Από τους Ορίζοντες Ηπείρου, εκλεγμένη παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σε λίγες ώρα διεξάγεται η τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου περιφερειακού συμβουλίου της Ηπείρου προκειμένου να πραγματοποιηθεί απολογισμός έργου από την περιφερειακή αρχή.
Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παραθέτουμε, ο εκλεγείς -για μια ακόμη θητεία- παραλαμβάνει από τον απερχόμενο εαυτό του την Ήπειρο σε πολύ κακή κατάσταση. Άρα δεν μπορούμε να συμμεριστούμε διθυράμβους και πανηγυρικές αναφορές.
Στα όσα είχαμε τονίσει προεκλογικά ως Ορίζοντες Ηπείρου, στο διάστημα των τριών μηνών που μεσολάβησε πρέπει δυστυχώς να προστεθούν αρκετά σημαντικά προβλήματα ακόμη. Χρόνια προβλήματα που δεν λύθηκαν έγκαιρα και επανέρχονται στην επιφάνεια αλλά και νέα που δημιουργούνται από την ανερμάτιστη πολιτική της Περιφερειακής Αρχής.
Από την ημέρα των εκλογών έως σήμερα η ομάδα τεκμηρίωσης των Οριζόντων Ηπείρου έχει καταγράψει σειρά ζητημάτων. Για πολλά από αυτά έχουν εκδοθεί και ανακοινώσεις Τύπου με ένα σαφές στίγμα: Λέμε αλήθειες, καταθέτουμε προτάσεις. Σε πλήρη αντίθεση με την περιφερειακή αρχή που αρκείται σε δικαιολογίες, ρίχνει τα βάρη πάντα στους άλλους και αναζητεί την παραμικρή ευκαιρία για επικοινωνιακά σόου που βρίσκουν ως πρόθυμους συμπαραστάτες τα γνωστά ΜΜΕ που έχουν διαχρονικές επαγγελματικές και άλλες σχέσεις μαζί της.
Καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ήπειρος, μόνο τις τελευταίες 90 ημέρες διαπιστώνουμε τα εξής:
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΑΝΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Ξεκινώντας από τα τελευταία, τα πιο φρέσκα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ως Ορίζοντες Ηπείρου σε ένα ακόμη θέμα. Ανακοινώθηκαν οι πόλεις της Ελλάδας στις οποίες θα φτάσει το Φυσικό Αέριο. Καμία πόλη της Ηπείρου δεν βρίσκεται μέσα σε αυτές. Η Ήπειρος για μια ακόμη φορά είναι απομονωμένη χωρίς φωνή, χωρίς σχέδιο και διαπραγματευτική δυνατότητα. Και θα αποτελεί την μόνη Περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας στην οποία δεν θα υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Μια ακόμη περήφανη πρωτιά της Περιφερειακής Αρχής.
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΡΗΜΩΝΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ
Μόνον φέτος στην Ήπειρο κλείνουν 22 νηπιαγωγεία και 13 δημοτικά σχολεία. Είναι η αυταπόδεικτη συνέπεια της φτώχειας και της ανεργίας. Αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης, εσωτερικής και στο εξωτερικό.
Η περιφερειακή αρχή παρακολουθεί αδιάφορη τα χωριά της Ηπείρου να ερημώνουν, την πατρίδα μας να μαραζώνει. Καμία ενέργεια, καμία πρωτοβουλία, ούτε καν μια δήλωση για τα μάτια του κόσμου.
Φτάνει πια. Πόσα σχολεία ακόμη θα κλείσουν. Ως πότε θα συρρικνώνεται η Ήπειρος.
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ
Στην Ήπειρο συνεχίζονται οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες χωρίς να έχει καμία παρουσία η Περιφέρεια. Μετά από κάποιες προεκλογικές ψευτοσυζητήσεις για τα μάτια του κόσμου η Περιφερειακή Αρχή δείχνει να μην ενδιαφέρεται για το θέμα. Δεν ζητά, δεν συζητά, δεν διεκδικεί, δεν απαιτεί, δεν ακούει τη φωνή και τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών.
