Πέμπτη , 26 Νοεμβρίου 2020
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Κωνσταντίνος Λουράντος (ΠΦΣ) : «Προσοχή στα φάρμακα από το σούπερ μάρκετ. Η τιμή αυτών των φαρμάκων θα αυξηθεί, όπως ζητούν οι εταιρείες…»

Κωνσταντίνος Λουράντος (ΠΦΣ) : «Προσοχή στα φάρμακα από το σούπερ μάρκετ. Η τιμή αυτών των φαρμάκων θα αυξηθεί, όπως ζητούν οι εταιρείες…»

farmaka-300x300Μιλώντας στο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη στην εκπομπή ΄΄στα σημεία των καιρών΄΄  ο Κωνσταντίνος Λουράντος  Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρθηκε στα σκευάσματα για τον πυρετό και τον πονόλαιμο, για τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων, στοματικά διαλύματα για τους μύκητες, αντιισταμινικά για δερματικές παθήσεις, αντιόξινα για το στομάχι  που είναι οι βασικές κατηγορίες φαρμάκων και  πλέον θα μπορούν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα πέραν των φαρμακείων. Το πράσινο φως έδωσε ο ΕΟΦ σε 40 δραστικές ουσίες με συγκεκριμένη περιεκτικότητα και μορφή ανά σκεύασμα. Το βράδυ της Πέμπτης ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τη λίστα Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), η οποία περιλαμβάνει εκτός της δραστικής ουσίας και τη μορφή-περιεκτικότητα καθώς και τη συσκευασία που θα πρέπει να έχουν τα προϊόντα προκειμένου να πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.Τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα μπορούν να μετονομαστούν από «φάρμακα για οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» σε «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή – Γενική Διάθεση». Η πραγμάτωση ενός θεσμικού πλαισίου για την πώληση φαρμάκων εκτός των φαρμακείων είναι εξάλλου και μέσα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.Το επόμενο βήμα είναι η προσαρμογή των φαρμακευτικών εταιριών στη λίστα, καθώς για πολλές δραστικές ουσίες δεν υπάρχουν τώρα στην αγορά αντίστοιχα σκευάσματα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της λίστας π.χ. για τον αριθμό από κάψουλες που θα είναι μέσα ή την ακριβή ποσότητα της δραστικής ουσίας. Από τον περασμένο Ιούλιο που είχε υπογραφεί η απόφαση για τους νέους όρους διάθεσης των φαρμάκων, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) «πίεζε» για τη γρήγορη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας, κάτι το οποίο άργησε περίπου 4 μήνες.

Ακούστε τη συνέντευξη

 

Δείτε Επίσης

Γ.Λαμπρούλης-Θεωρώ φυσικά αυτονόητο καθήκον μου ,ως γιατρός πνευμονολόγος, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου δίπλα ,μαζί με τους συναδέλφους μου-Φυσικά και δεν αναστέλλονται οι διεκδικήσεις λύσεων

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)— “Στην παρούσα φάση προέχει, προείχε και προέχει και η πρακτική συμβολή στην προάσπιση ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of