Παρασκευή , 5 Ιουλίου 2024
Αρχική / Ελλάδα / Ιωάννης Γουδέβενος : ¨Η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου της ΕΚΕ είναι πολύ μεγάλη τιμή στο πρόσωπο μου αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο…

Ιωάννης Γουδέβενος : ¨Η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου της ΕΚΕ είναι πολύ μεγάλη τιμή στο πρόσωπο μου αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο…

%ce%93%ce%9f%ce%a5%ce%94%ce%95%ce%92%ce%95%ce%9d%ce%9f%ce%a32Με σαρωτική πλειοψηφία άνω του 40% επί περίπου 1.300 καρδιολόγων από όλη την Ελλάδα, ο διακεκριμένος Καθηγητής Καρδιολογίας Γιάννης Γουδέβενος εκλέχτηκε  στη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ο Καθηγητής μίλησε στο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη στην εκπομπή ‘’στα σημεία των καιρών΄΄ για τους στόχους του και τόνισε τη σημασία αυτής της εκλογής για τα Γιάννενα και την Ήπειρο. Να σημειωθεί πως απερχόμενος πρόεδρος είναι ο επίσης Γιαννιώτης Στέφανος Φούσας, ο οποίος παρήγαγε κατά γενική αναγνώριση σημαντικότατο έργο.

Ακούστε τη συνέντευξη

 

Ακολουθεί η  επιστολή του Καθηγητή Καρδιολογίας Γιάννη Γουδέβενου προς τους εκλέκτορες συναδέλφους του:

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

με την επιστολή μου αυτή θέλω αρχικά να σας ενημερώσω, ότι στις επικείμενες εκλογές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), στις 22 Οκτωβρίου 2016, θα είμαι υποψήφιος για την θέση του αντιπροέδρου και να μοιραστώ μερικές σκέψεις μου μαζί σας.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να θεωρηθεί παράταιρο, εκτός πραγματικότητος και ενδεχομένως ματαιόδοξο, μέσα στα καθημερινά προβλήματα και τις επαγγελματικές μας δυσκολίες να ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για την αντιπροεδρία της ΕΚΕ.

Η ΕΚΕ, μια καλά οργανωμένη και επιτυχημένη επιστημονική εταιρεία, μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην επίλυση μερικών από τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων καρδιολόγων.

Με στόχο την προστασία μας από ανόητους και αυθαίρετους κανονισμούς και διαδικασίες, πρέπει να απαιτηθεί η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΕΚΕ έναντι της Πολιτείας, η οποία εξακολουθεί να επιλέγει τους συμβούλους της κατά το δοκούν και να υιοθετεί μειωτικές και βλαπτικές παρεμβάσεις εις βάρος των Ελλήνων καρδιολόγων και όχι μόνο.

Ο ρόλος των επιστημονικών εταιρειών προβλέπεται να ρυθμισθεί νομοθετικά στο άμεσο μέλλον και νομίζω ότι η ΕΚΕ, με την κατάλληλη στόχευση και με μικρές αλλά ουσιαστικές τομές μπορεί να επιτελέσει ουσιαστικό έργο σε αυτή την κατεύθυνση.

Στηριζόμενος στην πολυετή μου προϋπηρεσία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Πανεπιστήμιο, στο κέντρο και την περιφέρεια, πιστεύω ότι έχω διαμορφώσει σφαιρική εικόνα για την ΕΚΕ και μπορώ να εκπροσωπήσω επάξια στο πλαίσιο της ΕΚΕ τους Έλληνες Καρδιολόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο βασικός σκοπός της ΕΚΕ είναι και πρέπει να παραμείνει εκπαιδευτικός. Σήμερα, όμως, οφείλει να ασχοληθεί και με τη δύσκολη καθημερινότητα του Έλληνα Καρδιολόγου. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει η ΕΚΕ να επιδιώξει τη νομοθετική κατοχύρωση του ρόλου της ως του κύριου συμβούλου της Πολιτείας στα θέματα της Καρδιολογίας. Επίσης, πρέπει να αναπτύξει νομική υπηρεσία για την υποστήριξη των συναδέλφων που κατηγορούνται άδικα, για ζητήματα που αφορούν στη σχέση ασθενούς-γιατρού.

Εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο που έχει συντελεστεί στην ΕΚΕ. Όμως πιστεύω, ότι στη σημερινή πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα επιβάλλεται να ισχύσουν νέοι κανόνες.

Πρέπει, ταυτόχρονα με τη διατήρηση έντονης επιστημονικής παρουσίας στην Ελλάδα και διεθνώς, να διεκδικήσουμε την εφαρμογή τομών που θα διευκολύνουν την επαγγελματική και επιστημονική σταδιοδρομία των συναδέλφων και ιδιαίτερα των νέων που σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Να απαιτήσουμε, όχι με ρομαντισμό αλλά ρεαλιστικά, διαδικασίες που θα αλλάξουν επί τα βελτίω την καθημερινότητα του Έλληνα Καρδιολόγου αλλά και το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αποτελεί, πιστεύω, μια κορυφαία επιστημονική εταιρεία που αξιοποιώντας τις συλλογικές διαδικασίες μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας.

 

Συγκεκριμένα, κύριοι άξονες της πολιτικής μου θα είναι:

► Η στήριξη και επέκταση του θεσμού της “συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης” των συναδέλφων καρδιολόγων με περιφερειακές ημερίδες, διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), πρόσβαση σε περιοδικά κλπ.

► Η επέκταση του θεσμού των “υποτροφιών” σε όλους τους καρδιολόγους, ειδικευμένους και ειδικευόμενους.

► Η διατήρηση και ενίσχυση του “κοινωνικού έργου” της εταιρείας με συνεχείς παρεμβάσεις πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στο γενικό πληθυσμό

► Η επέκταση και κατοχύρωση του δικαιώματος των καρδιολόγων να διενεργούν διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις σε αγγεία του τραχήλου, της κοιλίας και περιφερικά.

► Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των καρδιολόγων έναντι συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων.

► Η αναγνώριση και κατοχύρωση του δικαιώματος των ιδιωτών καρδιολόγων να αναγράφουν αναρρωτικές άδειες και ιατρικές βεβαιώσεις.

► Ο επαναπροσδιορισμός του κόστους και των αμοιβών παλαιών και νέων ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη οικονομική κατάσταση και τις πραγματικές ανάγκες των παρόχων Υπηρεσιών Υγείας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γουδέβενος Γιάννης Καρδιολόγος

 

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x