Ας δούμε και κάποια επιμέρους ζητήματα, εξαιρετικά σημαντικά για τους πολίτες αλλά και την οικονομία της Ηπείρου:
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ
Καμία αποζημίωση δεν δόθηκε από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς για την καταστροφή από το χαλάζι που έπεσε στο Κομπότι της Άρτας πριν από λίγες εβδομάδες. Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες της κεντρικής κυβέρνησης είναι αργές. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Ωστόσο, έχουμε προτείνει στην Περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να δώσει εκείνη από ειδικό λογαριασμό ένα σημαντικό ποσό έναντι στους παραγωγούς και να της επιστραφούν τα χρήματα από την επίσημη αποζημίωση που θα βγει. Είναι εφικτό, αλλά η Περιφέρεια για μια ακόμη φορά κωφεύει με αποτέλεσμα εκατοντάδες παραγωγοί να βρίσκονται σε απελπισία, με χρέη και ανασφάλεια για την επόμενη χρονιά.
ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στις φωτιές που ξέσπασαν πριν από λίγες ημέρες σε διάφορα σημεία της Ηπείρου, όπως τονίσαμε ήδη, οι Ηπειρώτες τη γλυτώσαμε κατά τύχη. Γιατί ευτυχώς υπήρχε σχετική άπνοια και έτσι δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.
Η επιτυχία της κατάσβεσης ήταν προϊόν της άοκνης προσπάθειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία λειτούργησε μόνη της.
Δυστυχώς όμως, επί χρόνια, σε όλο το φάσμα παραγωγής πολιτικής της η Περιφέρεια όταν κάτι πάει καλά επιχειρεί να υποκλέψει την επιτυχία του άλλου, και όταν κάτι δεν πάει καλά ρίχνει τις ευθύνες σε αυτόν. Διευκρινίζουμε πως όταν δρα ένα σώμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Πυροσβεστική, την ευθύνη την έχει το Σώμα. Η εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας προκύπτει όταν εμπλέκονται περισσότεροι του ενός και γι’ αυτό έχει και συντονιστική δράση.
Η μοναδική περίπτωση που ακούσαμε για τη δράση της Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου ήταν στη φωτιά στις παρυφές του δήμου Ιωαννίνων διότι εκεί υπήρχε η δυνατότητα ανάπτυξης της επικοινωνιακής προπαγάνδας για να… βαφτίσουμε το κρέας ψάρι.
Οι όποιες δημοσιογραφικές αναφορές δεν υπήρξαν ούτε στο Κομπότι, ούτε στα Πωγώνια ούτε και στα Μουζακαίικα. Συνεπώς υπάρχει απόλυτη στρέβλωση της αλήθειας μεταξύ του ποιος έδρασε, που ήταν η Πυροσβεστική και ποιος αδράνησε, και που ήταν η πολιτική προστασία.
Μόνο τα προπαγανδιστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεοράσεις και sites στα Γιάννενα, που είναι γνωστά για τις στενές τους επαγγελματικές σχέσεις με την Περιφέρεια είδαν τη συμβολή της και μάλιστα πριν αλέκτωρα φωνήσαι τρις είχαν βρει τους δράστες του εμπρησμού και είχαν συγχαρεί και την Πολιτική Προστασία.
Η αλήθεια είναι ότι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για μια ακόμη φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων καθώς είναι μια υπηρεσία πλημμελώς προετοιμασμένη. Χωρίς σύγχρονο σχέδιο, χωρίς μέσα και συντονισμό.
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΕΡΟ ~ ΤΟ ΝΕΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ
Μέσα στον Αύγουστο, στο κέντρο της τουριστικής περιόδου καλούνται πολίτες και επισκέπτες να μην πλένονται και να μην… πίνουν νερό. Πραγματικά συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα. Στην Ήπειρο, στην Περιφέρεια με τα μεγαλύτερα υδάτινα αποθέματα και τις περισσότερες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα έως τώρα γνωρίζαμε ότι δεν είχαμε νερό να ποτίσουμε, τώρα δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι δεν επαρκεί ούτε για να πιούμε, ούτε για να πλυθούμε λες και βρισκόμαστε σε κάποια έρημη και άνυδρη περιοχή της βόρειας Αφρικής.
Όταν σε όλη τη χώρα, ακόμη και στα μικρά νησιά του Αιγαίου, έχει λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης, στην Ήπειρο γίνονται εκκλήσεις και εκδίδονται ανακοινώσεις για να περιοριστεί η κατανάλωση, στο επίκεντρο της τουριστικής περιόδου.
