Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Θ.Σίνδρος(πρόεδρος Αρτοποιών Ιωαννίνων)-Χρήση των όρων,«παραδοσιακός άρτος» , «παραδοσιακός φούρνος» και «παραδοσιακός αρτοποιός» ,θα γίνεται αποκλειστικά από τους αρτοποιούς που παράγουν και διαθέτουν άρτο, ο οποίος παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο -Κατοχύρωση με το σήμα του κλάδου, «Ελληνικός Παραδοσιακός φούρνος- Εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται».

Θ.Σίνδρος(πρόεδρος Αρτοποιών Ιωαννίνων)-Χρήση των όρων,«παραδοσιακός άρτος» , «παραδοσιακός φούρνος» και «παραδοσιακός αρτοποιός» ,θα γίνεται αποκλειστικά από τους αρτοποιούς που παράγουν και διαθέτουν άρτο, ο οποίος παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο -Κατοχύρωση με το σήμα του κλάδου, «Ελληνικός Παραδοσιακός φούρνος- Εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται».

cvmiΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Στην τροποποίηση-προσθήκη στην αρτοποιητική νομοθεσία που ψηφίσθηκε στις 29 Νοεμβρίου στο νομοσχέδιο με τίτλο “Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις» αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Σίνδρος πρόεδρος των Αρτοποιών νομού Ιωαννίνων , μιλώντας στην εκπομπή  “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος ) ,στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.. Στον νόμο αυτό ορίζονται οι όροι: «παραδοσιακός άρτος» , «παραδοσιακός φούρνος» και «παραδοσιακός αρτοποιός».

Χρήση των όρων αυτών θα γίνεται αποκλειστικά από τους αρτοποιούς που παράγουν και διαθέτουν άρτο, ο οποίος παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο που περιλαμβάνει τα κάτωθι στάδια: την επιλογή των Α’ Υλών, το ζύμωμα της ζύμης ( η οποία δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία κατάψυξης, ταχείας κατάψυξης ή ανάλογη διαδικασία συντήρησης), την εξέλιξη της ζύμης, την πλήρη μορφοποίηση και τέλος, την έψηση του άρτου.

Η ψηφισθείσα προσθήκη σύμφωνα με την Ομοσπονδία φαίνεται να αποκαθιστά έστω και αργά την αδικία που επήλθε στον αρτοποιητικό κλάδο με το τρίτο μνημόνιο το οποίο έδωσε την δυνατότητα σε καταστήματα που ψήνουν ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη, να ονομάζονται αρτοποιεία- φούρνοι.

Οι αρτοποιοί εφιστούν την προσοχή στο καταναλωτικό κοινό ώστε να μην υπάρχει σύγχυση, ότι ο παραδοσιακός φούρνος στον οποίο ζυμώνεται και ψήνεται το ψωμί έχει το σήμα του κλάδου «Ελληνικός Παραδοσιακός φούρνος- Εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται».

Με τον τελευταίο διαχωρισμό, έχει την δυνατότητα ο καταναλωτής να ξεχωρίσει τα πραγματικά αρτοποιεία από τα σημεία που προβαίνουν στην έψηση κατεψυγμένου ψωμιού (Σούπερ μάρκετ, αλυσίδες) και να αναζητά τα καταστήματα που έχουν το σήμα του κλάδου, το οποίο διασφαλίζει ότι το προϊόν που προμηθεύεται έχει παραχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο από νομίμως λειτουργούντα αρτοποιεία, και έτσι διαφοροποιείται σε σχέση με τον κατεψυγμένο άρτο.

Το σήμα το οποίο είναι επικολλημένο στην πόρτα του αρτοποιείου, έχει την έννοια ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα, ο αρτοποιός εξασφαλίζει τις συνθήκες παραγωγής του ψωμιού, την ζύμωση, την πλάση, το ψήσιμο και την διάθεση στους καταναλωτές στον ίδιο χώρο, εγγυώμενος ότι το ψωμί του είναι προϊόν της ημέρας, δεν έχει καταψυχθεί ούτε αποψυχθεί.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Θεόδωρος Σίνδρος αναφέρθηκε σε σχετική οδηγία της ΕΕ που αφορά την ουσία κουμαρίνη που υπάρχει σε δυο μπαχαρικά ,την κανέλα και το μαχλέπι που τοποθετούνται σε διάφορα αρτοσκευάσματα.Όπως ανέφερε, σε προϊόντα “των δικών μας αρτοποιίων” , με αφορμή και σχετική ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ, δεν βρέθηκαν ποσοστά αυτής της ουσίας , πάνω από τα επιτρεπτά όρια, η οποία  αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνη ,και υπάρχει κυρίως σε προϊόντα μακράς διάρκειας.Ακούστε την συνέντευξη

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments