα αναμένονται κι άλλα 500 άτομα. Τονίζω με σημασία τη λέξη πληροφορίες, γιατί ούτε καν στους συμμετέχοντες στο Τοπικό Συντονιστικό δεν φτάνει έγκαιρα η πληροφορία για το πότε και πόσοι έρχονται», είπε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος .

Παρεμπιπτόντως και με αφορμή την άρνηση των 200 προσφύγων που αφίχθησαν χθες το βράδυ να κατεβούν από τα λεωφορεία, σημείωσε πως «έ χει σημασία ακόμη και ο χρόνος άφιξης των προσφύγων στον καταυλισμό. Καταφθάνουν πάντα αργά το βράδυ και αντιλαμβάνεστε ότι είναι λάθος χρόνος. Ο άνθρωπος όταν φτάνει σε ένα ξένο χώρο και δεν ξέρει που βρίσκεται και τι περιμένει, καταλαβαίνεται ότι «αγριεύεται». Θα πρέπει να προγραμματίζεται η μεταφορά έτσι ώστε να φθάνουν την ημέρα».Ο κ. Μπέγκας συνέχισε λέγοντας: «Νομίζω ότι έχουν συνειδητοποιήσει όλοι πλέον πως ο καταυλισμός στον Κατσικά είναι ένας χώρος που προσφέρει δύσκολα φιλοξενία, αλλά εν πάση περιπτώσει πριν αφιχθούν και άλλοι πρόσφυγες, θα πρέπει να διασφαλίσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας  στους φιλοξενούμενους. Αν δεν πετύχουμε συνθήκες υγιεινής και αξιοπρέπειας έγκαιρα, θα υπάρχει ένταση που δεν είναι για καλό κανενός. Αν δράσουμε τώρα είναι πρόληψη, αν το αφήσουμε για μεταγενέστερο χρόνο θα είναι αργά».

Ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, ανέφερε πως «έχουμε πληροφορίες που τις μεταφέραμε και στο συντονιστικό, ότι κάποιοι πληροφορούν τους πρόσφυγες στον Πειραιά ότι οι συνθήκες στον Κατσικά είναι ιδανικές προκειμένου να μεταφερθούν εδώ. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί».

Το παράδειγμα της καλής πρακτικής και η ανάγκη να υπάρξουν κανόνες

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε πως ο Δήμος και όλοι οι τοπικοί φορείς, ολόκληρη  η κοινωνία, «δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις και σταθήκαμε δίπλα στην προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Ξέρετε πολύ καλά ότι ως Δήμος είμαστε δίπλα στον καταυλισμό από την πρώτη στιγμή. Και με την προσωπική μου παρουσία, την παρουσία των αντιδημάρχων και δίνοντας κάθε βοήθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Αυτό δεν μπορεί να βασίζεται όμως μόνο στη διάθεση των τοπικών φορέων και των εθελοντών. Αυτή η ιστορία πρέπει να αποκτήσει κανόνες, προτεραιότητες, διαδικασίες. Και όλα αυτά να είναι σαφή. Πράγμα που μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει».

Ο κ. Μπέγκας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της αξιοπρέπειας που πρέπει να διασφαλιστεί για τους πρόσφυγες στον καταυλισμό του Κατσικά κι ανέφερε ως παράδειγμα καλής πρακτικής που πρέπει να υιοθετηθεί γενικότερα, των τρόπο που αντιμετώπισε ο Δήμος Ιωαννιτών και οι εθελοντές, το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.

Όπως είπε ο κ. Μπέγκας, οι άνθρωποι μιας  συγκεκριμένης δομής του Δήμου, του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, μαζί με δεκάδες εθελοντές  στο πλευρό τους, χωρίς να υπάρχει καμία ανάλογη εμπειρία, έστησαν μέσα σε μια μέρα ένα Κέντρο Οργάνωσης της Βοήθειας κι έφεραν σε πέρας μια σπουδαία δουλειά. Όχι μόνο παραλαβής και ταξινόμησης της βοήθειας αλλά και καταγραφής της ανάγκης του κάθε πρόσφυγα ώστε να παραδίδεται στη σκηνή του καθενός το δέμα του, με συνθήκες αξιοπρέπειας και χωρίς να περιμένει στην ουρά με απλωμένο χέρι.

«Ευχαριστώ την Αντιπρόεδρο του Οίκου Ευγηρίας, Ντίνα Μπακόλα, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικού του Οίκου και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν», είπε ο Δήμαρχος.

Διαμαρτυρία για την υπόθεση της σίτισης του καταυλισμού

 Με αφορμή το διαγωνισμό σίτισης των προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας στον Κατσικά που ανέδειξε επιχείρηση από την Κόρινθο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο που χειρίζεται η πολιτεία τα θέματα αυτά.«Η πολιτεία οφείλει να βρει τον τρόπο που θα διευκολύνει τις τοπικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Αν το θελήσει κι αν αναγνωρίζει την προσφορά των ντόπιων ανθρώπων σε όλη αυτή την προσπάθεια του προσφυγικού, είναι βέβαιο ότι μπορεί να βρει διαγωνιστικές διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν την συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα να πάει σε διαγωνισμούς μικρότερους ή κατά είδος», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x