Είναι ακόμη μια ντροπιαστική πρωτιά για την οποία η ευθύνη της Περιφέρειας είναι άμεση και καθοριστική. Στα τελευταία 10 χρόνια η Περιφερειακή αρχή δεν έχει κάνει το παραμικρό για να βελτιώσει την κατάσταση που δυστυχώς φέτος έφτασε σε οριακό σημείο.
Η ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Όπως έχουμε ήδη δηλώσει και προειδοποιήσει έγκαιρα, οι μεθοδεύσεις πολιτικής επιβίωσης της σχέσης του πρώτου και δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο είναι ο βασικός πυλώνας καταστροφής της Ηπείρου.
Τα σκουπίδια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο σε αυτές και ατράνταχτη απόδειξη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Θέτουμε υπό αμφισβήτηση τους λόγους της καθυστέρησης στη δημιουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) που επικαλείται η Περιφέρεια. Εκτιμούμε ότι ήταν μια απόφαση κουτοπόνηρης λογικής, με στόχο να συνεχιστούν οι μεγάλες ρήτρες με βάση την υπάρχουσα σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να αναγκαστούμε να δεχθούμε χωρίς δεύτερη κουβέντα τα σκουπίδια από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα προκειμένου τα χρήματα που θα εισπραχθούν να τις καλύπτουν.
Τη σχέση διαπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού στην Ήπειρο δεν θα την πληρώσουν οι Ηπειρώτες.
Δυστυχώς δικαιώνονται και εδώ οι Ορίζοντες Ηπείρου καθώς προεκλογικά επισήμαιναν ότι το μόνο υπερκομματικό στοιχείο στην Ήπειρο είναι η διαπλοκή.
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Πανηγυρίζουν γνωστοί παράγοντες ενώ τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ τους επιχαίρουν γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυξήθηκαν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων κατά 28,8%.
Ας δούμε λοιπόν την πραγματική αλήθεια των αριθμών και όχι των ποσοστών. Οι αφίξεις έφτασαν τις 59.655 έναντι των 46.309 στο αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι.
Δηλαδή σε ολόκληρη την Ήπειρο μετακινήθηκαν αεροπορικώς 59.265 επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι όταν το ίδιο χρονικό διάστημα οι αφίξεις ήταν: 278.539 στη Ζάκυνθο, 111.476 στην Κεφαλλονιά, 95.261 στο Άκτιο, 42.307 στη Σάμο, 57.299 στη Σκιάθο και 29.126 στην ακριτική Κάρπαθο.
Συγκρίνουμε μια ολόκληρη Περιφέρεια με συγκεκριμένους επιμέρους τοπικούς προορισμούς που δεν αποτελούν κεντρικά αεροδρόμια της χώρας απλώς για να γίνει κατανοητό με μέγεθος της διαφοράς.
Οι αριθμοί είναι δυστυχώς αμείλικτοι, και επίσης το αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχετικούς συγκριτικούς πίνακες με τα κυριότερα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Επιπλέον, αν από αυτά τα στοιχεία αφαιρεθούν οι Ηπειρώτες, κυρίως Γιαννιώτες, που ταξιδεύουν για λόγους προσωπικούς, επιχειρηματικούς, ιατρικούς και άλλους κυρίως με προορισμό την Αθήνα, τότε οι αριθμοί αυτοί γίνονται ακόμη περισσότερο πικροί. Όπως πικρές είναι και οι αλήθειες για την κατάσταση που επικρατεί:
- Αλήθεια πρώτη: Η Ήπειρος δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό παρά το γεγονός ότι συνδυάζει τη δυνατότητα και θάλασσας και βουνού και μπορεί να έχει επισκεψιμότητα 12 μήνες το χρόνο.
- Αλήθεια δεύτερη: Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, παρά τα ψευτομερεμέτια που γίνονται είναι ένα μικρό, ξεπερασμένο και ακατάλληλο αεροδρόμιο. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να προστεθούν νέοι αεροδιάδρομοι ή να μεγαλώσουν οι υπάρχοντες.
Όσο εθελοτυφλούμε ως Γιαννιώτες με μια ψευδή αντίληψη για το αεροδρόμιό μας τόσο η ανάπτυξη θα μένει στον πάτο. Στην Ήπειρο που εμείς φανταζόμαστε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων δεν επαρκεί.
Η στρατηγική του προορισμού, το destination branding στην Ελλάδα εξαρτάται από τη σοβαρότητα των αεροπορικών προορισμών και άρα και των αεροδρομίων. Αυτό στην Ήπειρο δεν υπάρχει και αυτό αναζητούμε.
ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ
Λίγες μόνον ημέρες μετά τις εκλογές υπεγράφη από την περιφερειακή αρχή η σύμβαση για την κατασκευή της λεωφόρου Νιάρχου που θα συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με το πανεπιστήμιο και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Ένα έργο επιβεβλημένο μεν, αλλά με σκανδαλώδη μεθόδευση. Και το κυριότερο ένα έργο στον αέρα καθώς εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής. Η προσφυγή τους θα εκδικαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου με βασικό αίτημα την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 3/15/14-3-2018 αποφάσεως του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου «οδός Σταύρου Νιάρχου» (ΦΕΚ τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων / Α.Α.Π, αρ. Φύλλου 82/25-4-2018), καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης ή παραλείψεως, ρητής ή σιωπηρής, προγενέστερης ή μεταγενέστερης.
Η ως άνω αίτηση ακυρώσεως προσδιορίστηκε, κατόπιν αναβολών, να εκδικαστεί στη δικάσιμο της 23-9-2019 ενώπιον του Στ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μετά από καθυστερήσεις τόσων ετών εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να περιμένουμε δύο ακόμη μήνες καθώς ενδεχόμενη δικαίωση των κατοίκων στο ΣτΕ θα δημιουργήσει πρόσθετες επιπλοκές.
ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Την 1η Φεβρουαρίου του 2015 κατέρρευσε το διάσημο γεφύρι της Πλάκας, ένα μνημείο της Ηπείρου και της παράδοσής της. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ξεκίνησαν τα έργα για την αναστήλωσή του.
Σήμερα, 4 χρόνια αργότερα οι εργασίες συνεχίζονται και υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Όμως ήδη έχουν αρχίζει η προετοιμασία της κοινής γνώμης για νέα μετακύλιση των ημερομηνιών παράδοσης.
Και το σημαντικότερο, κανείς δεν γνωρίζει την αλήθεια τόσο για το κόστος της αποκατάστασης όσο και για τους πόρους που χρησιμοποιούνται για το έργο. Το γεφύρι της Πλάκας έχει γίνει δυστυχώς το νέο γεφύρι της Άρτας. Είναι κοινότοπο, αλλά είναι η μεγάλη αλήθεια.
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Τουλάχιστον 3 προεκλογικές υποσχέσεις της περιφερειακής αρχής αποδείχθηκαν παραμύθια μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετά τις εκλογές καθώς διαψεύσθηκαν πανηγυρικά.
- Ο σιδηρόδρομος στη Ήπειρο
- Η επέκταση της Ιονίας οδού ως την Κακαβιά
- Η ένωση της Πρέβεζας με την Ιονία οδό
ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ
Η Περιφερειακή αρχή παρακολουθεί αδιάφορα τα όσα συμβαίνουν την γειτονική μας Αλβανία, με αποτέλεσμα η πολιτική ασθένεια της Αλβανίας που οφείλεται στην ηγεσία της, σήμερα να διοχετεύεται μέσα από την Ήπειρο.
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε μια ακόμη σημαντική παράμετρο. Από τον Ιούλιο σε όλη τη χώρα έχουν αλλάξει ο τρόπος και τα όρια ελέγχου των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Προφανώς πρόκειται για μια απόφαση που αφορά τα έργα σε όλη τη χώρα.
Όμως, λόγω της εμπειρίας μας στην Ήπειρο οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι θα παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις συμβάσεις που αναθέτει η Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο γίνεται χρηστή διοίκηση των πολύτιμων πόρων προκειμένου τα έργα να γίνονται έγκαιρα και κυρίως στο πραγματικό τους κόστος.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ορίζοντες Ηπείρου θα παρακολουθούν εξίσου προσεκτικά όλες τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής και πλέον δεν θα αρκούνται μόνο στην έκδοση ανακοινώσεων. Πλέον θα έχουν φωνή μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό θα το αξιοποιήσουν για το καλό της Ηπείρου και των Ηπειρωτών.